Veilig webwinkelen? Herken betrouwbare webshops

Artikel

Online winkels zijn populair, óók bij oplichters. Herken de betrouwbare en de nep-webwinkels. Dan kunt u veilig online winkelen.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,8 / 5 (10 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 21 nov 2023

Nep-webwinkels

Sommige fraudeurs bouwen hele websites (na) om aan geld of belangrijke wachtwoorden te komen. De ene nep-webshop heeft een eigen ontwerp, andere kopiëren juist populaire webwinkels. Daarvoor gebruiken ze bekende logo’s, gestolen plaatjes en een url   URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
die lijkt op die van de echte site. Wie er iets koopt, krijgt geen pakketje thuis, of - erger nog - geeft ongemerkt zijn wachtwoord voor internetbankieren weg. Gelukkig is een echte of een neppe site goed te herkennen. 

Betrouwbaarheid webshop controleren

Nederland kent een paar keurmerken voor webwinkels. Controleer of de site zo'n webwinkelkeurmerk heeft

Te goedkoop

Is een aanbieding wel erg voordelig? Dan is die waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Maar dat kan moeilijk te herkennen zijn, zeker in periodes waarin gestunt wordt met prijzen. Kijk dan bijvoorbeeld eens op een prijsvergelijker als Kieskeurig.nl. Gebruik de zoekbalk om naar het product te zoeken, bijvoorbeeld ‘airfryer’. En kijk wat zoiets meestal kost. Zit de aanbieding daar wel heel ver onder, dan is dat verdacht. 

Kort bestaan nep-webwinkels

Nep-winkels bestaan meestal maar kort. Ze verschijnen bijvoorbeeld vlak voor de feestdagen en verdwijnen dan weer. Twijfelt u aan de echtheid van een webshop? Controleer hoe lang de domeinnaam domeinnaam Unieke naam voor een website. Voorbeeld: www.seniorweb.nl. Het verschil met een URL is dat een URL het complete adres van een specifieke webpagina is. Voorbeeld: www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg. 
bestaat op Seosos.nl (voor Nederlandse sites) of Who.is (voor buitenlandse sites). Bestaat de site pas een paar weken of maanden? Wees dan op uw hoede. 

Geen contactinformatie

Controleer of het via de website van een webshop mogelijk is om te klagen. Staat er geen contactinformatie zoals een adres, e-mailadres of telefoonnummer op de site? Ook dat is verdacht. 

Recensies opzoeken

Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om bij een onbekende webwinkel te kijken naar de ervaringen van anderen. Kijk bijvoorbeeld op Google of Trustpilot.com naar de recensies die andere mensen hebben achtergelaten. 

Controleer of verkoper oplichter is

Vertrouwt u het niet en heeft u de naam, het e-mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer van de verkoper? Bekijk op de website van de politie of de verkoper bekend is als oplichter

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven