SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tekenen met Word

Bij Word denkt u waarschijnlijk direct aan het maken van allerlei tekstbestanden. Maar wist u dat u er ook mee kunt tekenen? Natuurlijk niet zo uitgebreid als met speciale tekenprogramma's, maar voor eenvoudige vormen en objecten leent het zich uitstekend. In dit artikel ziet u afbeeldingen van Word 2010, maar u kunt de stappen ook goed volgen met Word 2007, 2013 en 2016. 

In Word is de menubalk een 'lint' met diverse vaste tabbladen. Hierop kunt u de meeste, gewenste opties vinden. Voor het tekenen met Word hebt u het tabblad 'Invoegen' nodig.

Daarnaast zijn er ook tabbladen die alleen verschijnen als u met een bepaald element bezig bent. Zo zijn er tijdelijke tabbladen 'Hulpmiddelen voor tekenen' en 'Hulpmiddelen voor afbeeldingen' voor respectievelijk het bewerken van tekeningen en afbeeldingen. Deze tabbladen worden alleen zichtbaar als u het tekenobject of de afbeelding hebt geselecteerd. 

Om te tekenen in Word moet u uiteraard eerst een nieuw (leeg) document openen voor u ermee aan de gang kunt gaan. Klik vervolgens op het tabblad Invoegen. U hebt dan vele opties. Deze bespreken we hieronder.

tmw10_knopafbeelding    

Afbeelding invoegen. U kunt elke afbeelding die op uw computer staat invoegen.

tmw10_knopillustratie 

Illustratie invoegen. Via een zoekmenu kunt u vele tekeningen en foto's vinden die Microsoft in een bestand heeft verzameld. In Word 2016 bestaat deze functie niet.

tmw10_knopvormen 

Tekenobjecten invoegen. U kunt gaan tekenen met een van de vele vormen, zoals lijnen en vierkanten.

tmw10_knopsmartart 

Gegevenspresentatieobjecten invoegen. Gegevens kunt u op een mooie manier presenteren met één van de vele opties.

tmw10_knopgrafiek 

Grafieken invoegen. Cijfers kunt u weergeven in diverse grafieken.  

Onder de knop 'Vormen' zit nog een menu met alle mogelijke vormen. Met behulp van deze knop gaan we straks twee objecten maken. U kunt een van de vormen kiezen door op de bijbehorende knop te klikken. Klikt u op de knop om een rechthoek te maken, dan zal de muis veranderen in het hoekpunt van de rechthoek. U kunt de betreffende vorm dan met de muis zo groot of klein maken als u zelf wilt. Daarna kunt u de getekende vorm selecteren (aanklikken) en opmaken. tmw10_vormen
Het tabblad 'Hulpmiddelen voor tekenen, Opmaak' wordt dus alleen zichtbaar als u een tekenobject hebt geselecteerd. Op dit tabblad staan veel hulpmiddelen om uw object op te maken. In de groep 'Vormstijlen' vindt u onder andere de opties om de kleur van het object aan te passen en de lijn een kleur en dikte te geven. Daarnaast vindt u opties om een schaduw- of 3D-effect te geven. Probeert u vooral verschillende opties uit, als u aan de slag gaat. tmw10_hulpmiddelen

Om te oefenen gaan we eerst een ovaal maken en die inkleuren met de kleur blauw.

 • Open een nieuw document en klik op het tabblad Invoegen.
 • Zet de cursor van Word op de plaats waar u ongeveer een cirkel wilt invoegen.
 • Klik dan op Vormen en vervolgens op het pictogram van een ovaal.
20150819_tekenen met word_ovaal invoegen
 • Uw muis verandert nu in een kruis.
 • Klik op de plek waar u het ovaal wilt hebben en houd de muisknop ingedrukt.
 • Versleep het kruis tot het ovaal naar uw zin is en laat dan de muisknop los.

Nu het ovaal getekend is, kunt u het gaan opmaken. Hij heeft standaard al een opmaak. Wij gaan dit aanpassen en een andere kleur gegeven:

Zorg dat het ovaal (weer) geselecteerd is. Dat ziet u door de witte cirkeltjes en het kader om het ovaal.
Klik in het tabblad 'Hulpmiddelen voor tekenen, Opmaak' op Opvullen van vorm.  Klik op de gewenste kleur. Het ovaal is vervolgens van kleur veranderd.

20150819_tekenen met word_opvulkleur

Als de vorm geselecteerd is, ziet u in de hoekpunten kleine blauwe cirkeltjes. Als u de muis daarboven stil houdt komt er een pijltje over de cirkel heen. Als u het ovaal groter of kleiner wilt maken, kan dat met dat pijltje. U houdt de muis boven de kleine rondjes, wacht tot u de pijltjes ziet verschijnen en drukt de linkermuisknop in. U houdt die ingedrukt, terwijl u de muisaanwijzer beweegt om de cirkel van vorm te veranderen. Als u tevreden bent, laat u de muisknop los.

Als u de muis elders in uw document klikt, ziet u dat de hulppunten verdwijnen. Het object is niet meer geselecteerd.

tmw10_vormaanpassen

Nu gaan we een rechthoek tekenen, gewoon over de cirkel heen. Klik met de muis op een leeg plekje van uw document, zodat de ovaal niet meer geselecteerd is. Klik dan op het tabblad Invoegen, de knop Vormen en tot slot op het pictogram van de rechthoek.   

Druk de muisknop in en versleep de muis totdat de rechthoek naar uw zin is en laat dan de muisknop los.

U ziet dat wij een rechthoek hebben getekend die half over de ovaal heenvalt. We gaan de rechthoek nu opmaken. Zorg ervoor dat de rechthoek is geselecteerd en het tabblad  'Hulpmiddelen voor tekenen, Opmaak' open staat.
Klik bij 'Vormstijlen' op de witte knop met oranje rand en erin de letters ABC. De rechthoek is nu wit en met oranje rand. Voor meer van deze vormstijlen kunt u op het pijltje naast de ABC-knoppen drukken.

Op deze manier kunt u vormen tekenen en die naar eigen inzicht inkleuren. Experimenteer gerust zo lang u wilt. In Word 2016 ziet dit er anders uit, maar de werking is nagenoeg hetzelfde.

tmw10_vormstijlen
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.