SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Privacy-instellingen Windows nalopen na update

Privacy-instellingen controleren na een update van Windows

Nadat de nieuwste update op de Windows 10-pc is geïnstalleerd, kan het geen kwaad de privacy-instellingen opnieuw door te lopen.

Dit artikel bespreekt de privacy-instellingen in Windows 10 zoals ze zijn sinds de nieuwste update, de Oktober 2018 Update. Ziet u afwijkende instellingen dan is deze update waarschijnlijk nog niet op uw apparaat geïnstalleerd. Controleer het op de volgende manier: Klik op de Startknop > Instellingen > Systeem > Info. Staat onder 'Versie' het nummer '1809' dan hebt u de Oktober 2018 Update. Ziet u een lager nummer staan? Dan hebt u de update nog niet ontvangen. Heb dan geduld, deze komt er vanzelf aan.

Windows 10 heeft veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens. Een aantal privacygevoelige informatie wordt standaard gedeeld met bijvoorbeeld Microsoft. Niet iedereen vindt dat prettig. Zorg met de volgende aanpassingen dat gegevens niet zomaar worden doorgestuurd naar Microsoft en andere partijen. Ons advies: kies in geval van twijfel altijd voor 'Uit'. Beter te weinig dan te veel gedeeld.

Open de privacy-instellingen zo:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Privacy.
  • Zet de vier schuifjes rechts van onder 'Algemeen' op 'Uit'.

De menu-items 'Locatie', 'Camera', 'Microfoon', 'Meldingen', 'Accountgegevens', 'Contactpersonen', 'Agenda', 'Oproepgeschiedenis', 'E-mail', 'Taken', 'Berichten', 'Radio's', 'Overige apparaten, 'Achtergrond-apps' en 'Diagnostiek van app', 'Automatische bestandsdownloads', 'Documenten', 'Afbeeldingen' en 'Video's' regelen de toegang tot de genoemde zaken. Zet ze standaard uit. Wanneer een bepaald programma een van de opties nodig heeft om goed te kunnen werken, dan vraagt het daar om. Op dat moment kunt u toestemming geven voor het bewuste programma. 

Wat houdt dit concreet in? Stel, u plant een route met een navigatieprogramma zoals Google Maps. Het programma wil weten waar u zich bevindt en vraagt toegang tot uw locatie. Dat kunt u dan toestaan of weigeren. 

Nog een voorbeeld. Het videobelprogramma Skype heeft beeld en geluid nodig om goed te kunnen werken. Dus op het moment dat u een Skype-gesprek start, vraagt het programma om toegang tot de camera en microfoon. Ook hier kunt u dit toestaan of weigeren. Het spreekt voor zich dat in het laatste geval Skype niet kan werken.

Opmerking: ingebouwde apps van Microsoft, zoals Mail en Agenda hebben altijd toegang tot bepaalde opties. Ook wanneer u de bewuste optie hebt uitgezet. Maar ze hebben alleen toegang als u deze apps ook gebruikt.

  • Zet de opties bij 'Spraak' en 'Persoonlijke instellingen voor handschrift en typen' uit.
  • Klik op het rondje voor 'Basis'. Zet verder naar onderen de drie schuifjes ook uit, indien nodig.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.