Menu Zoek

Tien handige apps voor onderweg

Tien handige apps voor onderweg. Foto: Koos Busters/Nationale Beeldbank

Apps op uw mobiele telefoon komen in allerlei gevallen van pas. Zeker als u er een dagje op uitgaat. Deze toepassingen voor iOS (Apple) en Android moet u zéker installeren.

Ongelukken, drukte en slecht weer kunnen vertragingen veroorzaken op de Nederlandse wegen. Voor u vertrekt, kijkt u op Flitsmeister om te weten wat u kunt verwachten. Deze app geeft actuele informatie over de files op de Nederlandse wegen. Ook is er een gedeelte dat meldt waar de politie snelheidscontroles houdt.

Zelf kunt u ook flitsers melden als u ze onderweg tegenkomt. Tijdens het rijden legt u de telefoon natuurlijk weg. Maar met een geluidssignaal kunt u gewaarschuwd worden als u een flitspaal of mobiel controleteam nadert. De informatie wordt tijdens het gebruik van de app steeds bijgewerkt.

De meeste telefoons hebben standaard een kaartenprogramma, maar Google Maps is volgens velen nog steeds de beste. Het is een uitstekend programma om een locatie, restaurant, winkel of andere bestemming te zoeken. U navigeert ermee naar uw bestemming en kunt verschillende routes vergelijken. De navigatie voor voetgangers is ook uitstekend. U ziet uzelf als een stipje over de kaart bewegen en u ziet direct of u goed loopt. Er zit ook een functie voor routeplanning met het openbaar vervoer, al werkt die niet overal perfect.

Treinreizigers kunnen niet zonder de app van de NS. Deze biedt niet alleen informatie over de snelste verbinding, maar geeft ook een overzicht van de actuele stremmingen en geplande werkzaamheden. Hoewel er meer vergelijkbare apps zijn, is die van de NS het handigst voor mensen die onderweg zijn met de trein. Hebt u tijdens uw reis vertraging of een probleem? In de app kunt u alternatieve reisroutes opzoeken.

Bent u ook altijd lang bezig om een goedkope of gratis parkeerplaats te vinden tijdens een dagje weg? De app Parkopedia maakt dit een stukje gemakkelijker. U kunt de app internationaal gebruiken. De app geeft u op basis van uw locatie advies over de parkeerplaatsen en kosten in de directe omgeving. De app is vooral handig in grotere steden. In kleinere plaatsen is de informatie niet altijd aanwezig of actueel. Maar toch de moeite waard om te proberen, zeker omdat de app geen geld kost.

Eindje wandelen? Het weer kan erg onvoorspelbaar zijn. De app Buienalarm wil uw locatie weten. Het gebruikt die informatie om u te informeren als er regen aankomt. De app is geschikt voor Nederland, delen van Duitsland en België. Behalve een alarm is er ook een weerkaart aanwezig. Daarop staan radarbeelden van de regen die over ons land trekt. De informatie is op 5 minuten precies en wordt via de internetverbinding bijgehouden. Er zijn meer apps met een weerradar maar deze is wel heel handig met het speciale alarm.

De ANWB is er niet alleen voor autorijders, maar ook voor fietsers. De bond heeft een app met de naam 'ANWB Fietsen'. Deze gratis app biedt 49 fietsroutes met informatie over bezienswaardigheden, horeca en fietsservicepunten.

Ook heeft het een routebegeleiding tijdens het fietsen. Via knooppunten zijn routes te plannen. U kunt knooppunten één voor één kiezen of een knooppunt verderop kiezen en dan berekent de app de tussenliggende route. Tijdens het fietsen kunt u volledige navigatie zien, of alleen de knooppunten in de juiste volgorde. Deze app is alleen beschikbaar voor iPad en iPhone.

Laat u verrassen door een van de vele wandel- en fietsroutes door de natuur. Luister bovendien naar de wonderlijke verhalen van de boswachters van Natuurmonumenten. Dat kan via de gratis route-app van Natuurmonumenten: NatuurRoutes. De app biedt u een ruime keuze uit wandel- fiets en kanoroutes door heel Nederland. Van speciale routes voor kinderen tot langeafstandsroutes door prachtige landschappen. De app heeft meer dan 200 gratis routes en dat aantal wordt steeds meer. Nieuwe routes worden automatisch getoond in de app.

Deze app is alleen beschilkbaar voor Android-apparaten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.