Van start met de app Opdrachten (Mac)

Artikel

De app Opdrachten helpt terugkerende acties op de Mac sneller uit te voeren. Meerdere handelingen komen samen in één opdracht. 

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
5,0 / 5 (2 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 22 jan 2024

Werking

Stel dat u het leuk vindt regelmatig een fotocollage op te sturen naar uw beste vriend of vriendin. Dan doet u dat nu door de foto’s te selecteren, daar een collage van te maken en vervolgens bijvoorbeeld via de Berichten-app te versturen. In de app Opdrachten is het mogelijk hier één opdracht van te maken waarin de computer die drie stappen in de aangegeven volgorde uitvoert. De drie stappen afzonderlijk heten deeltaken. Er zijn heel veel van deze deeltaken in te stellen en samen te voegen tot een opdracht.

Een ander voorbeeld: als u aan het werk gaat voor de vereniging waar u vrijwilliger bent en daarbij altijd dezelfde bestanden gebruikt, dan laat u de Mac deze allemaal openen met maar één handeling. Stel in dat ook uw muziekprogramma opent en u kunt aan de slag met een lekker deuntje erbij.

Starten

Open de app Opdrachten via Launchpad op het Dock App-pictogram-launchpad, of via Finder > Apps > Opdrachten.

In de linkerzijbalk ziet u van boven naar onder 'Galerie', 'Alle opdrachten', 'Deelpaneel', 'Snelle taken' en 'Menubalk'. Klik op Galerie en rechts verschijnt een groot aanbod aan opdrachten die Apple al voor u heeft bedacht.

Overzicht-app-Opdrachten

Scrol bijvoorbeeld een klein stukje naar beneden tot ‘Breng alles op orde’. Daaronder ziet u opdrachten om twee verschillende apps naast elkaar te zetten, bijvoorbeeld Safari en Notities. Maar u kunt ook zelf twee apps kiezen, want misschien werkt u liever met Safari en Pages naast elkaar. Dit doen we stap voor stap.

 • Klik op 2 apps met gesplitst scherm.
 • U ziet dan een beschrijving van de opdracht. Klik op Voeg opdracht toe.
 • Klik onder ‘Wat is de eerste app?’ (of 'What is the first app?') op Kies en selecteer de app van uw keuze.
 • Doe dit ook voor de tweede app onder ‘Wat is de tweede app?’ (of 'What is the second app?').
 • Klik op Voeg opdracht toe.

De opdracht is nu toegevoegd en te vinden in de linkerzijbalk bij ‘Alle opdrachten’.

Nieuwe opdracht maken

In de vorige alinea hebben we een bestaande opdracht ingevuld, maar u kunt ook zelf deeltaken combineren en zo uw eigen opdracht maken. Daarvoor grijpen we terug op het voorbeeld van de verschillende bestanden waar u voor een vereniging in werkt.

 • Klik in de linkerzijbalk op Alle opdrachten.
 • Klik rechtsboven op het plusteken.
 • Klik linksboven op Naam opdracht en typ daar een toepasselijke naam. Bijvoorbeeld ‘Verenigingswerk’.
 • In de rechterzijbalk is de takenbibliotheek zichtbaar. Klik onder ‘Categorieën’ op Document.
 • Scrol een klein stukje naar beneden en dubbelklik onder ‘Bestanden’ op Open bestand. (Of sleep ‘Open bestand’ naar het grote veld aan de linkerkant.)
 • Links is de taak toegevoegd. Klik daarin op Bestand.
 • Finder opent. Selecteer het juiste bestand en klik op Open.
 • Het bestand opent in de gebruikelijke app. Wilt u dit aanpassen, klik dan op Standaardapp en selecteer de gewenste app. Of zet een vinkje achter Toon menu Open in als u zelf wilt kiezen in welke app het bestand op dat moment opent. (Dit laatste heeft niet de voorkeur, want u wilt straks juist minder stappen zetten, niet meer.)
 • Herhaal de voorgaande 4 stappen voor elk bestand dat u voortaan met één handeling wilt openen.
 • Voeg ook een taak toe om snel een muziekje op te zetten als u aan de slag gaat in de documenten. Klik in de rechterzijbalk onder ‘Categorieën’ op Scripten.
 • Dubbelklik onder ‘Apps’ op Open app.
 • Links is de taak toegevoegd. Klik daarin op App.
 • Klik op de gewenste app, dit kan Muziek of Spotify zijn.
 • De opdracht is nu opgebouwd uit verschillende taken (zie screenshot hieronder). Sluit dit venster via het kruisje linksboven.

App-Opdrachten-Voorbeeld

De net aangemaakte opdracht staat in de app bij ‘Alle opdrachten’. In de volgende alinea staat hoe u de opdracht uitvoert.

Opdracht uitvoeren

In de vorige alinea’s hebben wij twee opdrachten toegevoegd. Een voor het in beeld brengen van twee apps naast elkaar. De ander voor het openen van verschillende bestanden en het muziekprogramma. Maar hoe laat u de Mac nu het werk doen?

Opdrachten speelt u af, zoals Apple dat noemt. Dit kan bijvoorbeeld door in de app Opdrachten de muisaanwijzer over de opdracht te bewegen en te klikken op de afspeelknop.

App Opdrachten-opdracht afspelen

Opdracht uitvoeren via Siri

Een andere manier om een opdracht uit te voeren is om het aan Siri te vragen. Dan hoeft u ook de app Opdrachten niet te openen.

 • Klik op Siri in de menubalk Pictogram Siri Mac.
 • Zeg ‘Opdracht [naam van de opdracht]’. In ons geval is de naam Verenigingswerk.

De gekozen bestanden en het muziekprogramma openen nu allemaal in de volgorde waarop u dat hebt ingesteld.

Opdracht uitvoeren via de menubalk

Wilt u niet tegen Siri praten, maar ook de app Opdrachten niet eerst openen (logisch), kies er dan voor de opdracht toe te voegen aan de menubalk. Een bestaande opdracht sleept u heel gemakkelijk vanuit ‘Alle opdrachten’ naar ‘Menubalk’ in de linkerzijbalk.

U kunt de opdracht ook in de menubalk laten zetten terwijl u een nieuwe opdracht aanmaakt:

 • Klik (terwijl u de nieuwe opdracht aanmaakt) rechtsboven op het pictogram van een cirkel met de letter i erin (als u eroverheen gaat met de muisaanwijzer verschijnt de tekst 'Opdrachtdetails').
 • Selecteer Maak vast in menubalk.
 • De instelling wordt opgeslagen, u kunt het venster sluiten via het kruisje linksboven.

Om de opdracht die u vast hebt gemaakt aan de menubalk uit te voeren doet u het volgende: klik op het Opdrachten-menu Pictogram Opdrachten in menu Mac  in de menubalk. Kies vervolgens de opdracht.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven