Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 10 februari 2020

Samsung Galaxy Tab 3: de eerste stappen

De Galaxy Tab 3 van Samsung is een populaire tablet. Wij loodsen u door het installatieproces van deze Samsung tablet.

Tijdens het instellen krijgt u eventueel de vraag of u toestaat dat Google regelmatig de apparaatactiviteit controleert op beveiligingsproblemen. Tik in dat geval op uw keuze.

Met een tablet kunt u gratis het internet op via een wifi-verbinding. Hebt u bij uw tablet ook een simkaart aangeschaft om betaald het internet op te kunnen, stop deze simkaart dan eerst in uw tablet. Wij maken tijdens dit installatieproces géén gebruik van een simkaart.

Er verschijnt een welkomstscherm wanneer u de Samsung Galaxy Tab voor het eerst aanzet. Het installatieproces begint nu.

 • De taal staat standaard op Nederlands. Is dit bij u niet het geval, tik dan op de aangegeven taal.
 • Er verschijnt een uitklapmenu. U scrolt als het ware door dit menu door uw vinger van onder naar boven over het menu te bewegen. Tik op Nederlands (Nederland).
 • Staat de taal goed, tik dan op Volgende.

In het volgende scherm wordt gezocht naar een wifi-netwerk. Dit kan bijvoorbeeld uw draadloze internetverbinding thuis zijn.

 • Tik het netwerk aan waar u verbinding mee wilt maken.
 • Er verschijnt een venster waar u het wachtwoord van het netwerk kunt invullen. Tik in het veld onder 'Wachtwoord invoeren'. Er verschijnt automatisch een toetsenbord in beeld.
 • Typ uw wachtwoord. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. Een hoofdletter typt u net als op een gewoon toetsenbord door de Shift-toets in te drukken. Dat is de knop met de naar boven wijzende pijl. U ziet dan dat de letters op het toetsenbord ook groter worden. Hebt u een tikfout gemaakt, dan tikt u rechts op de knop met het kruisje erop. U gaat dan een stapje terug.
 • Tik op Verbinden als u het wachtwoord hebt ingevuld. Als het goed is ziet u uw netwerk nu in blauwe tekst staan met daaronder de tekst 'Verbonden'.
 • Tik op Volgende.

U komt nu op het scherm met de datum en tijd. Staat de datum en tijd toch niet goed, dan kunt u dit aanpassen.

 • Tik op Datum instellen om de datum in te stellen.
 • Boven en onder de datum, de maand en het jaar staan pijltjes. Tik op de pijltjes om zo de juiste waarden in te voeren. U kunt ook de datum opzoeken op de kalender.
 • Tik op Instellen om de datum op te slaan.
 • Staat de tijd niet goed? Kijk dan eerst bij 'Tijdzone selecteren' of de juiste tijdzone is ingesteld.
 • Staat de verkeerde tijdzone ingesteld, tik dan op Tijdzone selecteren en selecteer de juiste tijdzone. In Nederland is dat Midden-Europese Standaardtijd (Brussel).
 • Klopt de tijd dan nog steeds niet? Tik dan op Tijd instellen om de tijd handmatig in te stellen.
 • Boven en onder het uur en de minuten staan pijltjes. Tik op de pijltjes om zo de juiste waarden in te voeren.
 • Tik op Instellen om de tijd op te slaan.
 • Tik op Volgende.

In een venster worden de algemene voorwaarden voor het gebruik van deze tablet getoond.

 • Heb u de licentieovereenkomst gelezen? Zet dan een vinkje voor Ik begrijp de algemene voorwaarden hierboven en ga ermee akkoord.
 • Daarnaast kunt u aangeven of u ermee instemt dat u Samsung een foutenlogbestand stuurt, als een Software-update mislukt. U kunt kiezen of u dit handig vindt.
 • Tik op Volgende.

Er wordt u nu gevraagd om in te loggen met uw Google-account. Wilt u dit, tik dan op Ja. Hebt u nog geen Google-account, dan kunt u een nieuw account aanmaken door rechtsonder te tikken op Nee > Een account maken.

Hebt u geen account, maar wilt u dat ook (nog) niet aanmaken? Tik dan op Nee > Niet nu. Ga als u geen Google-account hebt naar 'Stap 8: locatiegegevens' van dit artikel.

