Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Verder met de Samsung Galaxy Tab 3

Naast de iPad van Apple, zijn ook tablets met het besturingssysteem Android van Google populair. Bijvoorbeeld de Galaxy Tab 3 van Samsung. In dit artikel helpen we u op weg met e-mail, internet en apps installeren op deze tablet.

Bent u een nieuwe gebruiker van de Samsung Galaxy Tab 3? Lees dan eerst ons artikel 'Samsung Galaxy Tab 3: de eerste stappen'.

In dit artikel geven we eerst algemene uitleg over het gebruik van de tablet. Daarna wordt ingegaan op de onderwerpen e-mail, internet en apps. Als u een tablet met Android van een ander merk gebruikt, is dit artikel voor u ook bruikbaar. De genoemde functies werken soortgelijk, al kunnen er kleine verschillen zijn.

Houd de tablet voor u, met het Samsung-logo boven. Onder het scherm ziet u drie knoppen. Van links naar rechts zijn dat een rechthoekje met twee streepjes, een fysieke knop en een pijltje naar links.

  1. Streepjes: met de linkerknop kunt u de instellingen openen van de app die u geopend hebt. Bent u op het Startscherm? Dan opent u de instellingen van het Startscherm.
  2. Middelste knop: dit is de Starttoets. Met deze knop gaat u altijd terug naar het Startscherm.
  3. Pijltje: deze kop staat voor 'Terug', oftewel keer terug naar het venster ervoor. U gebruikt hem bijvoorbeeld in de Play Store als u informatie over een app leest maar terug wil keren naar de eerdere overzichtspagina.
Uw tablet heeft altijd een Startscherm. Hier keert u naar terug als u op de Starttoets drukt. Er is een grote kans dat u meer apps hebt dan er op uw Startscherm passen. Daarom hebben tablets meerdere schermen. Het tweede Startscherm wordt standaard getoond met een huisje. Dat is handig voor uw oriëntatie.

Als u de Samsung Galaxy Tab 3 net gebruikt, zijn de Startschermen van de tablet nog vrijwel leeg. U kunt echter snelkoppelingen van apps op uw Startschermen zetten. Dan ben u net even wat sneller bij een bepaalde app. U zet een app op deze manier op een Startscherm:

  • Tik op Apps.
  • Tik op een app en houd uw vinger op het scherm.
  • Een van de Startschermen verschijnt. U kunt de app nu naar de juiste plek verslepen door uw vinger daar naartoe te bewegen.
  • Laat het scherm los en de app staat op een Startscherm.

De apps op het Startschermen kunt u verplaatsen. Zo kunt u veelgebruikte apps bijvoorbeeld bij elkaar zetten.

  • Tik op een app en houd deze ingedrukt.
  • Het lijkt na een tijdje of het beeld uitzoomt en u er van een afstandje naar kijkt.
  • Houd uw vinger nog steeds op het beeldscherm en beweeg de app naar de nieuwe plaats. Staat de app goed? Haal dan uw vinger van het beeldscherm.
  • De app is nu verplaatst.

U bedient uw tablet grotendeels door aanrakingen. Maar het toetsenbord duikt ook op veel plekken op. Het is dan wel handig om in grote lijnen te weten hoe het werkt.

Zoals op elk toetsenbord, ziet u op uw schermtoetsenbord een rij met cijfers. Daaronder staan de letters. Links en rechts vindt u de overige toetsen, zoals die met het pijltje omhoog om hoofdletters te maken.
151115_Toetsenbord2

Linksonder staat 'Sym'. Tik daarop om leestekens en getallen te zien.
15115_Toetsenbord

Links en rechts, ziet u nu de knop 1/2. Als u hier op tikt, ziet u de overige leestekens. Tik op ABC om weer terug te keren naar de letters. Wilt u een letter maken met een accentteken, zoals é? Houd dan de betreffende letter even ingedrukt. Al snel verschijnt een balkje met de verschillende mogelijkheden bij die letter. Tik op het juiste accentteken om hem in te voegen.

