Menu Zoek

Veilig gebruik van slimme apparaten

Slimme apparaten bedienenSteeds meer apparaten zijn verbonden met internet. Hoe zit het met de veiligheid van deze slimme spullen?

De tijd dat alleen de computer op internet was aangesloten, is al lang voorbij. In veel huishoudens verbinden gezinsleden tientallen apparaten met het thuisnetwerk. Dat gebeurt met een netwerkkabel of draadloos via wifi. Denk onder meer aan de televisie, tablet, smartphone, e-reader, printer en beveiligingscamera. In de afgelopen jaren kwamen daar allemaal apparaten met internettoegang bij. Zo sluiten veel mensen nu bijvoorbeeld ook een geschikte wasmachine, lamp, robotstofzuiger, thermostaat, deurbel, gehoorapparaat en weegschaal op het thuisnetwerk aan.

Apparaten die via een kabeltje of wifi met het netwerk zijn verbonden, noemen we slim. Met een app op een smartphone of tablet kunnen gebruikers deze apparaten bedienen. Zet op afstand bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager of schakel sfeerverlichting in. Huisbezitters met een slimme deurbel zien op hun smartphonescherm wie er voor de deur staat. En Spotify-abonnees kiezen in de Spotify-app op welke luidspreker of smart-tv ze hun favoriete muziek afspelen. Kortom, slimme apparaten bieden heel veel mogelijkheden.

In deze handigheid schuilt alleen ook een gevaar. Wanneer de beveiliging niet op orde is, hebben andere personen mogelijk óók toegang tot het slimme apparaat. Dat kunnen bijvoorbeeld de buren zijn, maar ook iemand aan de andere kant van de wereld.

Slecht beveiligde slimme apparaten zijn gevoeliger voor virussen en storingen. Hierdoor werkt een apparaat mogelijk niet meer goed. Maar er is ook een groter gevaar: digitale boeven gebruiken een onbeveiligd slim apparaat mogelijk als toegangspoort. Zij hebben via zo'n apparaat toegang tot thuisnetwerken, waarna ze andere apparatuur in huis kunnen benaderen. Op die manier proberen deze zogeheten hackers allemaal privégegevens te ontfutselen.

Computergebruikers installeren op hun pc of laptop geregeld nieuwe updates. Dat gebeurt veelal automatisch. Zo verschijnen er voor Windows-computers om de haverklap veiligheidsupdates. Microsoft verhelpt op die manier zwakke plekken in het besturingssysteem. Na elke update is de computer beter bestand tegen online indringers.

Wat voor computers geldt, is ook belangrijk voor slimme apparaten. Installeer altijd nieuwe updates, zodat de beveiliging op orde blijft. Op de meeste apparaten kan dat automatisch. Wel zo handig, want gebruikers hebben er dan geen omkijken naar. Een nieuwe update voor een slim apparaat noemt men ook wel firmware of een software-update.

De installatie van nieuwe updates verschilt per slim apparaat. Gebruikt u voor de bediening een app? Open deze dan op een smartphone of tablet. Controleer vervolgens in de instellingen of het slimme apparaat helemaal is bijgewerkt. Zo niet, voer de installatie van een nieuwe update dan direct uit. Heeft het slimme apparaat een eigen display? Mogelijk kunt u de update dan rechtstreeks op het apparaat uitvoeren. Navigeer via dit display naar de instellingen. Controleer in de instellingen of er een optie is om in de toekomst de updates automatisch te installeren.

Fabrikanten van slimme apparaten leveren meestal enkele jaren veiligheidsupdates. Koop bij voorkeur producten van bekende merken. Hiervan is de beveiliging meestal goed geregeld. Daarnaast bieden grote elektronicabedrijven langer ondersteuning. Is er al een tijdje geen update meer verschenen? Neem dan contact op met de fabrikant en vraag of de digitale veiligheid van het slimme apparaat niet in gevaar is.

Wenst u specifieke veiligheidstips voor een bepaald slim apparaat ? Bezoek dan de webpagina veiliginternetten.nl/slimme-apparaten. Klik daarna op een apparaat, bijvoorbeeld Slimme deurbel, Robotstofzuiger, Home Cinema systeem of Smart TV. Er verschijnt een nieuwe webpagina. Lees hier praktische tips en de mogelijke risico's van het gekozen slimme apparaat.

Wie een tijdje op vakantie gaat, kan de meeste slimme apparaten eventueel uitschakelen. Op die manier zijn ze onbereikbaar voor hackers. Sommige slimme apparaten zijn juist erg belangrijk als u een tijdje niet thuis bent. Denk hierbij onder meer aan een beveiligingscamera, slimme deurbel en alarmsysteem. Verder is het gebruik van slimme verlichting tijdens vakanties nuttig. Laat op gezette tijden lampen branden, zodat het net lijkt alsof er iemand thuis is. Dat schrikt inbrekers af. Kortom, bedenk tijdens uw afwezigheid goed welke slimme apparaten u wel of niet inschakelt.

Een (modem)router of wifi-mesh-systeem verdeelt het internetverkeer over verschillende slimme apparaten, net als de meterkast dat doet voor de electriciteit. De routers en mesh-apparaten hebben een eigen beveiliging. Handig, want deze zogeheten firewall houdt mogelijke indringers buiten de deur. Hierdoor krijgen online boeven dus niet zomaar toegang tot uw slimme apparaten.

Is er voor uw (modem)router of wifi-mesh-systeem een nieuwe update beschikbaar? Installeer die dan meteen! Fabrikanten werken op deze manier namelijk de beveiliging bij. Moderne netwerkapparatuur bedienen gebruikers vanuit een app. Controleer in dat geval met uw smartphone of er een verse update klaarstaat. Oudere (modem)routers hebben geen mobiele app. Lees dan in de handleiding hoe u nieuwe updates kunt installeren.

Update installeren op router

Mensen bedienen slimme apparaten op afstand met behulp van wifi. Vermoedelijk reikt het wifi-bereik verder dan uw woning. Wie weet kunnen bijvoorbeeld de buren of personen op straat het draadloze signaal oppikken. Zorg ervoor dat ze geen toegang tot het thuisnetwerk hebben, zodat ze de slimme apparaten niet kunnen bereiken. Vervang het standaardwachtwoord van de (modem)router of het wifi-mesh-systeem daarom altijd voor een eigen wachtwoord. Heeft het slimme apparaat zelf ook een standaardwachtwoord? Vervang die dan ook! Dat kan meestal in de app van het slimme apparaat.

Het beste is om een sterk wachtwoord in te voeren. Gebruik hiervoor een combinatie van kleine letters, grote letters, cijfers en speciale tekens. Zo kunnen andere personen het wifi-wachtwoord niet raden. Lees hierover meer in de tip ‘Wachtwoord router en wifi aanpassen’.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.