U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 26 februari 2019.

Wat is een computer?

Artikel

In dit artikel leggen we uit wat een computer is, hoe het apparaat globaal is opgebouwd en welke soorten er zijn.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,1 / 5 (8 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 30 jan 2018

Wat is een computer?

Een computer is een apparaat waarmee u allerlei activiteiten kunt uitvoeren, van het bijhouden van uw administratie, het typen van brieven, het spelen van spelletjes, e-mailen met andere mensen, internetten, fotobewerken en nog veel meer. Het is een veelzijdig apparaat, dat zelfs in zijn eenvoudigste uitvoering over talloze mogelijkheden beschikt.

Feitelijk is een computer de naam voor de 'kast' waarin onderdelen als de harde schijf en de processor zitten. In het dagelijkse spraakgebruik bedoelt men met de computer het geheel van de kast, een beeldscherm, een toetsenbord, een muis en randapparatuur zoals een printer.

Een computersysteem bestaat uit allerlei technische onderdelen die in een kast worden samengebouwd. Als gebruiker hebt u doorgaans alleen te maken met de buitenkant van het systeem, waar zaken als de cd- en dvd-speler zitten en USB-poorten . USB-poort Afkorting van 'Universal Serial Bus'. Aansluitingpoort op een computer of ander elektronisch apparaat waarop allerlei verschillende randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een USB-stick, digitale camera of printer. Een zijn meerdere soorten USB-aansluitpoorten, de nieuwste is USB-C.

Een computer is er ook in de vorm van een laptop. Hierbij is er geen afzonderlijke kast. De computer is een geheel met het toetsenbord en beeldscherm. De laptop is inklapbaar en handig voor gebruik onderweg. 

Onderdelen

De onderdelen die er altijd in zitten zijn de harde schijf, de processor, de voeding, een moederbord, het geheugen, videokaart en geluidskaart, een interne modem en allerlei aansluitingen voor bijvoorbeeld USB-sticks en andere opslagapparaten. U hoeft niets van de werking van deze onderdelen te weten om met een computer te kunnen werken.

Vroeger konden alleen programmeurs met computers werken. Maar sinds de komst van besturingssystemen zoals Windows, is computeren voor iedereen toegankelijk geworden. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u de programma's op de computer kunt starten en dat u allerlei handelingen kunt uitvoeren. 

Programma’s

Op de computer kunt u programma’s gebruiken. Dat zijn toepassingen met een bepaald doel. Het pakket Office van Microsoft bestaat uit onder meer Word voor tekstverwerking en Excel voor berekeningen en formules.

Er bestaan programma’s die u moet kopen, zoals Office en bijvoorbeeld het bekende Photoshop. Daarnaast zijn er gratis programma’s in alle soorten en maten. Een gratis concurrent van Office is bijvoorbeeld Open Office.

Het staat u vrij zoveel programma’s op uw computer te installeren als u wilt, natuurlijk met de beperking dat een computergeheugen niet eindeloos groot is. Veel programma’s kunt u tegenwoordig via internet verkrijgen. Dat heet ‘downloaden’, een proces waarmee u de installatiebestanden van het programma kopieert van internet naar uw eigen computer. Vervolgens laat u dat programma alle benodigde bestanden installeren, en kunt u het betreffende programma gebruiken.

Natuurlijk kunt u ook programma’s verwijderen van de computer. Daar zijn speciale hulpprogramma’s voor.

De populairste toepassingen van de computer zijn e-mailen, internetten, fotobewerken, een spelletje spelen en videobewerken.

Welke moet ik nemen?

In het artikel 'Aankoophulp computer' leest u welke mogelijkheden er allemaal zijn en hoeveel dit kost. Hebt u hulp nodig bij het maken van uw keuze, dan kunt u ook onze Computerkiezer raadplegen.

Waar koop ik het?

Computers zijn in computerwinkels, elektronicazaken en natuurlijk via internet te koop. Beginners kunnen het best een lokale specialist bezoeken, die hen kan adviseren en ook kan helpen als er toch problemen optreden.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven