Menu Zoek

Aankoophulp computer

Computer kopen: waar moet ik op letten?

De aanschaf van een nieuwe computer is een belangrijke gebeurtenis. Er zijn vele soorten computers en daarbinnen weer diverse keuzemogelijkheden. Welk apparaat voldoet het beste aan uw wensen?

Bij de keuze voor een nieuwe computer zijn er veel mogelijkheden. Koopt u een pc, seniorencomputer, laptop of een tablet? En welk model voldoet aan uw wensen? In deze aankoophulp bespreken we eerst de pc, om vervolgens de laptop en tablet de revue te laten passeren.

Computers worden steeds goedkoper. U koopt al een goede pc, inclusief beeldscherm, voor 600 euro. U hebt dan een eenvoudige computer waarmee u prima kunt e-mailen, tekstverwerken en internetten. Het kan ook goedkoper, maar dan levert u wel merkbaar in op de prestaties. Als u meer wilt doen met uw computer, is het verstandig een nog iets duurder model aan te schaffen. Een geavanceerde computer koopt u voor een bedrag rond de 800 euro. Daar zit doorgaans ook een beeldscherm bij. Wilt u een computer waarmee u de allernieuwste games kunt spelen en zware videobewerkingstoepassingen kunt uitvoeren, spaar dan door tot u minstens 1000 euro bij elkaar hebt.

Let er bij computeraanbiedingen op of een monitor bij de prijs is inbegrepen. Dit is namelijk niet altijd het geval. Een monitor kost los minimaal 100 euro. Dan hebt u een plat beeldscherm van normale afmetingen. Het is echter verstandig iets meer te investeren in een goed beeldscherm, dat is wel zo prettig voor uw ogen en het dagelijks gebruik. Een goed 23 of 24 inch (58,42 cm, resp. 60,96 cm) model hebt u al voor 150 à 200 euro. Vanaf 200 euro kunt u ook een nog grote model kopen, met grotere weergave van schermelementen: handig als u moeite hebt met kleine letters.

Een goede basiscomputer heeft een processor van het merk Intel of AMD. De prestaties hiervan lopen, zeker in het instapsegment, erg uit een. Minimaal een Intel Pentium of Core i3 is aan te bevelen. Bij AMD is een A8 of A10-processor het minimum om voldoende snelle prestaties voor regelmatig gebruik te hebben. De pc heeft minimaal 4 GB werkgeheugen. Tegenwoordig is dat vaak 8 GB of zelfs 16 GB. Er zit een harde schijf in vanaf 750 GB, maar u komt ook 2000 GB of zelfs meer tegen. Sommige computers hebben een zogenaamde SSD als opslag, die gebruik maakt van flashgeheugen. Een SSD versnelt de gebruikservaring aanzienlijk en is eigenlijk altijd zeer aan te bevelen voor een prettig gebruik.

Daarnaast heeft de computer een geluidskaart en netwerkkaart. Die zijn geïntegreerd zijn op het moederbord van de pc en bieden voldoende kwaliteit voor de meeste toepassingen. Ook de videokaart (grafische kaart) is vaak geïntegreerd; zolang u geen games speelt, volstaat dat ook. Verder zit er vaak een dvd-speler om cd's en dvd's te kunnen afspelen en branden in de computer. En vergeet de monitor niet, zonder monitor kunt u niks op de computer doen.

Randapparatuur
Op de pc wilt u randapparatuur aansluiten, zoals een toetsenbord, een muis en een printer. Deze apparaten worden meestal met behulp van een USB-aansluiting aan de computer gekoppeld. Let er daarom op of het apparaat voldoende USB-poorten heeft voor de apparaten die u wilt aansluiten. De nieuwste USB-versie is USB 3, die sneller is dan USB 2.0. Hierop kunnen ook USB 2.0-apparaten aangesloten worden.
Tegenwoordig maakt veel randapparatuur draadloos verbinding met de computer, in zo'n geval hebt u dus minder USB-poorten in de computer nodig.

