Slim scrollen op Mac

Artikel

Wie een computer of laptop heeft, ontkomt niet aan scrollen. Welke manieren van scrollen zijn er op de Mac?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 18 dec 2023

Wat is scrollen?

Of het nu om een tekstdocument gaat, een Excel-bestand of een internetpagina: we zien vaak niet alle informatie tegelijk in beeld. Daarom kun je op de computer scrollen. Je rolt dan als het ware door het venster, naar beneden of omhoog. Dat kan bij de Mac op allerlei manieren. Bijvoorbeeld via de muis, via een schuifbalk of op laptops via het touchpad. 

Scrollen met muis

Veel muizen hebben een scrolwiel. Maar Apple levert bij een Mac standaard de Magic Mouse (Nederlands: magische muis); een muis zonder fysiek scrolwiel. Toch is scrollen met deze muis gewoon mogelijk. Veeg met één vinger omhoog of omlaag over de muis en de pagina volgt die beweging. Veegt u dus met een vinger omhoog, dan schuift de informatie op het scherm ook omhoog. Soms moet u daar nog wel een instelling voor aanpassen. Er zijn overigens nog meer instellingen, bijvoorbeeld voor het naar links en rechts scrollen in een venster. 

Instellingen scrollen met muis

Geef zo uw scrolvoorkeuren met de muis aan:

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik Systeeminstellingen.
 • Klik op Muis. Het menu met instellingen voor de muis opent. 
 • U kunt 'Natuurlijk scrollen' aan- of uitzetten door op het schuifje erachter te klikken. Staat natuurlijk scrollen aan (het schuifje erachter is blauw) dan volgt de pagina de beweging van uw vinger; omhoog of omlaag.

Scrollen op MacBook: met touchpad

Laptops van Apple, MacBooks genaamd, hebben een ingebouwd touchpad waarmee gebruikers kunnen scrollen. Een touchpad, ook wel trackpad genoemd, is een aanrakingsgevoelig oppervlak. Het zit vaak onder het toetsenbord. Scrollen met het touchpad is vrij eenvoudig. Veeg met twee vingers omhoog of omlaag over het touchpad en de pagina volgt de beweging. Veegt u dus omhoog, dan schuift de informatie op het scherm ook omhoog. Soms moet u daar nog wel een instelling voor aanpassen. Er zijn overigens nog meer instellingen, bijvoorbeeld voor het naar links en rechts scrollen in een venster. 

Instellingen voor scrollen met trackpad

Geef zo uw scrolvoorkeuren met het trackpad aan:

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Scrol in het navigatievenster naar beneden en klik op Trackpad.
 • Het menu met instellingen voor het trackpad opent. De scrolinstellingen zijn verdeeld over de tabbladen 'Aanwijzen en klikken', 'Scrollen en zoomen' en 'Meer gebaren'. Klik op de tabbladen om de instellingen te bekijken.
 • Veel instellingen staan ingeschakeld. Het schuifje erachter is dan blauw. Klik eventueel op het schuifje om een functie uit te schakelen. Deze functies komt u onder andere tegen: 
  • Natuurlijk scrollen
   Veeg met twee vingers omhoog of omlaag over het trackpad en de pagina volgt de beweging.
  • Vegen tussen pagina’s
   Veeg met twee vingers naar links of rechts over het trackpad om opzij te scrollen of tussen pagina’s te bladeren. Dit is bijvoorbeeld handig in een pdf of tekstdocument. U kunt de instelling ook aanpassen via het selectiemenu.
  • Vegen tussen schermvullende apps
   Veeg met drie vingers naar links of rechts over het trackpad om van het ene programma naar het andere te gaan. Dit kan wanneer meerdere programma’s schermvullend zijn (als ze het hele scherm in beslag nemen). Op sommige MacBooks staat dit met vier vingers ingesteld, in plaats van drie. Naast de optie staat met hoeveel vingers het op het apparaat wordt gedaan, en kunt u de instelling ook aanpassen via het selectiemenu.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven