SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Smartphones en mobiel internet

De laatste jaren voltrok zich ongemerkt een historische omslag: voor het eerst werden er wereldwijd meer mobieltjes met internet verkocht dan laptops en computers. In dit artikel vertellen we u wat mobiel internet voor de smartphone  is en waar u op moet letten.
Dankzij mobiel internet kunt u overal online zijn. Op weg naar het werk, op uw vakantiebestemming, in de trein of in het café. Mobiel internet is niet gratis: doorgaans sluit u een (prepaid of doorlopend) abonnement af bij een telecomprovider. Hebt u thuis wifi? Dan hebt u geluk. Alle smartphones kunnen ook via wifi verbinding maken met internet en dat kost geen extra geld. Veel openbare gelegenheden hebben ook wifi, dat u gratis of tegen betaling kunt gebruiken. Meer over het mobiele internetverbruik op uw smartphone leest u in het artikel 'Mobiel internet, hoeveel verbruik ik? '.

Mobiel internet maakt het mogelijk overal gebruik te maken van het web. Omdat smartphones een klein scherm hebben, ontwikkelt men voor deze mobieltjes speciale toepassingen: de zogeheten apps. Deze installeert u op de smartphone. Allerlei internettoepassingen hebt u op die manier binnen handbereik. Buienradar bijvoorbeeld, maar ook spelletjes, de laatste uitzending van het journaal, YouTube, het laatste nieuws en woordenboeken.

Bij mobiel internet hebt u meestal te maken met een datalimiet: een maximale hoeveelheid data die u mag verbruiken. Met wat e-mailen zult u die limiet niet snel bereiken, maar met moderne internettoepassingen als video komt die limiet al snel in zicht. Overschrijdt u de limiet, dan beperken sommige providers de snelheid. Andere providers brengen extra kosten in rekening. Check dit daarom als u een mobiel internetabonnement neemt.

Met elke smartphone kunt u mailen en internetten. Wilt u meer, let dan op het besturingssysteem: dat bepaalt het gebruiksgemak en het aantal leuke en nuttige programmaatjes. Er zijn op dit moment meerdere grotere besturingssystemen voor smartphones. De twee populairste zijn Android en iOS (Apple). Er zijn meerdere merken die telefoons met Android maken, zoals Samsung en HTC. Van iOS is er maar één aanbieder: Apple.

De iPhone van Apple zorgde in 2008 voor een ware revolutie. Bij de iPhone gaat het niet om de techniek, maar om het gebruiksgemak. Het aanraakgevoelige scherm is zeer precies, de bediening zeer vloeiend. Wat de iPhone echt de moeite waard maakt, zijn de vele apps. Kiest u voor een iPhone, dan kiest u wel voor een gesloten systeem, waar Apple bepaalt wat u kunt downloaden in zijn App Store. Het nieuwste besturingssysteem voor iPhones en iPads is iOS 11.

Samengevat: het gebruiksgemak en de grote hoeveelheid apps maakt iOS samen met Android het beste besturingssysteem voor de consument. 

Het besturingssysteem Android van Google, is gemaakt voor verschillende telefoons van verschillende merken. Android heeft inmiddels de massa ruimschoots bereikt. Dat komt door de enorme wildgroei aan nieuwe toestellen. Die telefoons hebben meestal een vingervriendelijk aanraakscherm. Verder zijn ze er met en zonder toetsenbord, schuifmodellen of blokmodellen enzovoorts. Er is keus genoeg. Doordat fabrikanten kunnen kiezen voor eigen knoppen en bediening, kan het gebruiksgemak per toestel verschillen. Als u kiest voor Android, is een Google-account een pre. Het besturingssysteem is naadloos geïntegreerd met allerlei Google-diensten.

Samengevat: Android is voor de internetter die apps belangrijk vindt. Zowel de liefhebber als de gemiddelde gebruiker zit goed bij Android.

Windows Phone is een versie van Windows die speciaal is bedoeld voor telefoons. Het werkt niet per se beter of slechter dan iOS of Android maar vooral anders. Vooral Nokia's zijn ermee uitgerust. Als u Windows handig vindt, kunt u ook overweg met deze telefoon. Er worden geen nieuwe smartphones van Windows gemaakt, maar de oude smartphones blijven wel werken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.