Menu Zoek

Nieuwe externe harde schijf kopen

Een externe harde schijf kiezenBreid de opslagruimte van een computer gemakkelijk uit met een externe harde schijf. Waar let u op bij aankoop?

Een externe harde schijf is een harde schijf die niet in de computer zit. Het is een apart apparaatje, dat meestal met een usb-kabel met de computer verbonden is. Met een externe harde schijf krijgt u meer opslagruimte. Ideaal om grote collecties foto's, video's en muziek op te bewaren. Ook is zo'n schijf handig om grote bestanden over te zetten naar een andere computer.
Het eerste punt waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf is de soort (HDD of SSD). Daarnaast zijn het formaat, het aansluittype en de prijs van belang. Ook moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.

Er zijn twee soorten externe harde schijven. Het oudste type is de traditionele harde schijf (ook wel HDD - Hard Disk Drive - genoemd). De laatste jaren is de SSD (Solid State Drive) populair geworden. De nieuwe SSD's zijn vergelijkbaar met geheugenkaarten: ze hebben geen bewegende onderdelen. Dat maakt een SSD licht en compact, minder kwetsbaar dan de traditionele harde schijf en veel sneller. Het grote nadeel is dat ze duurder zijn dan traditionele harde schijven. Die laatste zijn namelijk veel goedkoper te produceren. Toch is de SSD-schijf tegenwoordig de norm geworden vanwege de snelheid.

Externe HDD's zijn er in twee formaten: 2,5 inch en 3,5 inch. Een 3,5 inch externe harde schijf heeft de grootste opslagcapaciteit tegen de laagste prijs per gigabyte. Bijna alle 3,5 inch schijven hebben een externe voeding die in het stopcontact moet. Dat maakt ze niet zo draagbaar. Een doorsnee 3,5 inch externe harde schijf meet 18 bij 12 bij 4 cm. Met voeding weegt hij ongeveer een kilo.

Een 2,5 inch externe harde schijf is een stuk compacter (ongeveer 11 bij 9 bij 2 cm). Met zo'n 200 gram is-ie ook veel lichter dan de 3,5 inch variant. Als voeding gebruikt hij de usb-poort van uw computer, dus een aparte netstroomadapter is niet nodig. Een 2,5 inch externe harde schijf is per gigabyte wel wat duurder. De opslagcapaciteit gaat tot en met 5 terabyte.

Er zijn verschillende standaarden voor het aansluiten van een externe harde schijf op de computer. De aansluiting bepaalt ook hoe snel bestanden van en naar de harde schijf gaan. Dit zijn de drie meest voorkomende aansluitingen:

  • USB 3.0: deze aansluiting wordt steeds minder gebruikt. USB 3.0 is te herkennen aan het blauwe randje in de aansluiting.
  • USB-C: de nieuwste versie van de usb-aansluiting. De vorm is aan beide kanten gelijk, zodat gebruikers hem altijd goed in de connector steken. Zet bestanden dubbel zo snel over als USB 3.0.
  • Netwerk/ethernet: een netwerk externe harde schijf (vaak afgekort als NAS) plaatst u in uw thuisnetwerk. Het voordeel hiervan is dat alle computers in het netwerk toegang hebben tot de harde schijf. De snelheid is afhankelijk van het netwerk en de soort (draadloos of bekabeld). De netwerkschijf is wel altijd langzamer dan een USB 3.0 aansluiting.
De capaciteit van de schijf en het soort bestanden bepaalt hoeveel bestanden er op een externe harde schijf gaan. Er zijn harde schijven van 500 gigabyte (GB) tot meer dan 20 terabyte (TB). Het meest voorkomend zijn modellen met 500 GB, 1 TB of 2 TB capaciteit. Als u vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 500 GB voldoende. Hebt u veel foto's en video's? Kiest dan voor 2 TB.
De meeste externe harde schijven zijn 'plug en play'. Ze zijn startklaar als u ze aansluit. Na aansluiten ziet u hem terug als een apart schijfstation in de Windows Verkenner en bij Mac-computers in de Finder. U kunt er bestanden op bewaren, naartoe verplaatsen en weer verwijderen van de schijf.

De prijzen van externe harde schijven zijn de laatste jaren flink gedaald. Een HDD van 2 TB is ongeveer rond de 70 euro. Dit verschilt wel per harde schijf. De snelle SSD's zijn een stuk duurder. Voor hetzelfde bedrag krijgt u maar een SSD-schijf met 512 GB aan capaciteit.

Bij de keuze is het belangrijk te bepalen of u 'm alleen thuis of ook onderweg wilt gebruiken. Daarnaast moet u inschatten welke capaciteit u nodig hebt. Ook uw budget speelt natuurlijk mee. De verschillen in kwaliteit tussen harde schijven zijn klein. De prijs per gigabyte is daarom een goed selectiecriterium.

Tot slot is het belangrijk te controleren of de schijf kan werken met ('compatible is met') uw besturingssysteem. Op de verpakking staat voor welk besturingssysteem de schijf geschikt is. Bijna alle harde schijven zijn meteen te gebruiken op een Windows-computer. Bij een Mac-computer moet de harde schijf soms eerst geformatteerd worden. Lees daar meer over in het artikel 'Back-up maken met Time Machine'.

Het mag duidelijk zijn dat er een hoop is om op te letten. Maar hoe komt u nou tot een keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Schijven vergelijken kan onder andere bij Hardware Info en Tweakers. De grote electronicaketens hebben ook vergelijkingsmenu's.

Voer daar (meestal links in beeld) een aantal eisen in. Begin bijvoorbeeld met een maximale prijs en de hoeveelheid gewenste opslagruimte. Hoe meer eisen u invult, hoe minder schijven er overblijven. Zijn er geen resultaten? Dat zult u de eisen bij moeten stellen. Blijven er een aantal over, bekijk de verschillen en bedenk aan welke eigenschappen u de meeste waarde hecht. De sites geven aan waar u de externe harde schijf van uw keuze kunt kopen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.