Aankoophulp computer
Soorten
Desktopcomputers
Computers worden steeds goedkoper. U koopt al een goede pc, inclusief beeldscherm, voor 600 euro. U hebt dan een eenvoudige computer waarmee u prima kunt e-mailen, tekstverwerken en internetten. Het kan ook goedkoper, maar dan levert u wel merkbaar in op de prestaties. Als u meer wilt doen met uw computer, is het verstandig een nog iets duurder model aan te schaffen. Een geavanceerde computer koopt u voor een bedrag rond de 800 euro. Daar zit doorgaans ook een beeldscherm bij. Wilt u een computer waarmee u de allernieuwste games kunt spelen en zware videobewerkingstoepassingen kunt uitvoeren, spaar dan door tot u minstens 1000 euro bij elkaar hebt.
Let er bij computeraanbiedingen op of een monitor bij de prijs is inbegrepen. Dit is namelijk niet altijd het geval. Een monitor kost los minimaal 100 euro. Dan hebt u een plat beeldscherm van normale afmetingen. Het is echter verstandig iets meer te investeren in een goed beeldscherm, dat is wel zo prettig voor uw ogen en het dagelijks gebruik. Een goed 23 of 24 inch (58,42 cm, resp. 60,96 cm) model hebt u al voor 150 à 200 euro. Vanaf 200 euro kunt u ook een nog grote model kopen, met grotere weergave van schermelementen: handig als u moeite hebt met kleine letters.
De basis
Een goede basiscomputer heeft een processor van het merk Intel of AMD. De prestaties hiervan lopen, zeker in het instapsegment, erg uit een. Minimaal een Intel Pentium of Core i3 is aan te bevelen. Bij AMD is een A8 of A10-processor het minimum om voldoende snelle prestaties voor regelmatig gebruik te hebben. De pc heeft minimaal 4 GB werkgeheugen. Tegenwoordig is dat vaak 8 GB of zelfs 16 GB. Er zit een harde schijf in vanaf 750 GB, maar u komt ook 2000 GB of zelfs meer tegen. Sommige computers hebben een zogenaamde SSD als opslag, die gebruik maakt van flashgeheugen. Een SSD versnelt de gebruikservaring aanzienlijk en is eigenlijk altijd zeer aan te bevelen voor een prettig gebruik.
Daarnaast heeft de computer een geluidskaart en netwerkkaart. Die zijn geïntegreerd zijn op het moederbord van de pc en bieden voldoende kwaliteit voor de meeste toepassingen. Ook de videokaart (grafische kaart) is vaak geïntegreerd; zolang u geen games speelt, volstaat dat ook. Verder zit er vaak een dvd-speler om cd's en dvd's te kunnen afspelen en branden in de computer. En vergeet de monitor niet, zonder monitor kunt u niks op de computer doen.
Randapparatuur
Op de pc wilt u randapparatuur aansluiten, zoals een toetsenbord, een muis en een printer. Deze apparaten worden meestal met behulp van een USB-aansluiting aan de computer gekoppeld. Let er daarom op of het apparaat voldoende USB-poorten heeft voor de apparaten die u wilt aansluiten. De nieuwste USB-versie is USB 3, die sneller is dan USB 2.0. Hierop kunnen ook USB 2.0-apparaten aangesloten worden.
Tegenwoordig maakt veel randapparatuur draadloos verbinding met de computer, in zo'n geval hebt u dus minder USB-poorten in de computer nodig.
Software
Let erop of het besturingssysteem (Windows bij de meeste computer, Mac OS X bij Apple-computers) bij de prijs is inbegrepen. Dat is vrijwel altijd het geval. Bij meer dan 4 GB intern geheugen hebt u een 64-bits verse van het besturingssysteem nodig en met het oog op de toekomst is het aan te raden altijd die versie te gebruiken. Verder hebt u software nodig. In elk geval een antivirusprogramma. Vaak zit op een nieuwe pc een probeerversie van een gangbaar antiviruspakket geïnstalleerd. Na de probeertijd (meestal 30 dagen) kunt u dan het pakket aanschaffen. Maar u kunt ook een gratis of betaald pakket installeren. Misschien wilt u ook andere software. Bijvoorbeeld het pakket Office met het tekstverwerkingsprogramma Word. Lees hiervoor het artikel 'Kiezen tussen Office 2019 en office 365'. Vraag aan de verkoper of de meegeleverde software onbeperkt te gebruiken is (soms gaat het om probeerversies) en of de software Nederlandstalig is.
