Snel letters met accenten typen

Artikel

Vóórkomen is iets anders dan voorkómen. Dat snappen we dankzij accenten op de letters. Accenten typen is een fluitje van een cent. Weet u al hoe het moet?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (31 stemmen)
Dimitri Hakke
Dimitri Hakke
Gewijzigd op 21 okt 2022

Letters met 'streepjes'

U kent ze wel: trema's, accenten en umlauts. Tekens die verbonden zijn met een bepaalde letter. Ze kunnen bijvoorbeeld het verschil aangeven tussen 'een man' (lidwoord) of 'één man' (telwoord).

De tekens zijn niet direct beschikbaar op het toetsenbord maar met een trucje wel snel te typen. U vindt op elk toetsenbord een accent aigu ('), trema of umlaut ("), accent grave (`), accent circonflex (^) of tilde (~). Het zijn zogenaamde dode toetsen.

Typemachine

Die term is ontleend aan de typemachines van voorheen. Bij elke aanslag wordt de 'wagen', zoals de bewegende bovenkant van het apparaat wordt genoemd, verplaatst. Maar bij dode toetsen blijft de wagen staan. Dus het volgende teken wordt op dezelfde positie getypt. Dus men toetste eerst een ' en daarna een e . Het resultaat was een é .

Toetsenbord

Druk op de '-toets en daarna op de e. Het teken é verschijnt vervolgens. Handig om te weten toch? Even op een rij:

  • Een ' met een aeiouy of c geeft respectievelijk een áéíóúý of ç.
  • Een " met een aeiou, of y, geeft respectievelijk een äëïöü, of ÿ.
  • Een ` met een aeio of u, geeft respectievelijk een à , èìò, of ù.
  • Een ^ met een aeio of u, geeft respectievelijk een âêîô, of û.
  • Een ~ met een ao of n, geeft respectievelijk een ãõ, of ñ.

Numeriek toetsenbord van Windows

Windows-gebruikers hebben nog een optie om snel tekens te typen. Dit werkt met het zogeheten numerieke toetsenblok, dat u aan de rechterkant van het toetsenbord vindt. Ieder teken heeft een zogeheten alt-code. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl u deze cijfercode intoetst op het numerieke toetsenblok. Laat daarna de Alt-toets los. Zo heeft de ë de Alt-code 0235. Dus druk de Alt-toets in en typ 0235 en laat de Alt-toets weer los. Op deze pagina vindt u een tabel met diverse Alt-codes (gebruik de Alt-codes waar in kolom cp een 1 staat): https://nl.wikipedia.org/wiki/Diakritisch_teken

Werkt het bij u niet? Zorg dat NumLock is ingeschakeld. U vindt de NumLock-toets linksboven op het numerieke toetsenblok.

Toetsenbord van de Mac

Werkt u met een Mac-computer, dan kunt u simpelweg een letter langer ingedrukt houden. Er verschijnen dan opties voor de letter inclusief accent. Druk bijvoorbeeld de letter e langer in en u kunt kiezen uit zeven opties. Druk op het toetsenbord op het cijfer dat hoort bij de letter die u wilt hebben. Drukt u bijvoorbeeld bij de letter e op het cijfer 2, dan krijgt u é. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven