U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Mobiel internet, hoeveel verbruik ik?

Artikel

Met een smartphone of tablet kunt u via een internetabonnement altijd online zijn, maar dat kost geld. Gebruik wifi en bewaak je verbruik.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,2 / 5 (45 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 1 jul 2024

Wifi binnenshuis

Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Want al deze apparaten hebben wifi . wifi Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling). 
Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u de smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden. Handelingen die veel MB's   megabyte Meeteenheid om de bestandsgrootte aan te geven, wordt afgekort als MB. Eén megabyte is gelijk aan 1000 kilobytes. verbruiken, kunt u het best doen via wifi. Denk aan updates uitvoeren, nieuwe apps installeren of foto- of muziekbestanden downloaden.

Wifi buitenshuis

Ook buitenshuis is op veel plekken gratis wifi beschikbaar. Bijvoorbeeld in intercity's en bussen, in cafés en restaurants, in (toeristische) stadscentra, hotels en bungalowparken. Openbare wifi is alleen niet altijd veilig.

Mobiel internet

Ook online zijn op plekken waar geen wifi is? Maak dan verbinding met het mobiele netwerk van de provider. De meeste mensen hebben een telefoonabonnement met een internetbundel. Daarmee zijn ze voor een vast maandbedrag overal online, totdat de bundel op is. Daarna kost internetten meer of is de verbinding trager. Voor mobiel internet op de tablet zijn er twee opties.

  • Koop voor de tablet een aparte simkaart en een mobiele internetbundel. Zo kunt u op een tablet het mobiele netwerk van een provider gebruiken. De tablet moet dan wel een ingang hebben voor een simkaart. Deze tablets zijn duurder dan tablets met alleen wifi.
  • Van een smartphone met een internetbundel kunt u ook een hotspot   hotspot Een plek waar een draadloos netwerk (Wifi) gratis of tegen betaling wordt aangeboden aan het publiek. U kunt hier met uw laptop, tablet of smartphone verbinding maken met internet. Hotspots vindt u vaak op vliegvelden, in cafés, in hotels en op campings.
    Een persoonlijke hotspot is een lokaal wifi-netwerk dat iemand opzet met de eigen smartphone. De bedoeling is om met een ander apparaat, zoals een tablet zonder internetabonnement, toch online te kunnen.
    maken. Hiermee verbruikt u nog steeds MB's van uw internetbundel op uw telefoon. U maakt geen extra kosten om uw tablet met internet te verbinden.  

Internetten met een prepaid prepaid Engels voor 'vooraf betaald'. Prepaid is een betaalmethode voor het gebruik van een mobiele telefoon. Je koopt een tegoed dat kan worden besteed aan bellen, SMS-en en internetgebruik. Is het tegoed op, dan kun je niet meer bellen (behalve met 112) en moet er tegoed bijgekocht worden. Gebeld worden kan dan overigens nog wel.
kaart kan ook. Dat is vooral handig voor mensen die zelden mobiel internet gebruiken. De tarieven voor prepaid zijn namelijk meestal hoger dan voor een abonnement.

Hoeveel MB heb ik?

Voor een vast bedrag per maand krijgen mensen een hoeveelheid aan MB's. Die hoeveelheid hangt af van het abonnement. Zo zijn er abonnementen met 500 MB, maar ook met 5000 of 10.000 MB. Hoeveel een abonnement kost, is, behalve van het aantal belminuten, ook afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding, de hoeveelheid MB's en de aanbieder.

Hoeveel MB heb ik nodig?

Websites bekijken met een smartphone of tablet kost niet zoveel MB's. Wie een kleine internetbundel heeft kan acties die veel MB's kosten beter uitvoeren met een wifi-verbinding. Zoals het versturen van een foto of een grote bijlage openen.

Hieronder staat het gemiddelde verbruik van enkele bekende toepassingen.

Overzicht verbruik data

Hoeveel mobiele data heb ik nog?

Telecomaanbieders vermelden het verbruik in hun app en op hun website. Daar staat hoeveel MB's iemand heeft verbruikt in die maand. En hoeveel nog over is tot de volgende factuurdatum.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven