Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Sneltoetsen gebruiken

Laat de muis maar liggen, met sneltoetsen kunt u tijd en moeite besparen. Deze toetscombinaties maken het werken met een Windows-computer een stuk gemakkelijker!
Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u indrukt om de computer een opdracht te geven. Iets waar u normaal een menu of de muis voor zou gebruiken. Door twee of drie toetsen tegelijkertijd in te drukken, voert u een handeling uit. Zo kunt u in een handomdraai bijvoorbeeld een tekst kopiëren of plakken. Sneltoetsen werken ook om programma's te gebruiken, documenten te openen en delen van Windows te gebruiken.

Werken met sneltoetsen heeft veel voordelen, bijvoorbeeld:

 • Veel ervan werken in meerdere programma's. De sneltoetsen uit Office-programma's zijn bijvoorbeeld in Word, Excel en PowerPoint te gebruiken. Sneltoetsen voor opmaak, zoals Ctrl+B om tekst vet te maken, werken in alle tekstprogramma's.
 • Sneltoetsen verminderen het muisgebruik. Dat is goed voor uw handen, armen en polsen.
 • Sneltoetsen kunnen handelingen sneller laten verlopen. U kunt een tekst bijvoorbeeld kopiëren via het menu. Maar met de sneltoets Ctrl+C gaat het veel sneller.
 • Ook besparen sneltoetsen u zoekwerk. In Word zitten veel functies verstopt in de menu's. Met sneltoetsen activeert u die functies veel sneller. Zo slaat u een document op met de sneltoets Ctrl+S.

Nadeel
Het nadeel van sneltoetsen: u moet ze uit uw hoofd leren. Maar hoe vaker u een combinatie gebruikt, hoe makkelijker het wordt om die sneltoets zonder na te denken te gebruiken. Al doende leert men!

Sneltoetsen zijn heel makkelijk te gebruiken. We leggen het uit aan de hand van de sneltoets Ctrl+C: druk op het toetsenbord de Ctrl-toets in en blijft die toets ingedrukt houden. Druk vervolgens met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C).

Zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd, kunt u de toetsen loslaten. Het plusteken uit dit voorbeeld staat er alleen voor de duidelijkheid, u hoeft niet op de + te drukken.

Bekijk in deze video hoe het werkt.

Er zijn veel sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen voor u, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak kunt gebruiken.

Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

 • Ctrl+S: een bestand waar u aan werkt tussentijds opslaan.
 • Ctrl+A: alles in een bestand of op een scherm selecteren.
 • Ctrl+C: het geselecteerde kopiëren.
 • Ctrl+X: het geselecteerde knippen,
 • Ctrl+V: het geselecteerde plakken.
 • Ctrl+B: het geselecteerde vet maken.
 • Ctrl+I: het geselecteerde cursief maken.
 • Ctrl+U: het geselecteerde onderstrepen.
 • Ctrl+Z: een vorige handeling ongedaan maken.
Sneltoetsen zijn te gebruiken op computers en laptops. Op tablets, zoals de iPad, werken ze niet. Die apparaten zijn niet ontworpen om met een toetsenbord te worden gebruikt. De bediening gaat door middel van aanraking, niet door toetscombinaties. Dat geldt ook als u een toetsenbord aansluit op uw tablet.
Misschien handig om te weten: als u sneltoetsen gebruikt om tekst op te maken, kunt u de handeling snel ongedaan maken. Stel dat u bijvoorbeeld iets vet maakt met Ctrl+B, druk dan nog eens op Ctrl+B om dit ongedaan te maken. Daarbij moet de betreffende tekst wel geselecteerd zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Ctrl+I (schuine tekst) en Ctrl+U (onderstrepen).
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.