Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Welke Apple-computers en -laptops zijn er?

Mac-computers en -laptops van AppleNaast iPhones en iPads maakt Apple ook verschillende computers en laptops. Wat zijn de opties en welk apparaat past bij u?

Apple is tegenwoordig vooral bekend van de iPhone’s en iPads. Maar het bedrijf begon jaren geleden met het maken van computers. Dat doet het nog steeds, Apple biedt een aantal verschillende computers en laptops aan. Als we daarover spreken, hebben we het over de Mac (meervoud: Macs).

Voor we dieper ingaan op de verschillende Macs, is het belangrijk om te weten dat op een Mac een speciaal besturingssysteem staat: macOS. Dit besturingssysteem is door Apple ontwikkeld en draait alleen op hun eigen apparaten. De tegenhanger van macOS is Windows, van Microsoft. Het besturingssysteem van Apple werkt anders dan Windows. Als u altijd een Windows-computer gebruikte, zal het werken op een Mac even wennen zijn.

Laten we eens kijken welke computers Apple allemaal maakt. Die zijn in te delen in twee groepen. De eerste groep bevat iMacs. Een iMac is een computer en beeldscherm in één. Er hoeft dus geen aparte computerkast meer onder het bureau te staan. De tweede groep bestaat uit Macs waarbij nog een los beeldscherm moet worden gekocht.

De iMac is een platte alles-in-één-computer. Hij is er in twee formaten, uitgedrukt in de diameter van het scherm. Een van 21,5 inch (ongeveer 54 cm) en een van 27 inch (ongeveer 69 cm). Soms zijn van een bepaald formaat verschillende modellen op de markt, oplopend in prijs en prestatie:

 • iMacs:
  • 21 inch vanaf omstreeks 1300 euro. Dit apparaat is geschikt voor tekstverwerking, e-mailen en internetten.
  • 21 inch Retina vanaf ongeveer 1500 euro. Dit apparaat heeft een beter en scherper scherm en meer opslagcapaciteit.
  • 24 inch vanaf omstreeks 1500 euro. Deze iMac is dunner dan de andere modellen en kan dankzij de krachtige M1-chip meerdere zware programma's tegelijk aan.
  • 27 inch vanaf ongeveer1900 euro. Dit apparaat is sneller dan de duurste 21,5 inch en heeft natuurlijk een groter scherm.

Voor de iMacs van 27 inch geldt dat ze allemaal dezelfde schermresolutie hebben. Doordat ze sneller zijn en meer opslagcapaciteit hebben dan de iMacs van 21 inch, zijn ze ook geschikt voor mensen die veel foto- en videobewerking doen.

iMac van Apple

Dan is er nog de iMac Pro. Op het eerste gezicht verschilt een iMac Pro alleen qua kleur van de gewone iMac. Maar schijn bedriegt. De iMac Pro heeft nog krachtigere processors en meer geheugen. Ook het prijskaartje is anders. Met 5.499,- euro kost een iMac Pro bijna twee keer zoveel als de andere iMacs. Daarmee richt Apple zich met dit model op de professionele gebruiker. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is dit apparaat niet nodig. Zij kunnen beter voor een gewone iMac kiezen.

Het voordeligste model van de Apple-computers is de Mac mini. Die is te koop vanaf 929,- euro. Maar daarbij moeten gebruikers nog een los beeldscherm, toetsenbord en muis kopen. Zoals de naam al aangeeft is het een soort mini-computer. Daardoor neemt het apparaat niet veel ruimte in. Het kleine formaat zorgt er echter ook voor dat de Mac mini minder capaciteit heeft dan de andere modellen. Gebruikt u veel foto- en videobewerkingsprogramma’s? Kies dan een ander model. Voor 'gewoon' dagelijkse gebruik is de Mac mini een prima optie.

Mac mini van Apple

De Mac Pro is de krachtigste computer van Apple. Dit is net als de Mac mini een losse kast, waarbij gebruikers nog een scherm moeten kopen. Apple richt zich met deze computer op de zakelijke markt met mensen die veel zware programma’s gebruiken. Denk aan vormgevers, architecten en ontwikkelaars. Het apparaat is eigenlijk overgekwalificeerd voor de thuisgebruiker. Het is ook veruit de duurste optie van alle Macs. De computer zelf kost 6.499,- euro.

De laptops van Apple heten MacBooks. Het voordeel van een laptop is natuurlijk dat die makkelijk mee te nemen is. Wilt u de computer op verschillende plekken binnen- en buitenshuis gebruiken? Dan is een laptop een uitkomst. Apple heeft twee soorten: de MacBook Air en de MacBook Pro. Voorheen waren er ook nog andere opties, maar die worden inmiddels niet meer verkocht.

Zoals de naam Air (Engels voor lucht) al een beetje doet vermoeden is dit de lichtste variant van de MacBooks. De laptop weegt slechts 1,29 kilogram. Het scherm is 13,3-inch (een diameter van ongeveer 33 centimeter). Deze laptop moet licht en compact zijn, daarom heeft hij weinig aansluitingen voor andere apparaten. De MacBook Air zit eigenlijk tussen een tablet en een laptop in. Hij kan overal mee naartoe worden genomen, maar is toch veelzijdig. Voor de meeste gangbare toepassingen is dit apparaat prima geschikt. De prijs start bij 1039,- euro en loopt op tot 2259,- euro.

De MacBook Pro is een krachtigere variant voor veeleisende toepassingen als intensieve beeld- en videobewerking. De Pro is er in twee afmetingen; 13-inch (een diameter van ongeveer 33 centimeter) en 16-inch (ongeveer 41 centimeter). Naast de afmeting zitten er nog meer verschillen tussen deze twee modellen. De 16-inch heeft meer opslagruimte (tot 8 TB) en een snellere processor. Dit zorgt ervoor dat het apparaat wel wat zwaarder is. De 13-inch weegt 1,4 kilogram en de 16-inch 2 kilogram. Logischerwijs verschilt ook de prijs. De MacBook Pro begint bij 1239,- euro.

MacBook van Apple

Denkt u erover een nieuw computer of laptop aan te schaffen? Kijk dan ook eens bij onze aankoophulp voor laptops of computers.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.