Software
Let erop of het besturingssysteem (Windows bij de meeste computer, Mac OS X bij Apple-computers) bij de prijs is inbegrepen. Dat is vrijwel altijd het geval. Bij meer dan 4 GB intern geheugen hebt u een 64-bits verse van het besturingssysteem nodig en met het oog op de toekomst is het aan te raden altijd die versie te gebruiken. Verder hebt u software nodig. In elk geval een antivirusprogramma. Vaak zit op een nieuwe pc een probeerversie van een gangbaar antiviruspakket geïnstalleerd. Na de probeertijd (meestal 30 dagen) kunt u dan het pakket aanschaffen. Maar u kunt ook een gratis of betaald pakket installeren. Misschien wilt u ook andere software. Bijvoorbeeld het pakket Office met het tekstverwerkingsprogramma Word. Lees hiervoor het artikel 'Kiezen tussen Office 2019 en office 365'. Vraag aan de verkoper of de meegeleverde software onbeperkt te gebruiken is (soms gaat het om probeerversies) en of de software Nederlandstalig is.

Gebruikt u de computer alleen om te e-mailen, internetten, teksten te typen en basale fotobewerking, dan is het hiervoor beschreven basismodel voldoende.

Hebt u geen digitaal vangnet, nog een zekere angst voor de computer en wilt u (nu en in de nabije toekomst) alleen basishandelingen op de computer kunnen doen zoals e-mailen, internetbankieren of teksten typen? Dan is het goed u te verdiepen in de speciale seniorencomputers, zie verderop in dit artikel.

Bent u van plan ook andere taken op de computer te (gaan) verrichten, zoals het bewerken van foto's en video's, dan is het raadzaam een wat duurdere computer te kopen.

Vindt u het leuk om uw foto's te bewerken op de computer? Dan voldoet in eerste instantie het basismodel. Naarmate u zwaardere software voor het bewerken gebruikt, zou u toch moeten gaan voor een computer met meer capaciteit: een krachtiger processor, meer werkgeheugen en meer en snellere opslag. Voor het aansluiten van een digitale fotocamera op de computer hebt u een USB-aansluiting of kaartlezer nodig.

Voor videobewerking is de hoeveelheid intern geheugen belangrijk. Neem minimaal 8 GB intern geheugen. Meer is echter beter. De harde schijf moet 1000 GB of meer zijn. Maar u kunt de opslagcapaciteit ook vergroten met een externe harde schijf. Ook hebt u baat bij een zwaardere processor. Die heeft namelijk meer rekenkracht en die hebt u hard nodig bij videobewerking. De geluidskaart mag 'onboard' zijn, oftewel geïntegreerd zijn op het moederbord van de pc. Maar voor de videokaart hebt u bij voorkeur een losse kaart nodig die in een slot op het moederbord is bij te steken. En dan het liefst met 1 GB werkgeheugen.

Als u videomateriaal van uw digitale camcorder wilt overhevelen naar de computer, let dan op de juiste aansluiting (zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw camcorder). Meestal is dat gewoon een USB-poort, maar oudere camcorders kunnen een FireWire-poort vereisen. Deze aansluiting is tegenwoordig niet meer standaard aanwezig op computers, maar kunt u met een apart insteekkaartje toevoegen.

Er zijn ook speciale seniorencomputers op de markt waarbij installatie, beveiliging, lastige meldingen en updates uit handen worden genomen en waarbij in het gebruik rekening is gehouden met de oudere computergebruiker (denk aan grotere knoppen op het scherm om een programma mee te bedienen).

SimPC en S-computers zijn daar voorbeelden van. Op deze computers zijn standaard programma's geïnstalleerd om bijvoorbeeld te e-mailen, surfen op internet, spelletjes te spelen, documenten te beheren of te internetbankieren. De mogelijkheid om zelf programma's toe te voegen is bij dit soort computers vaak erg beperkt.