Welke computer is geschikt voor mij?
Gebruikt u de computer alleen om te e-mailen, internetten, teksten te typen en basale fotobewerking, dan is het hiervoor beschreven basismodel voldoende.
Hebt u geen digitaal vangnet, nog een zekere angst voor de computer en wilt u (nu en in de nabije toekomst) alleen basishandelingen op de computer kunnen doen zoals e-mailen, internetbankieren of teksten typen? Dan is het goed u te verdiepen in de speciale seniorencomputers, zie verderop in dit artikel.
Bent u van plan ook andere taken op de computer te (gaan) verrichten, zoals het bewerken van foto's en video's, dan is het raadzaam een wat duurdere computer te kopen.
Foto- en videobewerking op computer
Vindt u het leuk om uw foto's te bewerken op de computer? Dan voldoet in eerste instantie het basismodel. Naarmate u zwaardere software voor het bewerken gebruikt, zou u toch moeten gaan voor een computer met meer capaciteit: een krachtiger processor, meer werkgeheugen en meer en snellere opslag. Voor het aansluiten van een digitale fotocamera op de computer hebt u een USB-aansluiting of kaartlezer nodig.
Voor videobewerking is de hoeveelheid intern geheugen belangrijk. Neem minimaal 8 GB intern geheugen. Meer is echter beter. De harde schijf moet 1000 GB of meer zijn. Maar u kunt de opslagcapaciteit ook vergroten met een externe harde schijf. Ook hebt u baat bij een zwaardere processor. Die heeft namelijk meer rekenkracht en die hebt u hard nodig bij videobewerking. De geluidskaart mag 'onboard' zijn, oftewel geïntegreerd zijn op het moederbord van de pc. Maar voor de videokaart hebt u bij voorkeur een losse kaart nodig die in een slot op het moederbord is bij te steken. En dan het liefst met 1 GB werkgeheugen.
Als u videomateriaal van uw digitale camcorder wilt overhevelen naar de computer, let dan op de juiste aansluiting (zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw camcorder). Meestal is dat gewoon een USB-poort, maar oudere camcorders kunnen een FireWire-poort vereisen. Deze aansluiting is tegenwoordig niet meer standaard aanwezig op computers, maar kunt u met een apart insteekkaartje toevoegen.
Seniorencomputers
Er zijn ook speciale seniorencomputers op de markt waarbij installatie, beveiliging, lastige meldingen en updates uit handen worden genomen en waarbij in het gebruik rekening is gehouden met de oudere computergebruiker (denk aan grotere knoppen op het scherm om een programma mee te bedienen).
SimPC en S-computers zijn daar voorbeelden van. Op deze computers zijn standaard programma's geïnstalleerd om bijvoorbeeld te e-mailen, surfen op internet, spelletjes te spelen, documenten te beheren of te internetbankieren. De mogelijkheid om zelf programma's toe te voegen is bij dit soort computers vaak erg beperkt.
Laptop
All-in-one
Tablet
Tablets zoals de iPad, vormen een alternatief voor de eenvoudige laptops. Een tablet is klein, licht en heeft een aanraakscherm. Maar het vormt nog geen vervanging voor een echte pc. Wilt u echter niet veel meer dan e-mailen, internetten en tekstverwerken? Dan kunt u een tablet overwegen. De prijs van een tablet hangt af van het merk, de opslagcapaciteit en mogelijkheden voor een simkaart. Wilt u een redelijke tablet, dan betaalt u minimaal 250 euro. Een iPad (op iPad Mini na) koopt u vanaf 505 euro.
Meer informatie over de verschillende soorten tablets leest u in het artikel 'Aankoophulp tablet'.
Garantie en installatie
Internet
Om te kunnen e-mailen en surfen over internet, hebt u een verbinding nodig: iets dat contact maakt tussen uw computer en internet. U kunt een abonnement nemen op een internetaansluiting bij een internetprovider. Deze verleent u toegang tot internet. Van uw provider krijgt u ook een e-mailadres waarmee u kunt e-mailen.
Lees er alles over in het artikel 'Internetaansluitingen'.