Om het handig te maken, zijn er soms extraatjes te vinden op uw toetsenbord. Tijdens het internetten zit er bijvoorbeeld een knop met 'www.' rechtsonder. Dat is handig als u een webadres wilt intypen. De 'www.' wordt dan al ingevuld als u op die knop tikt.

Knoppen waar meerdere tekens op staan, verbergen meerdere tekens. Tik er één keer op om het standaardteken te gebruiken. Of houd de knop even ingedrukt om de andere mogelijkheden te zien. Haal uw vinger niet van het beeldscherm maar beweeg naar het gewenste teken om dat in te voeren. Laat het teken dan los.

Verschijnt uw toetsenbord in beeld maar wilt u dit niet? Tik dan ook de Terugtoets, om het toetsenbord te laten verdwijnen.

Bij de installatie van uw tablet hebt u mogelijk uw gegevens van Gmail al ingevuld. Maar u kunt ook mail van andere mailaccounts, zoals Outlook.com of een ander Gmail-adres, laten binnenstromen op uw tablet.

Zo voegt u één of meerdere e-mailaccounts toe aan de tablet. Wilt u weten hoe u providermail installeert op uw tablet, lees dan het artikel 'E-mail instellen op de tablet en smartphone'.

  • Tik in het Startscherm op Instellingen > Account toevoegen.
  • Tik op het soort account dat u wilt toevoegen, bijvoorbeeld E-mail. Een eventueel groen bolletje achter het type account geeft aan dat u al een account hebt in deze categorie. U kunt echter gewoon nog een account toevoegen.
  • Vul uw e-mailadres en uw wachtwoord in en tik op Ger. of Volgende.
  • Geef in het volgende venster aan hoe u uw e-mail gesynchroniseerd wilt hebben en eventueel of u dit e-mailadres standaard als e-mailadres wilt instellen.
  • Tik op Volgende.
  • Geef uw account een naam en tik op Gereed.
  • Uw account is nu toegevoegd.
  • Tik onder 'Accounts' op E-mail om een overzicht van al uw e-mailaccounts te zien.
  • Wilt u een account verwijderen? Tik dan op het account en tik rechtsboven op Account wissen en dan nog eens op Account wissen.

Als u een mailaccount hebt ingesteld, komt u via de app E-mail automatisch in uw Postvak IN terecht. Hier ziet u links uw nieuwe berichten. Boven in beeld vindt u wat functies, zoals zoeken (naar een bericht), verversen en natuurlijk het opstellen van een nieuw bericht (de knop met het potloodje).

  • Om een nieuw bericht te schrijven, tikt u rechtsboven op de knop met het potloodje.
  • Een leeg mailvenster verschijnt. U typt in de verschillende vakken het adres van de ontvanger, een onderwerp en natuurlijk de inhoud van het mailbericht.
  • Als het bericht klaar is, tikt u boven in beeld op Verzenden (pictogram van een envelop met een pijl naar rechts)
  • Tik op de Starttoets om terug te keren naar het Startscherm.

Hebt u meerdere e-mailaccounts toegevoegd aan de app Mail? Dan kunt u heel handig wisselen tussen deze accounts. Tik boven aan het scherm op uw huidige e-mailadres en tik vervolgens in het uitklapmenu op het mailaccount dat u wilt openen. U kunt ook kiezen voor de optie 'Gecombineerde weergave'. U ziet dan in een venster alle berichten van alle e-mailaccounts.

Als u meerdere e-mailaccounts hebt en u wilt een nieuwe e-mail versturen, tikt u rechts achter 'Aan' op het pijltje naar beneden. Een nieuw venster opent. Achter 'Van' staat uw e-mailadres. Tik op het e-mailadres en u ziet de verschillende accounts. U kunt dus makkelijk vanaf een ander account uw e-mail versturen door op het juiste account te tikken.