Bij een laptop zit de computer, het beeldscherm, toetsenbord en de muis in één omhulsel. Vanwege het draagbare karakter van de laptop neemt u deze makkelijk mee en verplaatst u telkens uw werkplek. Daarnaast beschikt een laptop over een accu, waardoor u niet per se constant op het lichtnet hoeft aan te sluiten. Krachtige laptops kunnen evenveel als hun grote pc-broertjes. Laptops zijn er in diverse prijsklassen. Voor een basislaptop betaalt u 450 euro. Bekijk de Laptopaankoophulp om te bepalen welke laptop voor u geschikt is.
Wilt u wel een compacte computer, maar hoeft die niet overal te gebruiken te zijn, dan kunt u een zogenaamde all-in-one computer overwegen. Zo'n alles-in-één pc combineert beeldscherm en computer in een behuizing, met apart toetsenbord en muis. Intern maakt deze gebruik van een combinatie van desktop- en laptoponderdelen. De prestaties houden dan ook het midden tussen die twee. Het voordeel is dat u wel een gewoon, groot scherm hebt, zonder dat de computer veel ruimte inneemt. Een voorbeeld is de iMac van Apple, maar ze zijn er ook van andere leveranciers, met Windows als besturingssysteem.

Tablets zoals de iPad, vormen een alternatief voor de eenvoudige laptops. Een tablet is klein, licht en heeft een aanraakscherm. Maar het vormt nog geen vervanging voor een echte pc. Wilt u echter niet veel meer dan e-mailen, internetten en tekstverwerken? Dan kunt u een tablet overwegen. De prijs van een tablet hangt af van het merk, de opslagcapaciteit en mogelijkheden voor een simkaart. Wilt u een redelijke tablet, dan betaalt u minimaal 250 euro. Een iPad (op iPad Mini na) koopt u vanaf 505 euro.

Meer informatie over de verschillende soorten tablets leest u in het artikel 'Aankoophulp tablet'.

Let bij het kopen van een computer, laptop of tablet altijd op de garantiebepalingen. Meestal geldt de garantie voor één jaar. Vraag dan wat het kost om de garantie te verlengen tot drie jaar. Komt men bij u thuis repareren (onsite), komt men de computer ophalen en terugbrengen (pick-up and return of collect and return) of moet u met de pc naar de winkel voor reparaties (carry-in)? Ook dat is prettig om vooraf te weten. Sommige leveranciers zijn bereid de computer bij u thuis te installeren. Vraag hiernaar. En is er een goed bereikbare helpdesk bij de fabrikant (24-uurs service, normaal telefoontarief)?

Om te kunnen e-mailen en surfen over internet, hebt u een verbinding nodig: iets dat contact maakt tussen uw computer en internet. U kunt een abonnement nemen op een internetaansluiting bij een internetprovider. Deze verleent u toegang tot internet. Van uw provider krijgt u ook een e-mailadres waarmee u kunt e-mailen.

Lees er alles over in het artikel 'Internetaansluitingen'.

Het mag duidelijk zijn dat er een hoop is om over na te denken en rekening mee te houden bij het kopen van een computer. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Desktops vergelijken kan onder andere bij Tweakers en Vergelijk.nl.

Voer daar (meestal links in beeld) een aantal eisen in om tot een selectie desktops te komen. Begin bijvoorbeeld met een maximale prijs en de gewenste hoeveelheid werkgeheugen. Hoe meer eisen u invult, hoe minder computers er over blijven. Zijn er geen resultaten? Dat zult u de eisen bij moeten stellen. Blijven er een aantal desktops over die aan uw eisen voldoen, zoek dan naar de verschillen en bedenk aan welke eigenschappen u de meeste waarde hecht. De sites geven aan waar u vervolgens de computer(onderdelen) van uw keuze kunt kopen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.