Menu Zoek

Mobiel internet, hoeveel verbruik ik?

Mobiel internet, hoeveel verbruik ik? Met een smartphone of tablet kunt u altijd online zijn, maar dat kost wel geld. Gebruik wifi, sluit een internetabonnement af en houd het verbruik goed in de gaten.

Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Want al deze apparaten hebben wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u de smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden. Handelingen die veel MB's verbruiken, kunt u het best doen binnen bereik van wifi. Denk aan updates uitvoeren, nieuwe apps installeren of foto- of muziekbestanden downloaden.

Ook buitenshuis is op veel plekken gratis wifi beschikbaar. Bijvoorbeeld in intercity's en bussen, in cafés en restaurants, in (toeristische) stadscentra, hotels en bungalowparken. Openbare wifi is alleen niet altijd veilig.

Ook online zijn op plekken waar geen wifi is? Maak dan verbinding met het mobiele netwerk van de provider. De meeste mensen hebben een telefoonabonnement met een internetbundel. Daarmee zijn ze voor een vast maandbedrag overal online, totdat de bundel op is. Daarna kost internetten meer of is de verbinding trager. Voor mobiel internet op de tablet heeft men twee opties.

  • Om op een tablet het mobiele netwerk van een provider te kunnen gebruiken, hebt u een aparte simkaart en een mobiele internetbundel nodig. De tablet moet dus ook een ingang hebben voor een simkaart. Deze tablets zijn in aanschaf duurder dan tablets met alleen wifi.
  • Als u een smartphone heeft met een internetbundel, kunt u deze ook gebruiken als een hotspot. Hiermee verbruikt u nog steeds MB's van uw internetbundel op uw telefoon, maar u maakt geen extra kosten door op uw tablet internetten. Lees in de tips 'Samsung-telefoon gebruiken als wifi-hotspot' en 'Internet delen op iPhone' meer over hotspots en hoe u deze gebruikt.

Internetten met een prepaidkaart kan ook. Dat is vooral handig voor mensen die zelden mobiel internet gebruiken. De tarieven voor prepaid zijn namelijk meestal hoger dan voor een abonnement.

Voor een vast bedrag per maand krijgen mensen een hoeveelheid aan MB's. Die hoeveelheid hangt af van het abonnement. Zo zijn er abonnementen met 500 MB, maar ook met 5000 of 10.000 MB. Hoeveel een abonnement kost is behalve van het aantal belminuten, ook afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding, de hoeveelheid MB's en de aanbieder.

Mobiele websites bekijken met een smartphone of tablet, kost niet zo veel MB's. Mobiele websites hebben een ander adres. Het begint bijvoorbeeld met m. of mobiel. Er staan dan weinig plaatjes op en overbodige informatie is weggelaten. Veelgebruikte websites zoals 9292.nl en Buienradar.nl hebben ook een app. Apps zijn ook zuinig met MB's. Wie een kleine internetbundel heeft kan acties die veel MB's kosten, beter uitvoeren met een wifi-verbinding. Zoals het versturen van een foto of een grote bijlage openen.

Hieronder staat het gemiddelde verbruik van enkele veelgebruikte toepassingen.

E-mail zonder bijlage versturen 0,1 MB
WhatsApp-bericht versturen0,1 MB
Mobiele webpagina bekijken0,1 MB
E-mail met bijlage versturen1 MB
Normale webpagina bekijken0,25 - 2 MB
Foto's en muziekbestanden downloaden 2 - 4 MB
Internetradio luisteren (per uur)60 MB
YouTube-filmpjes kijken (per uur)130 MB
Uitzending Gemist kijken (per uur)220 MB

Telecomaanbieders vermelden het verbruik in hun app en op hun website. Daar staat hoeveel MB's iemand heeft verbruikt in die maand en hoeveel nog over is tot de volgende factuurdatum.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.