SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Mobiel internet, hoeveel verbruik ik?

Met een smartphone of tablet kunt u altijd online zijn, maar dat kost wel geld. Maak gebruik van wifi, sluit een internetabonnement af en houd uw verbruik goed in de gaten. Zo voorkomt u dat u de zogenoemde datalimiet van een abonnement overschrijdt en extra kosten hebt.

Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Ze ondersteunen allemaal wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u uw smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden. Handelingen die veel MB's verbruiken, kunt u het best doen binnen bereik van wifi. Denk aan updates uitvoeren, nieuwe apps installeren of foto- of muziekbestanden downloaden.

Lees in de tips 'Wifi gebruiken met iPhone' en 'Wifi instellen op Android-apparaat' hoe u wifi instelt op uw smartphone.

Buitenshuis kunt u op steeds meer plaatsen gratis gebruikmaken van wifi: in intercity's en bussen, in cafés en restaurants, in (toeristische) stadscentra, hotels en bungalowparken. Soms is een wachtwoord nodig, dat u van de aanbieder krijgt (bijvoorbeeld in een hotel). In de trein is geen inlogcode nodig, daar is wifi vrij te gebruiken. Openbare wifi is alleen niet altijd veilig. Lees daarom voordat u buitenshuis wifi gebruikt ons artikel ' Veilig wifi gebruiken onderweg '.

Wilt u ook online kunnen zijn op plekken waar geen wifi is? Dan moet u verbinding maken met het zogenaamde 3G- of 4G-netwerk. Hiervoor hebt u een internetabonnement nodig bij een provider. Bij een smartphone verloopt dat via de simkaart waarmee u ook belt en sms't. Deze kan een internetsignaal opvangen. U kiest dan een telefoonabonnement met een internetbundel. Daarmee bent u voor een vast maandbedrag overal online, totdat de bundel op is. Daarna betaalt u een hoger tarief of kunt u alleen nog surfen met een lagere snelheid. 

Voor een tablet hebt u een aparte simkaart en een mobiele internetbundel nodig. Voorwaarde is dat u een tablet hebt met een ingang voor een simkaart. Deze tablets zijn in aanschaf duurder dan tablets met alleen wifi. Zowel voor een smartphone als voor een tablet, kunt u ook kiezen voor een prepaidkaart. Dat is vooral handig wanneer u weinig mobiel internet gebruikt. De tarieven voor prepaid liggen meestal wel hoger dan voor een abonnement.

Internetbundels gaan via het 3G- of 4G-netwerk. Voor een vast bedrag per maand krijgt u een hoeveelheid aan MB's. Die hoeveelheid hangt af van het abonnement. Zo zijn er abonnementen met 500 MB, maar ook met 1000 of 5000 MB. Hoeveel u betaalt voor een abonnement is behalve van het aantal belminuten, ook afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding, de hoeveelheid MB's en de aanbieder.

In uw contract of op de website van uw aanbieder vindt u hoeveel MB u hebt binnen uw internetbundel.

Mobiele websites bekijken met een smartphone of tablet, kost niet zo veel MB's. Mobiele websites hebben een ander adres. Het begint bijvoorbeeld met m. of mobiel. Er staan dan weinig plaatjes op en overbodige informatie is weggelaten. Veel gebruikte websites, zoals 9292.nl en Buienradar.nl, hebben een app voor het gebruik op een mobiel apparaat. Apps zijn ook zuinig met MB's. Acties die veel MB's kosten kunt u beter alleen uitvoeren als u verbinding hebt met wifi. Zoals het versturen van een foto of een grote bijlage openen.

Hieronder staat het gemiddelde verbruik van enkele veelgebruikte toepassingen.

E-mail zonder bijlage versturen     0,1 MB
WhatsApp-bericht versturen0,1 MB
Mobiele webpagina bekijken0,1 MB
E-mail met bijlage versturen1 MB
Normale webpagina bekijken0,25 - 2 MB
Foto's en muziekbestanden downloaden 2 - 4 MB
Internetradio luisteren (per uur)60 MB
YouTube-filmpjes kijken (per uur)130 MB
Uitzending Gemist kijken (per uur)220 MB

 

Bron: Digitaalgids januari/februari 2012, Consumentenbond

De meeste telecomaanbieders hebben een eigen app, zoals de apps My Vodafone, My T-Mobile App en Mijn Telfort. Hiermee is het verbruik van MB's bij te houden. Dit kan trouwens vaak ook via de website van de provider. Op de site of app kunt u na inloggen zien hoeveel MB's u al hebt verbruikt deze maand en hoeveel u nog over hebt tot de volgende factuurdatum. U kunt ook terugkijken in het verleden.

Het MB-verbruik is ook bij te houden via een algemene app zoals 'My Data Manager' en 'Data Usage' (Engelstalig). Deze datatellers zijn door iedereen te gebruiken, ongeacht de provider. Bij deze apps kunt u de omvang van uw bundel instellen, zodat de app kan berekenen hoeveel u nog over hebt. Internetbundels lopen niet altijd synchroon met kalendermaanden. De nieuwe bundel kan bijvoorbeeld ook per de zestiende van de maand ingaan. U kunt in de apps zelf de datum bepalen vanaf wanneer de app de MB's moet gaan tellen. De tellers zijn redelijk accuraat, maar niet onfeilbaar. Voor het exacte aantal verbruikte MB's kunt u beter uw provider raadplegen. 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.