Menu Zoek

Slim scrollen op Mac

Scrollen op MacWie een computer of laptop heeft, ontkomt niet aan scrollen. Welke manieren van scrollen zijn er op de Mac?

Of het nu om een tekstdocument gaat, een Excel-bestand of een internetpagina: we zien vaak niet alle informatie tegelijk in beeld. Daarom kun je op de computer scrollen. Je rolt dan als het ware door het venster, naar beneden of omhoog. Dat kan bij de Mac op allerlei manieren. Bijvoorbeeld via de muis, via een schuifbalk of op laptops via het touchpad.

Veel muizen hebben een scrolwiel. Maar Apple levert bij een Mac standaard de Magic Mouse (Nederlands: magische muis); een muis zonder fysiek scrolwiel. Toch is scrollen met deze muis gewoon mogelijk. Veeg met één vinger omhoog of omlaag over de muis en de pagina volgt die beweging. Veegt u dus met een vinger omhoog, dan schuift de informatie op het scherm ook omhoog. Soms moet u daar nog wel een instelling voor aanpassen. Er zijn overigens nog meer instellingen, bijvoorbeeld voor het naar links en rechts scrollen in een venster.

Geef zo uw scrolvoorkeuren met de muis aan:

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik Systeeminstellingen.
 • Klik op Muis. Het menu met instellingen voor de muis opent.
 • U kunt 'Natuurlijk scrollen' aan- of uitzetten door op het schuifje erachter te klikken. Staat natuurlijk scrollen aan (het schuifje erachter is blauw) dan volgt de pagina de beweging van uw vinger; omhoog of omlaag.

Laptops van Apple, MacBooks genaamd, hebben een ingebouwd touchpad waarmee gebruikers kunnen scrollen. Een touchpad, ook wel trackpad genoemd, is een aanrakingsgevoelig oppervlak. Het zit vaak onder het toetsenbord. Scrollen met het touchpad is vrij eenvoudig. Veeg met twee vingers omhoog of omlaag over het touchpad en de pagina volgt de beweging. Veegt u dus omhoog, dan schuift de informatie op het scherm ook omhoog. Soms moet u daar nog wel een instelling voor aanpassen. Er zijn overigens nog meer instellingen, bijvoorbeeld voor het naar links en rechts scrollen in een venster.

Geef zo uw scrolvoorkeuren met het trackpad aan:

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Scrol in het navigatievenster naar beneden en klik op Trackpad.
 • Het menu met instellingen voor het trackpad opent. De scrolinstellingen zijn verdeeld over de tabbladen 'Aanwijzen en klikken', 'Scrollen en zoomen' en 'Meer gebaren'. Klik op de tabbladen om de instellingen te bekijken.
 • Veel instellingen staan ingeschakeld. Het schuifje erachter is dan blauw. Klik eventueel op het schuifje om een functie uit te schakelen. Deze functies komt u onder andere tegen:
  • Natuurlijk scrollen
   Veeg met twee vingers omhoog of omlaag over het trackpad en de pagina volgt de beweging.
  • Vegen tussen pagina’s
   Veeg met twee vingers naar links of rechts over het trackpad om opzij te scrollen of tussen pagina’s te bladeren. Dit is bijvoorbeeld handig in een pdf of tekstdocument. U kunt de instelling ook aanpassen via het selectiemenu.
  • Vegen tussen schermvullende apps
   Veeg met drie vingers naar links of rechts over het trackpad om van het ene programma naar het andere te gaan. Dit kan wanneer meerdere programma’s schermvullend zijn (als ze het hele scherm in beslag nemen). Op sommige MacBooks staat dit met vier vingers ingesteld, in plaats van drie. Naast de optie staat met hoeveel vingers het op het apparaat wordt gedaan, en kunt u de instelling ook aanpassen via het selectiemenu.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.