Menu Zoek

Tekenen met Word

tekenen in wordTekenen in Word? Het kan! Voor het tekenen van eenvoudige vormen en objecten werkt het programma uitstekend.

In Word is de menubalk Lint met diverse vaste tabbladen. Hierop kunt u de meeste gewenste opties vinden. Voor het tekenen met Word hebt u het tabblad 'Invoegen' nodig.

Daarnaast zijn er ook extra tabbladen die alleen verschijnen als u met een bepaald element bezig bent. Zoals de tijdelijke tabbladen 'Vormindeling' en 'Afbeeldingsindeling' voor respectievelijk het bewerken van tekeningen en afbeeldingen. In nieuwere versies van Word en in Word online heten deze extra tabbladen simpelweg 'Afbeelding' en 'Vorm'.

Om te tekenen in Word moet u uiteraard eerst een nieuw (leeg) document openen voor u ermee aan de gang kunt gaan. Klik vervolgens op het tabblad Invoegen. U hebt dan vele opties. Deze bespreken we hieronder.

Afbeelding invoegen in Word 2016 of Afbeelding invoegen in Word Online

Afbeelding invoegen. U kunt elke afbeelding die op uw computer staat invoegen.

Vormen invoegen in Word of Tekening of vorm invoegen (Word online)

Tekenobjecten invoegen. U kunt gaan tekenen met een van de vele vormen, zoals lijnen en vierkanten.

SmartArt (gegevenspresentatieobjecten) invoegen

Gegevenspresentatieobjecten invoegen. Gegevens kunt u op een mooie manier presenteren met één van de vele opties.

tekenen met word, grafiek invoegen

Grafieken invoegen. Cijfers kunt u weergeven in diverse grafieken.

Onder de knop 'Vormen' zit nog een menu met alle mogelijke vormen. De vorm maakt u met behulp van de muis en kunt u zo groot of klein maken als u zelf wilt. Om te oefenen maken we een ovaal:

 • Open een nieuw document en klik op het tabblad Invoegen.
 • Klik op Vormen en vervolgens op het pictogram van een ovaal.

  tekenen in word ovaal
 • Uw muisaanwijzer verandert nu in een kruis.
 • Klik ergens op het lege blad en houd de linker muisknop ingedrukt.
 • Versleep het kruis tot het ovaal naar uw zin is en laat dan de muisknop los.

Nu het ovaal getekend is, kunt u het gaan opmaken. Het ovaal heeft standaard al een opmaak. Wij gaan dit aanpassen en een andere kleur gegeven:

 • Zorg eventueel dat het ovaal (weer) geselecteerd is, door hierop te klikken.
 • Klik op het tabblad 'Vormindeling' of 'Hulpmiddelen voor tekenen, Opmaak' als deze nog niet is geopend.
 • Klik op Vormopvulling of Opvullen van vorm. Klik op de gewenste kleur.

  tekenen in word, vorm inkleuren

Als de vorm geselecteerd is, staat er een kader omheen met in de hoekpunten kleine cirkeltjes. Met deze cirkeltjes kunt u de vorm aanpassen.

 • Houd de muisaanwijzer stil boven zo'n cirkeltje. De aanwijzer verandert in een pictogram van twee tegengestelde pijltjes.
 • Druk de linker muisknop in. Houd ingedrukt en beweeg de muis om het ovaal groter of kleiner te maken, of van vorm te veranderen. Laat de muisknop los als u tevreden bent.

Nu gaan we een rechthoek tekenen, gewoon over de cirkel heen.

 • Klik op het tabblad Invoegen > Vormen > pictogram van een rechthoek.
 • Druk de muisknop in en versleep de muis totdat de rechthoek naar uw zin is en laat dan de muisknop los.
  tekenen met word, twee vormen

Wij hebben een rechthoek getekend die half over de ovaal heen valt. We gaan de rechthoek nu opmaken met een kant-en-klare vormstijl. In oudere Word versies ziet dit er anders uit, maar de werking is nagenoeg hetzelfde.

 • Zorg ervoor dat de rechthoek is geselecteerd en dat het tabblad 'Vormindeling' of 'Hulpmiddelen voor tekenen, Opmaak' open staat.
 • Klik in de groep 'Vormstijlen' op de witte knop met de letters ABC erin. De rechthoek verandert gelijk van kleur.
 • Voor meer van deze vormstijlen kunt u op het pijltje naast de ABC-knoppen drukken.
  tekenen in word, vormstijlen

In de groep 'Vormstijlen' staan behalve de kant-en-klare stijlen nog veel meer opties om de vorm aan te passen. U kunt de lijn om het object bijvoorbeeld een kleur en dikte geven. Daarnaast vindt u opties om de getekende vorm een schaduw- of 3D-effect te geven. Probeert u vooral verschillende opties uit, als u aan de slag gaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.