Menu Zoek

Wachtwoord vergeten, wat nu?

Wachtwoord vergetenHet wachtwoord vergeten van een site of profiel? Dan lukt inloggen niet meer. Los dit op door het wachtwoord te wijzigen.

Een vergeten wachtwoord terughalen kan niet, behalve als het ergens is opgeschreven. U kunt nog kijken of de browser het wachtwoord heeft onthouden. Anders is er een nieuw wachtwoord nodig. Daarvoor moet u wel bewijzen dat het account echt van u is. Dat is gemakkelijk als er een e-mailadres of een telefoonnummer gekoppeld is. Dat is meestal verplicht. Bij wachtwoordherstel via het opgegeven e-mailadres krijgt u een link in een e-mail. Daarmee kan een nieuw wachtwoord worden ingesteld. Als het via een telefoonnummer gaat, dan komt er een sms'je met een code. Of als er op de telefoon een codegenerator-app staat, kan die een code maken.

DigiD is een belangrijk account. Het is als een digitaal paspoort. Inloggen bij de dienst kan door gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Of via de DigiD-app met bijbehorende pincode.

Het wachtwoord bij de gebruikersnaam vergeten? Herstel het DigiD-wachtwoord dan via e-mail. Een nieuw wachtwoord aanvragen kan ook als er (nog) geen e-mailadres gekoppeld is. Vraag dan bij DigiD een nieuw (tijdelijk) wachtwoord aan. Dat komt in een brief naar u toe.

Pincode van de DigiD-app vergeten? Dan moet u de app opnieuw activeren. Tik op het moment dat u de code in moet vullen op Pincode vergeten. Tik onderaan op Opnieuw activeren en doorloop de stappen.

Het Google wachtwoord werkt voor alle diensten van het bedrijf. Gmail valt daaronder, net als Android, YouTube, Google Drive en Google Foto's. Een wijziging van het wachtwoord geldt dus ook voor alle andere diensten. Het Google wachtwoord kunt u wijzigen via een gekoppeld telefoonnummer of tweede e-mailadres. Lees voor de stappen ons artikel over het Google wachtwoord wijzigen.

Outlook is de e-maildienst van moederbedrijf Microsoft. Om Outlook te gebruiken is een Microsoft-account nodig. Met dat account loggen gebruikers in bij alle diensten van het bedrijf. Daarom is het wachtwoord voor Outlook hetzelfde als voor onder meer OneDrive, Skype en Office. Wachtwoord vergeten? Herstel het dan door het wachtwoord voor het Microsoft-account te herstellen. Dat kan via een (tweede) e-mailadres of een telefoonnummer.

Het Apple ID is een belangrijke toegangscode voor de iPad en iPhone. Die is nodig om bijvoorbeeld een nieuwe app te downloaden. Het wachtwoord van een Apple ID herstellen kan via e-mail of beveiligingsvragen. Let op: na een wachtwoordwijziging moet u het nieuwe wachtwoord bij alle gekoppelde accounts en apparaten invoeren.

Herstel het wachtwoord van Facebook via het gekoppelde e-mailadres én telefoonnummer.

 • Ga naar Facebook.com.
 • Klik op Wachtwoord vergeten?.
 • Typ in het vak 'E-mailadres of mobiel nummer' het e-mailadres in. Klik op Zoeken.
 • Kies voor 'Code via e-mail verzenden' en klik op Doorgaan.
 • Open het e-mailprogramma en klik op de mail van Facebook.
 • Kopieer de code uit de e-mail en plak 'm in het Facebook-venster. Klik op Doorgaan.
 • Kies een nieuw sterk wachtwoord. Klik op Doorgaan.
 • Staat tweestapsverificatie aan? Dan hangt het van de instellingen af wat u moet doen. Typ bijvoorbeeld de beveiligingscode over uit de ontvangen sms. Laat de codegenerator-app een code maken en typ die over. Of tik op de smartphone of tablet op de facebookmelding en tik op Ja.
 • Klik op Doorgaan.

Het nieuwe wachtwoord is ingesteld en u bent aangemeld.

Het wachtwoord van de wifi-verbinding vergeten? Dat is niet zo gek, meestal voert u die één keer in en het apparaat onthoudt het. Een nieuw apparaat aanmelden is dan even een klusje. Gelukkig kunt u in de meeste gevallen het wachtwoord opzoeken op de computer
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.