Menu Zoek

Nieuwe laptop kopen

Een nieuwe laptop kopenInteresse in een nieuwe laptop? Neem voor een succesvolle aankoop de volgende aandachtspunten door.

Beslis eerst welk besturingssysteem u wilt gebruiken. Dat bepaalt voor een deel wat gebruikers met de laptop kunnen doen. Verreweg de meeste laptops zijn uitgerust met Windows. Verder bestaan er ook laptops met macOS. Die noemt men ook wel MacBooks en komen uit de stal van Apple. Een MacBook is duurder dan de meeste laptops met Windows. MacBooks hebben een fraai ontwerp en zijn ongevoeliger voor virussen. Tot slot zijn er ook laptops met Chrome OS, de zogeheten Chromebooks. Dit besturingssysteem van Google functioneert prima op goedkopere laptops. Een verschil met Windows en macOS is dat gebruikers voor Chrome OS geen software kunnen installeren. Voor taken als e-mail, internet en videobellen zijn gebruikers aangewezen op webdiensten van Google. Voor eenvoudige taken voldoen deze goedkope laptops prima.

De schermgrootte bepaalt grotendeels het formaat van de laptop. Wenst u een handzame schootcomputer, dan kunt u een laptop met een scherm van 11,6, 12,3 of 13,3 inch overwegen. Handig wanneer u op de camping bijvoorbeeld e-mail wilt bijhouden of naar een filmpje wilt kijken. Veel Chromebooks hebben een klein scherm waarmee gebruikers basistaken kunnen uitvoeren. Verder hebben sommige compacte modellen een omklapbaar aanraakscherm. Deze zogeheten 2-in-1-laptops kunt hierdoor ook als tablet gebruiken.

Gebruikt u een laptop voornamelijk thuis, dan is een exemplaar met een groter scherm een logischere keuze. Wie dagelijks op internet surft, webshops afstruint, documenten bewerkt en videospelletjes speelt, heeft baat bij een middelgroot scherm. Zoek bijvoorbeeld naar een laptop met een monitorformaat van 14 of 15,6 inch.

Naast de schermgrootte speelt ook de resolutie een belangrijke rol. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper namelijk het beeld. Met name bij laptops met een middelgroot en groot scherm is een behoorlijke resolutie wel zo prettig. De meeste modellen ondersteunen een full-hd-resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dat is voor veruit de meeste computertaken ruimschoots voldoende. Sommige gebruikers wensen wellicht een scherm dat extra veel details laat zien. Denk aan fanatieke hobbyfotografen voor het bewerken van beeldmateriaal. Ook bij het streamen van Netflix-series of spelen van games in de hoogste videokwaliteit biedt een hogere resolutie meerwaarde. Overweeg dan een monitor met een resolutie van 1440 × 2560 of 3840 × 2160 pixels. De laatstgenoemde resolutie staat ook wel bekend als ultra hd- of 4K-kwaliteit. Overigens zijn laptops met zo’n haarscherpe monitor stevig aan de prijs. Let naast de resolutie ook op de afwerkingslaag. Laptops met een glanzend scherm tonen weliswaar mooie kleuren, maar ze zijn ook gevoelig voor lichtweerkaatsingen. Daarom zijn er ook laptops met een mat scherm.

Voor het bepalen van de benodigde rekenkracht is het belangrijk om te weten wat de gebruiker precies met de laptop gaat doen. Hoe sneller de ingebouwde processor kan rekenen, hoe rapper de laptop namelijk taken uitvoert. Het opstarten van een uitgebreide videobewerker vereist bijvoorbeeld meer power dan het bezoeken van een website. Voor internet, e-mail en documenten bewerken kunt u met iedere hedendaagse laptop uit de voeten. Een exemplaar met een Intel Celeron-, Intel Core i3- of AMD Ryzen 3-processor is dan bijvoorbeeld een prijsvriendelijke optie. Wilt u daarnaast ook een fotobewerker en eenvoudige videospelletjes installeren? Dan ligt een laptop met een Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor meer voor de hand. Voor het bewerken van video’s en spelen van moderne games is er nóg meer rekenkracht vereist. Speur in dat geval naar een laptop met een Intel Core i7-, Intel Core i9- of AMD Ryzen 7-processor.

