Menu Zoek

Tien handige apps voor onderweg

Tien handige apps voor onderweg. Foto: Koos Busters/Nationale Beeldbank

Apps op uw mobiele telefoon komen in allerlei gevallen van pas. Zeker als u er een dagje op uitgaat. Deze toepassingen voor iOS (Apple) en Android moet u zéker installeren.

Ongelukken, drukte en slecht weer kunnen vertragingen veroorzaken op de Nederlandse wegen. Voor u vertrekt, kijkt u op Flitsmeister om te weten wat u kunt verwachten. Deze app geeft actuele informatie over de files op de Nederlandse wegen. Ook is er een gedeelte dat meldt waar de politie snelheidscontroles houdt. Zelf kunt u ook flitsers melden als u ze onderweg tegenkomt. Tijdens het rijden legt u de telefoon uiteraard weg. Maar met een geluidssignaal kunt u gewaarschuwd worden als u een flitspaal of mobiel controleteam nadert. De informatie wordt tijdens het gebruik van de app continu bijgewerkt.

De meeste telefoons beschikken standaard over een kaartenprogramma, maar Google Maps is volgens velen nog steeds de beste. Het is een uitstekend programma om een locatie, restaurant, winkel of andere bestemming te zoeken. U navigeert ermee naar uw bestemming en kunt verschillende routes vergelijken. De navigatie voor voetgangers is ook uitstekend, u ziet uzelf als een stipje over de kaart bewegen en u ziet direct of u goed loopt. Er zit ook een functie voor routeplanning per openbaar vervoer, al werkt die niet overal optimaal.

Treinreizigers kunnen niet zonder de app van de NS. Deze biedt niet alleen informatie over de snelste verbinding van vertrekstation naar eindbestemming, maar geeft ook een overzicht van de actuele stremmingen en geplande werkzaamheden. Hoewel er meer apps zijn die reisadviezen geven, is die van de NS het handigst voor mensen die onderweg zijn met de trein. Tijdens uw reis een vertraging of probleem? In de app kunt u alternatieve reisroutes opzoeken.

Bent u ook altijd zo'n tijd bezig om een goedkope of gratis parkeerplaats te vinden tijdens een dagje weg? De app Parkopedia maakt dit een stukje gemakkelijker. Het is een internationaal te gebruiken app die u op basis van uw locatie advies geeft over de parkeerplaatsen in de directe omgeving en hoeveel die kosten. De app is vooral handig in grotere steden, in kleinere plaatsen is de informatie niet altijd aanwezig of actueel. Maar toch de moeite waard om te proberen, zeker omdat de app geen geld kost.

Eindje wandelen? Het weer kan erg onvoorspelbaar zijn. De app Buienalarm wil uw locatie weten en gebruikt die informatie om u te informeren als er regen aankomt. De app is geschikt voor Nederland, delen van Duitsland en België. Behalve een alarm is er ook een weerkaart aanwezig met daarop radarbeelden van de regen die over ons land trekt. De informatie is op 5 minuten nauwkeurig en wordt via de internetverbinding actueel gehouden. Er zijn meer apps met een weerradar maar deze is wel heel handig met het speciale alarm.

De ANWB is er niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers. De bond heeft een app met de kernachtige naam ANWB Fietsen. Deze gratis app biedt 49 fietsroutes met informatie over bezienswaardigheden, horeca en fietsservicepunten en routebegeleiding tijdens het fietsen. Via knooppunten zijn routes te plannen. U kunt knooppunten één voor één selecteren of een knooppunt verderop kiezen en dan berekent de app de tussenliggende route. Tijdens het fietsen kunt u volledige navigatie zien, of alleen de knooppunten in de juiste volgorde. Deze app is alleen beschikbaar voor iPad en iPhone.

Laat u verrassen door een van de vele wandel- en fietsroutes door de natuur en luister naar de wonderlijke verhalen van de boswachters van Natuurmonumenten. Dat kan via de gratis route-app van Natuurmonumenten: NatuurRoutes. De app biedt u een ruime keuze uit wandel- fiets en kanoroutes door heel Nederland. Van speciale routes voor kinderen tot langeafstandsroutes door prachtige landschappen. De app bevat meer dan 200 gratis routes en dat aantal wordt telkens uitgebreid. Nieuwe routes worden automatisch getoond in de app.

In een vreemde stad is het altijd lastig te ontdekken waar het leuk is, buiten de geijkte winkelstraten met grote ketens om. De app NLStreets biedt u van 29 Nederlandse steden een overzicht van in totaal 1100 bijzondere winkeltjes. Via de app doorzoekt u steden en ziet u op een kaart de locatie van de winkels. Door erop te tikken krijgt u foto's en meer informatie te vinden. De aangesloten winkels houden geregeld acties en die maken ze onder meer bekend via de app. Altijd handig voor een gezellig middagje uit.

Tips en ideeën voor uitstapjes en dingen om te doen. Dat biedt de app van de Nederlandse VVV's. Per plaats is er een overzicht te vinden van wat er allemaal mogelijk is. De app gebruikt de gps om te bepalen waar u bent en toont dan de relevante informatie over de omgeving. Favoriete locaties of attracties bewaart u in een speciale lijst, en via de Alert-functie kunt u informatie krijgen over de bezienswaardigheden of monumenten die u tegenkomst. Ook is het mogelijk alle informatie offline op te slaan, om uw mobiele internetbundel niet te veel aan te spreken.

Zin om uit eten te gaan in een stad waar u niet bekend bent, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of een dagje weg? Via de app Couverts reserveert u bij steeds meer restaurant een tafeltje. Dat gaat razendsnel. U typt in waar u uit eten wilt, en binnen enkele seconden zijn de beschikbare restaurants in beeld, met een beoordeling van eerdere bezoekers. Via de app reserveert u een tafeltje. Een gratis account biedt allerlei mogelijkheden, zoals het sparen van punten voor korting.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.