Menu Zoek

Alles over betaalbare Chromebooks

Alles over Chromebooks

Een Chromebook is een goedkope laptop zonder Windows. Wat kunnen gebruikers ermee en wat zijn de voor- en nadelen?

Wie in een willekeurige elektronicawinkel bij het schap met laptops kijkt, ziet ze ongetwijfeld weleens staan: Chromebooks. Ze zien eruit als normale laptops en vallen vooral op vanwege hun aantrekkelijke prijs. Vanaf zo'n tweehonderd euro haalt u al een exemplaar in huis. Is zo'n spotgoedkope laptop voor u interessant?

Een Chromebook verschilt onder de motorkap nogal van een normale laptop. In de eerste plaats draait het systeem niet op Windows. Omdat de fabrikant geen duurbetaalde Windows-licentie bij Microsoft hoeft af te nemen, is een Chromebook goedkoper. De keerzijde hiervan is dat gebruikers geen gewone software kunnen installeren. Een Chromebook gebruikt Chrome OS als besturingssysteem. Dit besturingssysteem is eigendom van Google.

Een Chromebook heeft relatief weinig opslagruimte; meestal iets tussen de 16 en 64 GB. Voor de installatie van programma's en het opslaan van bestanden is dus amper plek. Een Chromebook vangt dit gemis op door allerlei online Google-diensten te integreren. Zo brengen gebruikers eigen bestanden onder bij Drive. Dat is kortweg een harde schijf op internet. Kopers van een Chromebook ontvangen van Google 100 GB extra online opslagruimte. Verder biedt een Chromebook standaard toegang tot onder andere een e-maildienst ( Gmail), tekstverwerker (Documenten) en browser ( Chrome). Een veelgehoorde term voor het gebruik van dergelijke internetdiensten is het werken in de cloud (op internet).
Chromebook met Google-diensten

Op een Chromebook werken traditionele Windows-programma's niet. Gelukkig kun je op het apparaat wel Android-apps zetten. De zogeheten Play Store biedt volop keuze. Voeg op deze manier bijvoorbeeld Spotify, Netflix, MS Word of Excel aan het toestel toe. Ook eenvoudige videospelletjes zijn op een Chromebook speelbaar. Besef wel dat Android-apps oorspronkelijk voor aanraakschermen zijn ontwikkeld. Een Chromebook heeft lang niet altijd zo'n aanraakscherm. Niet iedere app werkt hierdoor even goed. Naast de Play Store bevat ook de aanwezige Chrome-browser een omgeving om extra apps te installeren. Dit is de Chrome Web Store.

Chrome OS is niet veeleisend en heeft daarom een lichtere processor nodig. Dat scheelt weer in de fabricagekosten en dus in de uiteindelijke verkoopprijs. Het schermdiagonaal van een Chromebook varieert ergens tussen de 10 en 15 inch. Vanwege het compacte scherm en de bescheiden processor verbruikt een Chromebook weinig energie. De batterij houdt het dan ook erg lang vol. Een accutijd van pakweg tien uur is voor een Chromebook de normaalste zaak van de wereld. Een ander voordeel is de razendsnelle opstarttijd. Chrome OS heeft namelijk ongeveer tien seconden nodig om te laden. Ook na de opstartfase reageert de Chromebook vlot op opdrachten, bijvoorbeeld bij het openen van een document of app. Tot slot is de compacte behuizing erg licht, waardoor gebruikers het apparaat eenvoudig meenemen.

Een antivirusprogramma heeft een Chromebook niet nodig. Deze schootcomputers bevatten namelijk al tal van veiligheidsmaatregelen, waardoor online criminelen nauwelijks kans maken. Gebruik wel uitsluitend officiële apps uit de Play Store of Chrome Web Store. Daarnaast is het belangrijk om nieuwe updates van Chrome OS altijd te installeren. Overigens gebeurt dat automatisch, mits de Chromebook is verbonden met internet. Wie zich aan bovengenoemde regels houdt, heeft geen losse virusscanner nodig.

Google is weliswaar verantwoordelijk voor het besturingssysteem, maar het miljardenbedrijf ontwikkelt zelf geen Chromebooks. Vooral bekende computerfabrikanten als Acer, HP, Asus, Dell en Lenovo fabriceren interessante producten. De prijzen beginnen bij zo'n tweehonderd euro en lopen afhankelijk van de eigenschappen geleidelijk op. Duurdere modellen hebben bijvoorbeeld een aanraakscherm en/of grotere monitor. Bovendien beschikken ze vaak over een snellere processor, meer werkgeheugen en een metalen behuizing. Luxe Chromebooks hebben een omklapbaar aanraakscherm, zodat het apparaat óók als tablet inzetbaar is. Dergelijke producten dragen de naam 2-in-1-laptop. Soms kunnen gebruikers het toetsenbord zelfs volledig afkoppelen, waarna het scherm dient als volwaardige tablet.
Chromebook met omklapbaar scherm

Een Chromebook is eenvoudig in gebruik. Als het apparaat voor de eerste keer opstart, verschijnen er geen ingewikkelde instellingen in beeld. Na het kiezen van de gewenste taal vraagt het apparaat naar het wachtwoord van het wifi-netwerk. Vervolgens hoeven gebruikers alleen maar de gebruikersnaam en het wachtwoord van hun Google-account in te voeren. De Chromebook geeft nu toegang tot persoonlijke gegevens. Denk aan een postvak bij Gmail en opgeslagen bestanden bij Drive. Nog geen Google-account? U kunt zich met de Chromebook gratis registreren.

Een Chromebook is een interessante optie wanneer u uitsluitend lichte computertaken uitvoert. Denk aan surfen, e-mailen, internetbankieren, webwinkelen, filmpjes kijken en teksten typen. Ook eenvoudige fotocorrecties kan een Chromebook prima verwerken, mits (amateur)fotografen hiervoor de juiste app installeren. Tot slot leent deze schootcomputer zich uitstekend voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld in het vliegtuig of op de camping. De compacte behuizing heeft namelijk een laag draaggewicht.

Voor zware computertaken als videobewerking en het afspelen van moderne games heeft een Chromebook te weinig rekenkracht. Bovendien kunt u geen Windows-software en -bestanden op het apparaat kwijt. Geeft u liever geen persoonlijke data aan Google, zoals documenten, foto's en video's? Dan is een reguliere laptop met veel opslagruimte een betere keuze. U kunt dan alle bestanden lokaal bewaren en u bent niet afhankelijk van online Google-diensten. Bovendien kunt u geïnstalleerde software op een Windows-laptop ook zonder actieve internetverbinding gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.