Bent u ingelogd met uw Google-account, dan ziet u het scherm 'Google-services' met een aantal opties:

 • Wilt u niet dat van uw gegevens van uw Google-account een back-up gemaakt wordt en teruggezet wordt? Haal dan het vinkje weg voor Een back-up van uw gegevens maken in een Google-account. Eerdere back-ups terugzetten naar dit apparaat. Lijkt dit u wel handig, laat dan het vinkje staan.
 • Daarna kunt u aangeven of apps uw locatiegegevens mogen verzamelen/gebruiken. Wilt u dit niet, haal dan het vinkje weg voor Apps toestaan uw locatie te bepalen.
 • Verder kunt u bepalen of uw locatie gebruikt mag worden om wifi-netwerken te zoeken. Wilt u dit niet, haal dan het vinkje weg voor Scan naar wifi-netwerken.
 • Wilt u nieuws en aanbiedingen van Google Play ontvangen, zet dan een vinkje voor Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen van Google Play.
 • Tik vervolgens op het grijze pijltje naar rechts.

Bent u ingelogd met uw Google-account, dan komt u op het scherm 'Entertainment'. Apps waar u voor moet betalen, rekent u af met uw creditcard. Weet u nu al dat u aankopen wilt gaan doen, tik dan op Creditcard instellen en vul hier uw creditcardgegevens in. U kunt uw creditcardgegevens ook altijd in een later stadium opgeven.

Omdat er ook veel gratis apps beschikbaar zijn, koppelen wij op dit moment geen creditcard aan de tablet en tikken op Overslaan. U kunt nu door naar 'Stap 9: naam toevoegen' van dit artikel.

Hebt u geen Google-account gekoppeld aan uw tablet, dan ziet u het scherm 'Google en uw locatie'. Voor sommige apps zijn locatiegegevens nodig. Deze gegevens komen beschikbaar voor de app via het netwerk waarmee u verbonden bent. U kunt instellen of en welke apps toestemming krijgen om uw locatie te gebruiken door de vinkjes aan of uit te zetten. U kunt dit ook altijd later nog wijzigen. Tik daarna op Volgende.

In het volgende scherm kunt u uw naam opgeven, hiermee krijgen apps een persoonlijk tintje. Hebt u uw Google-account gekoppeld aan de tablet, dan staat uw naam nu in het scherm. Staat uw naam er nog niet, dan kunt u deze zelf typen.

 • Tik in de balk onder 'Deze tablet is van' en typ uw voornaam. Handig is nu dat de eerste letter automatisch een hoofdletter is. Maar weet u het nog: een hoofdletter typt u normaal gesproken net als op een gewoon toetsenbord door de Shift-toets in te drukken. Dat is de knop met de naar boven wijzende pijl. Zo herkent u deze knop ook op de tablet. En hebt u een tikfout gemaakt, dan tikt u rechts op de knop met het kruisje erop. U gaat dan een stapje terug.
 • Tik op Volg.
 • Typ vervolgens in het veld 'Achternaam' uw achternaam.
 • Tik op Ger. op het toetsenbord als u uw naam getypt hebt.

Er wordt u nu gevraagd om in te loggen met uw Samsung-account. Wilt u dit, tik dan op Inloggen. Hebt u nog geen Samsung-account, dan kunt u een nieuw account aanmaken door te tikken op Account maken. Hebt u nog geen account, maar wilt u dat ook nog niet aanmaken? Tik dan op Overslaan > Overslaan. Wij slaan deze stap over.

Hebt u een Dropbox-account, dan kunt u deze in de volgende stap koppelen aan uw tablet. Doe dit door te tikken op Inloggen. Wilt u een account aanmaken? Tik dan op Account maken. Hebt u een account, maar wilt u deze niet koppelen of hebt u nog geen account en wilt u deze niet maken? Tik dan op Overslaan. Wij slaan deze stap over.

In het volgende venster kunt een aantal functies in- of uitschakelen:

 • Spraakopdracht: u gebruikt spraakopdrachten op uw apparaten te besturen.
 • Slim sluimeren: het scherm blijft aan zolang u ernaar kijkt.
 • Adapt display: het scherm wordt automatisch geoptimaliseerd voor de beste kwaliteit.

Door op de functies te tikken kunt u meer informatie lezen over deze functies. U schakelt de functies in of uit door het schuifbalkje naar links of rechts te schuiven. Grijs met een rondje is uitgeschakeld, groen met een streepje is ingeschakeld. Is alles ingesteld? Tik dan op Volgende. Vul vervolgens de naam in van uw apparaat en tik daarna op Voltooien.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.