Menu Zoek

Veilig webwinkelen? Herken betrouwbare webshops

Herken betrouwbare webshops
Online winkels zijn populair, óók bij oplichters. Herken de betrouwbare en de nep-webwinkels. Dan kunt u veilig online winkelen.

Sommige fraudeurs bouwen hele websites (na) om aan geld of belangrijke wachtwoorden te komen. De ene nep-webshop heeft een eigen ontwerp, andere kopiëren juist populaire webwinkels. Daarvoor gebruiken ze bekende logo’s, gestolen plaatjes en een url die lijkt op die van de echte site. Wie er iets koopt, krijgt geen pakketje thuis, of - erger nog - geeft ongemerkt zijn wachtwoord voor internetbankieren weg. Gelukkig is een echte of een neppe site goed te herkennen.

Nederland kent een paar keurmerken voor webwinkels. Controleer of de site zo'n webwinkelkeurmerk heeft.

Is een aanbieding wel erg voordelig? Dan is die waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Maar dat kan moeilijk te herkennen zijn, zeker in periodes waarin gestunt wordt met prijzen. Kijk dan bijvoorbeeld eens op een prijsvergelijker als Kieskeurig.nl. Gebruik de zoekbalk om naar het product te zoeken, bijvoorbeeld ‘airfryer’. En kijk wat zoiets meestal kost. Zit de aanbieding daar wel heel ver onder, dan is dat verdacht.

Nep-winkels bestaan meestal maar kort. Ze verschijnen bijvoorbeeld vlak voor de feestdagen en verdwijnen dan weer. Twijfelt u aan de echtheid van een webshop? Controleer hoe lang de domeinnaam bestaat op Seosos.nl (voor Nederlandse sites) of Who.is (voor buitenlandse sites). Bestaat de site pas een paar weken of maanden? Wees dan op uw hoede.

Controleer of het via de website van een webshop mogelijk is om te klagen. Staat er geen contactinformatie zoals een adres, e-mailadres of telefoonnummer op de site? Ook dat is verdacht.

Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om bij een onbekende webwinkel te kijken naar de ervaringen van anderen. Kijk bijvoorbeeld op Google of Trustpilot.com naar de recensies die andere mensen hebben achtergelaten.

Vertrouwt u het niet en heeft u de naam, het e-mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer van de verkoper? Bekijk op de website van de politie of de verkoper bekend is als oplichter.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.