Menu Zoek

Nieuwe laptop kopen

Een nieuwe laptop kopenInteresse in een nieuwe laptop? Neem voor een succesvolle aankoop de volgende aandachtspunten door.

Beslis eerst welk besturingssysteem u wilt gebruiken. De meeste laptops hebben Windows. Maar er zijn ook laptops met macOS. Deze MacBooks zijn duurder dan de meeste laptops met Windows. Tot slot zijn er ook laptops met Chrome OS, de zogeheten Chromebooks. Voor eenvoudige taken voldoen deze goedkope laptops prima.

De schermgrootte bepaalt voor een deel ook het formaat van de laptop. Wilt u een handzame schootcomputer? Kijk dan naar laptops met een scherm van 11,6, 12,3 of 13,3 inch. Handig voor internetten en mailen op de camping bijvoorbeeld. Gebruikt u een laptop vooral thuis? Dan is een groter scherm logischer. Een middelgroot scherm is handig voor mensen die elke dag internetten, webwinkelen, documenten bewerken of videospelletjes spelen. Zoek bijvoorbeeld naar een laptop met scherm van 14 of 15,6 inch.

Hoe hoger de resolutie van een scherm, hoe scherper het beeld. Veel laptops hebben een full-hd-resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dat is voor de meeste computertaken goed genoeg. Maar sommige gebruikers willen extra veel details op het scherm zien. Denk aan fanatieke hobbyfotografen of gamers. Zij kunnen beter een monitor met een resolutie van 1440 × 2560 of 3840 × 2160 pixels nemen. De laatstgenoemde resolutie staat ook wel bekend als ultra hd- of 4K-kwaliteit.

Let trouwens ook op de afwerkingslaag. Laptops met een glanzend scherm tonen mooie kleuren. Maar ze zijn ook gevoelig voor lichtweerkaatsingen. Daarom zijn er ook laptops met een mat scherm.

Hoeveel rekenkracht heeft een laptop nodig? Dat hangt af van wat je ermee wil doen. Uitgebreide videobewerkingen kosten bijvoorbeeld veel meer kracht dan een website bezoeken. Internetten, mailen en tekstverwerken kan eigenlijk prima met iedere laptop. Eentje met een Intel Celeron-, Intel Core i3- of AMD Ryzen 3-processor is dan bijvoorbeeld een prijsvriendelijke optie. Wil je ook foto's bewerken en simpele videospelletjes installeren? Dan ligt een laptop met een Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor meer voor de hand. Voor het bewerken van video’s en spelen van moderne games is nóg meer rekenkracht nodig. Speur in dat geval naar een laptop met een Intel Core i7-, Intel Core i9- of AMD Ryzen 7-processor.

Het werkgeheugen werkt nauw samen met de processor. Het bepaalt in hoeverre de laptop tegelijk computertaken kan uitvoeren. Gelukkig stemmen fabrikanten de hoeveelheid werkgeheugen standaard al af op de processor. Zo heeft een laptop met een Intel Celeron-processor meestal 4 GB werkgeheugen. En een model met een Intel Core i7-processor doorgaans 8 of zelfs 16 GB. Controleer of u er later eventueel nog werkgeheugen bij kunt plaatsen. Dit staat vaak in de specificaties. Reageert de laptop na verloop van tijd traag, dan is het fijn als u extra geheugen kunt toevoegen.

Iedere laptop heeft een opslagstation waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd. Dit is nu bijna altijd een ssd. Gelukkig maar. Want een ssd presteert veel sneller dan een traditionele harde schijf. Chromebooks en goedkope Windows-laptops hebben meestal een ssd met weinig opslagcapaciteit. Denk aan 64 of 128 GB. Op die apparaten kan je niet veel eigen bestanden opslaan. Duurdere laptops hebben vaak een ssd van 256 of 512 GB.

Een ssd met veel opslagcapaciteit is prijzig. Daarom zijn er ook laptops met een kleine ssd én een normale schijf. Van bijvoorbeeld 1 of 2 TB. Het besturingssysteem staat op de snelle ssd. En de normale harde schijf is voor het bewaren van bestanden. Dat is goedkoper. En zo kunnen gebruikers toch flink wat foto's of video's opslaan.

Tegenwoordig hebben moderne processors allemaal een geïntegreerde videochip. Voor het tonen van een webpagina of filmpje is die videochip prima. Toch hebben duurdere laptops vaak een aparte videokaart van het merk Nvidia. Daarmee worden geavanceerde games in een goede kwaliteit laten zien. Speelt u alleen eenvoudige computerspelletjes als Patience? Dan hebt u geen laptop met een aparte videokaart nodig.

Bekijk ook welke aansluitingen een laptop heeft en hoeveel. Fabrikanten besparen hier soms op. Voor een usb-stick en muis heb je bijvoorbeeld al twee usb-poorten nodig. De meeste laptops hebben ook een usb-c-poort. Die is kleiner en ondersteunt een hoge overdrachtssnelheid. Verder is een hdmi-uitgang handig. Gebruikt u de laptop thuis, dan kunt u hierop een losse monitor aansluiten.

Voor de verbinding met internet heeft iedere laptop een wifi-adapter. Wilt u liever een bekabelde netwerkverbinding? Let dan goed op, want fabrikanten laten een fysieke netwerkpoort steeds vaker weg. Veel laptops hebben verder een bluetoothadapter. Stream hiermee bijvoorbeeld muziek naar een draadloze hoofdtelefoon.

Iedere laptop heeft een accu. Fabrikanten en winkels zetten in de specificaties meestal een maximale accuduur. Kleine laptops gaan soms wel tien uur mee. Daarna moeten ze weer aan de lader. Grote laptops hebben een mobiele werktijd van drie á vier uur. De accutijd hangt erg af van wat de gebruiker met de laptop doet. Fabrikanten berekenen de accutijd meestal tijdens het uitvoeren van lichte computertaken. Neem de opgegeven accuduur van winkels en computermerken dus met een korreltje zout.

Er is duidelijk een hoop om op te letten bij het kopen van een laptop. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Laptops vergelijken kan onder andere bij De Consumentenbond, Tweakers of Hardware Info. Vul links uw eisen in en er rollen verschillende modellen uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.