Via de app Internet kunt u het wereldwijde web bezoeken. Dat werkt hetzelfde als in een willekeurig internetprogramma. Zo bezoekt u een website op internet:

  • Tik op de app Internet.
  • Tik in de adresbalk en typ een webadres.
  • Tik op het toetsenbord op Ga om de website te openen.

Internet werkt op de tablet met tabbladen. Op elk tabblad kunt u een andere site openen. Als u aan het internetten bent, is dat heel gemakkelijk.

  • Tik boven de adresbalk op het plusteken om een nieuw, leeg tabblad te openen.
  • Tik in de adresbalk en typ een webadres.
  • Tik op het toetsenbord op Ga om de website te openen.

Normaliter als u een link op bijvoorbeeld een website aantikt, wordt die in hetzelfde tabblad geopend. De pagina waar u net was, sluit dan. Als u vanaf een website veel links wilt bezoeken, is het handiger ze in een nieuw venster (tabblad) te openen. Dat doet u zo:

  • Tik een link aan en houd uw vinger even op het beeldscherm.
  • Er verschijnt een ander venster over de site heen. Tik op Openen in een nieuw venster.
  • De link wordt geopend in een nieuw tabblad.

Boven de adresbalk ziet u welke tabbladen er geopend zijn. Tik op de naam van een tabblad om de site te bekijken. Rechts van de naam staat een kruisje. Tik op dat kruisje om een geopend tabblad te sluiten.

In het gedeelte 'Favorieten' kunt u websites opslaan die u vaker wilt bezoeken. Om ze later te openen, hoeft u niet het webadres weer helemaal in te typen. U tikt de link gewoon aan vanuit uw Favorieten. U kunt webadressen toevoegen aan uw Favorieten.

  • Ga in de app Internet naar de website die u wilt toevoegen aan 'Favorieten'.
  • Tik rechts in de adresbalk op het pictogram van een sterretje.
  • Het venster 'Favoriet toevoegen' verschijnt. In het eerste invulveld staat de naam van de site zoals die wordt getoond in de Favorieten. Vaak is die naam te lang. Tik in het invulveld net achter de bestaande tekst. Verwijder de bestaande tekst via de Backspace-toets. Typ een kortere naam.
  • Tik dan op OK.

De site is toegevoegd aan uw Favorieten. U opent hem nu zo:

  • Tik rechtsboven op het pictogram van de boekenlegger met het sterretje 10092013_tab3_favorieten.
  • Nu opent een overzicht van uw Favorieten. Veeg van onder naar boven over uw beeldscherm om naar beneden te bladeren. U ziet uw favoriet toegevoegd onderaan de lijst.
  • Tik op het plaatje om de favoriete website te openen.
  • Wilt u vanaf hier een Favoriet toevoegen? Tik dan rechtsboven op het pictogram van het sterretje met een plusteken.
Apps voor apparaten met Android zijn te vinden in de Google Play Store. In die digitale winkel zoekt u apps en leest u er informatie over. Daarna kunt u ze eventueel installeren. Nieuw gedownloade apps komen direct op een van uw Startschermen van de tablet terecht. Ook vindt u ze terug in het overzicht van al uw apps (via de knop met de blokjes rechtsboven). Hoe u een app downloadt en installeert, leest u in de tip 'App downloaden uit de Play Store'.
  • Tik op de app Play Store.
  • Tik linksboven op het pictogram met de drie horizontale streepjes.
  • Tik op Mijn Apps of Mijn apps en games.
  • U ziet links een lijst met uw apps. Tik op de app die u wilt verwijderen.
  • Tik rechts op de knop Verwijderen.
    151115_Verwijderen
  • Tik op OK.

De app wordt nu verwijderd van uw toestel. Hij verdwijnt uit de lijst met geïnstalleerde apps.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.