Menu Zoek

Nieuwe externe harde schijf kopen

Een externe harde schijf kiezen
Geef de computer gemakkelijk meer opslagruimte met een externe harde schijf. Welke types bestaan er en waar let u op bij aankoop?

Een externe schijf is een apart opslagapparaat. Gebruikers kunnen die rechtstreeks op de computer aansluiten. Met een externe harde schijf krijgt u meer opslagruimte. Ideaal om grote verzamelingen foto's, video's en muziek op te bewaren. Daarnaast is dit opslagapparaat nuttig voor het maken van back-ups. Bewaar op die manier reservekopieën van belangrijke bestanden. Tot slot zet je met zo'n schijf makkelijk grote of veel bestanden naar een andere computer over.

Externe harde schijven zijn er in twee types: HDD (Hard Disk Drive) en SSD (Solid State Drive). Het eerste type heeft nog een draaiende schijf in de behuizing. Moderne SSD's zijn vergelijkbaar met geheugenkaarten: ze hebben geen bewegende onderdelen. Dat maakt een SSD licht en compact, minder kwetsbaar dan de traditionele harde schijf en veel sneller. Het grote nadeel is dat ze duurder zijn dan traditionele harde schijven. Die laatste zijn namelijk veel goedkoper te produceren.

Externe harde schijven zijn in drie afmetingen te koop. Dit zijn ze van klein naar groot:

1. Externe SSD
Een externe SSD is meestal erg klein. Denk aan de omvang van een stapel bankpasjes. Die neemt u dus makkelijk mee!

2. Externe harde schijf van 2,5 inch
Een externe HDD van 2,5 inch is iets groter dan een externe SSD. Ook dit apparaatje is klein, zo’n 11 × 9 × 2 centimeter. Ze wegen meestal tussen de 200 en 260 gram. Belangrijk om op te letten is het toerental (rpm). Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de externe harde schijf. Dit schijftype is goedkoper dan een externe SSD.

3. Externe harde schijf van 3,5 inch
Een externe HDD van 3,5 inch is behoorlijk groot, namelijk zo’n 18 × 12 × 4 centimeter. Dit type heeft een voedingsadapter met een stekker. Gebruiken kan dus alleen in de buurt van een stopcontact. Een externe harde schijf van 3,5 inch is een goede keuze voor het opslaan van veel gegevens. De prijs per gigabyte is namelijk lager dan die van andere varianten.

Er zijn harde schijven van 500 gigabyte (GB) tot meer dan 20 terabyte (TB). Voor het bewaren van (tekst)documenten en wat mediabestanden is niet zoveel opslagcapaciteit nodig. Een schijf van 500 GB of 1 TB is meestal ruimschoots voldoende. Wilt u een grote collectie muziek, foto’s en/of video’s opslaan? Kies dan een schijf van minimaal 2, 4 of 5 TB.

Elke externe harde schijf heeft een kabel met een usb-stekker. Verbind het opslagapparaat daarmee met de computer. Er bestaan voor externe harde schijven twee verschillende usb-stekkers. Dit zijn ze:

  • Usb-A: dit is een rechthoekige stekker. Vrijwel alle pc’s en laptops hebben minimaal één zo'n aansluiting. Het is een rechthoekige ingang zoals we die al jaren kennen.
  • Usb-C: dit is een kleinere ovaalvormige stekker. De meeste recente pc’s en laptops hebben een usb-C-aansluiting. Bovendien hebben de huidige generatie tablets en smartphones ook zo'n poort. Wilt u de externe harde schijf op verschillende (mobiele) apparaten aansluiten? Koop dan bij voorkeur een exemplaar met een usb-C-stekker. Deze aansluiting is bovendien sneller dan usb-A.

Het aansluiten van een externe harde schijf is simpel. Steek de usb-stekker in een vrije aansluiting van de pc, laptop, tablet of smartphone. Het schijfstation is meestal meteen op het apparaat zichtbaar. Open op een computer met Windows hiervoor de Verkenner. Op een Mac verschijnt een aangesloten schijf in de Finder of op het bureaublad. U kunt er bestanden op openen, naartoe verplaatsen en weer verwijderen.

Een HDD van 2,5 of 3,5 inch met 4 TB opslag kost zo’n 120 euro. Voor ongeveer hetzelfde bedrag koopt u een externe SSD van 1 TB.

Houd bij het kiezen van een externe harde schijf rekening met de eigenschappen hierboven. Kijk daarnaast naar de bouwkwaliteit. Bepaalde producten hebben een stevige behuizing van aluminium of rubber. Die zijn erg geschikt om onderweg mee te nemen, omdat ze wel een stootje kunnen hebben. Controleer tot slot voor welk besturingssysteem de beoogde harde schijf geschikt is. Dat staat in de productspecificaties en op de verpakking. Overigens is het mogelijk om een gekochte externe harde schijf geschikt te maken voor een ander besturingssysteem. Dit proces heet formatteren. In het artikel 'Alles over formatteren' is meer informatie te vinden.

Er zijn handige websites waarmee u verschillende harde schijven kunt vergelijken, zoals Tweakers. Grote webshops van elektronische apparatuur hebben ook vergelijkingsmenu's. Voer een aantal eisen in en vind zo een geschikt product. Denk bijvoorbeeld aan de maximale prijs, de gewenste opslagcapaciteit en het type usb-stekker. Hoe meer eisen u invult, hoe minder schijven er overblijven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.