Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 november 2022

Smartphones en mobiel internet

Op de smartphone internetten kan met mobiel internet. Dit is een betaalde internetverbinding, die mensen afsluiten via de mobiele provider. Dankzij mobiel internet kunt u overal online zijn. Dus ook op straat, in het theater of in de trein.

Met mobiel internet kunt u internetten op de smartphone. Daarom kunt u er ook mee mailen of apps downloaden en gebruiken. Allerlei internettoepassingen zijn zo binnen handbereik. Buienradar bijvoorbeeld, maar ook spelletjes, de laatste uitzending van het journaal, YouTube, het laatste nieuws en woordenboeken. Voor mobiel internet moet u verbinding maken met het zogenaamde 4G- of 5G-netwerk. Hiervoor hebt u een internetabonnement nodig bij een provider.

Bij mobiel internet hebt u meestal te maken met een datalimiet: een maximale hoeveelheid data die u mag verbruiken. Hoe hoog de limiet is, hangt af van het abonnement dat u hebt bij de provider. Zo zijn er abonnementen met 2 GB data, maar ook van 5, 10 of nog meer. Veel mensen hebben tegenwoordig een flinke databundel. Als iemand de limiet overschrijft, dan beperken sommige providers de snelheid. Andere providers brengen extra kosten in rekening. Controleer dit daarom als u een mobiel internetabonnement neemt.

Hebt u thuis wifi? Dan hebt u geluk. Alle smartphones kunnen ook via wifi verbinding maken met internet en dat kost geen extra geld. Veel openbare gelegenheden hebben ook wifi. U kunt die verbinding gebruiken, maar let dan wel op de veiligheidsrisico's. Het is altijd veiliger om de mobiele internetverbinding te gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.