Het werkgeheugen werkt nauw samen met de processor en bepaalt in hoeverre de laptop tegelijkertijd computertaken kan uitvoeren. Gelukkig stemmen fabrikanten de hoeveelheid werkgeheugen standaard al af op de aanwezige processor. Zo bevat een laptop met een Intel Celeron-processor meestal 4 GB werkgeheugen, terwijl een model met een Intel Core i7-processor doorgaans 8 of zelfs 16 GB werkgeheugen aan boord heeft. Controleer bij de beoogde laptop of u er later eventueel nog werkgeheugen bij kunt plaatsen. Dit staat vaak in de specificaties vermeld. Reageert de laptop na verloop van tijd traag, dan is het fijn wanneer u naderhand een extra geheugenmodule kunt toevoegen.

Iedere laptop heeft een opslagstation waarop het besturingssysteem is voorgeïnstalleerd. Dit is tegenwoordig vrijwel altijd een ssd. Gunstig, want een ssd presteert veel sneller dan een traditionele harde schijf. Dit komt omdat dit opslagtype geen roterende onderdelen bevat en daardoor sneller informatie kan aanspreken. Windows (of een ander besturingssysteem) start vanaf een ssd aanmerkelijk sneller op vergeleken met een reguliere harde schijf. Chromebooks en goedkope Windows-laptops bevatten meestal een ssd met een geringe opslagcapaciteit van pakweg 64 of 128 GB. Die zijn ongeschikt om veel eigen bestanden op te slaan, zoals uw foto- of videocollectie. Duurdere laptops hebben veelal een ssd van 256 of 512 GB. Tot slot bestaan er ook modellen met een ssd van 1 of 2 TB.

Een ssd met veel opslagcapaciteit is prijzig. Om die reden bieden fabrikanten ook laptops met een kleine ssd én een normale schijf van bijvoorbeeld 1 of 2 TB aan. Het besturingssysteem is op de snelle ssd gehuisvest, terwijl u de normale harde schijf gebruikt voor het bewaren van bestanden. Dat is goedkoper, terwijl gebruikers evengoed een omvangrijke foto- of videocollectie digitaal kunnen opbergen.

Tegenwoordig bezitten moderne processors allemaal een geïntegreerde videochip. Hierdoor is er geen apart hardwarecomponent meer nodig om het videosignaal naar de monitor door te sturen. Voor het tonen van een webpagina of filmpje voldoet de geïntegreerde videochip prima. Toch bezitten duurdere laptops vaak alsnog een aparte videokaart van het merk Nvidia. Deze videokaarten zijn bedoeld om geavanceerde games in een goede kwaliteit weer te geven. Speelt u alleen eenvoudige computerspelletjes als Patience? In dat geval hebt u geen laptop met een afzonderlijke videokaart nodig.

Werp ook even een blik op de aanwezige aansluitingen. Met name bij goedkope producten bezuinigen fabrikanten veelal op de aanwezige aansluitpoorten. Voor het tegelijkertijd koppelen van een externe harde schijf, usb-stick en muis hebt u bijvoorbeeld al drie usb-poorten nodig. De meeste laptops hebben tegenwoordig ook een usb-c-poort. Die is kleiner en ondersteunt een hoge overdrachtssnelheid. Verder is een hdmi-uitgang gunstig. Gebruikt u de laptop thuis, dan kunt u hierop een externe monitor aansluiten. Nuttig voor wie een groter beeld wenst, bijvoorbeeld voor het bewerken van een foto of afspelen van een video. Verder hebben veel laptops een geheugenkaartlezer. Haal de (micro-)sd-kaart uit een camera of smartphone en kopieer de inhoud rechtstreeks naar de laptop. Voor de verbinding met internet is er in iedere laptop een wifi-adapter aanwezig. Wenst u liever een bekabelde netwerkverbinding? Let dan goed op, want fabrikanten laten een fysieke netwerkpoort steeds vaker achterwege. Veel laptops bezitten tot slot een bluetoothadapter. Stream hiermee bijvoorbeeld muziek naar een draadloze hoofdtelefoon of zet vlot bestanden over vanaf een smartphone.

Iedere laptop heeft een accu. Fabrikanten en winkels vermelden in de specificaties meestal een maximale accuduur. Kleine laptops gaan soms wel tien uur mee, waarna ze weer aan de lader moeten. Grote laptops hebben een mobiele werktijd van drie á vier uur. Houd er rekening mee dat de accutijd sterk afhankelijk is van welke werkzaamheden de gebruiker uitvoert. Fabrikanten berekenen de accutijd doorgaans tijdens het uitvoeren van lichte computertaken. Neem de opgegeven accuduur van winkels en computermerken dus met een korreltje zout.

Er is duidelijk een hoop om op te letten bij het kopen van een laptop. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Laptops vergelijken kan onder andere bij De Consumentenbond, Tweakers of Hardware Info. Vul links uw eisen in en er rollen verschillende modellen uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.