Wat is er nieuw in iOS 17?

Artikel

Voor iPhones staat het nieuwe besturingssysteem klaar: iOS 17. Welke handige nieuwigheden zitten er in deze versie? Een selectie. 

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (12 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 14 mrt 2024

Nieuwe app: Dagboek

Bij de nieuwe versie hoort de nieuwe app Dagboek. Daarin kunnen gebruikers elke dag hun gedachten noteren, reflecteren en leuke herinneringen opschrijven. De app kan meldingen sturen om elke dag iets op te schrijven. En wie even wat hulp nodig heeft, kan suggesties krijgen. Want de iPhone weet veel: waar u was, met wie, welke foto's u maakte enzovoorts. Het dagboek heeft trouwens een slot: de app kan worden vergrendeld. Let op: de app is op dit moment nog niet beschikbaar. Hij komt in een latere update van iOS 17. Dit kan ook gelden voor de andere functies hieronder.

Bepaal wat mensen zien als u belt

Stel met een zogenoemde ‘contactposter’ in wat mensen te zien krijgen als u opbelt. Gebruikers kiezen zelf het plaatje dat in beeld komt. Bijvoorbeeld een mooie foto, avatar avatar Spreek uit als: ah-fa-tar
Een miniatuurafbeelding (illustratie of foto) die in een forum, chat-gesprek, sociaal netwerk of programma een persoon aanduidt. Het plaatje staat meestal naast of onder de naam van de deelnemer en wordt ook wel profielfoto genoemd. Een avatar kan een foto, tekening of animatie zijn van een mens, dier, bloem, voorwerp of wat dan ook. Er zijn op internet speciale pagina's waar gebruikers een gratis avatar kunnen halen.
of ander plaatje. 

AirDrop is makkelijker

Bestanden Airdroppen (uitwisselen) is makkelijker gemaakt. Houd gewoon twee iPhones dicht bij elkaar. De ontvanger wordt dan automatisch herkend. AirDrop eerst selecteren en de ontvanger kiezen, hoeft niet meer. Het werkt trouwens ook bij de Apple Watch. Daarnaast is er nu ook NameDrop om contactgegevens mee uit te wisselen. Dat werkt op dezelfde manier. 

Wachtwoorden delen

En er is meer op het gebied van delen. Wie dat wil, kan in iOS 17 wachtwoorden en passkeys delen met één of meer vertrouwelingen. Iedereen in die groep kan wachtwoorden toevoegen of bijwerken als er iets veranderd is. Samen het overzicht houden dus. 

Schermafstand

In iOS 17 is ook aan de gezondheid gedacht. Wie ‘Schermafstand’ aanzet, krijgt een waarschuwing als hij te lang te dichtbij het scherm zit. Dat moet oogproblemen voorkomen. De functie waarschuwt als het gezicht te lang 30 centimeter of dichterbij is. De iPhone meet dat via de camera. 

Berichten-app verbeterd

De app Berichten heeft een nieuw uiterlijk en is een stuk overzichtelijker. Op een bepaald bericht reageren kan door er overheen te vegen, net als in WhatsApp. Een nieuw pijltje geeft aan waar je was gebleven in een gesprek. En bij een groepsgesprek zie je direct het laatste ongelezen bericht. Ook nieuw: bij audioberichten staan in Berichten de gesproken woorden automatisch ook als tekst weergegeven. 

Weer-app met nieuwe onderdelen

Ook de Weer-app is verbeterd. Een nieuwe weerkaart vertelt alles over de wind. En de app bewaart weerinformatie uit het verleden. Dat maakt het makkelijk om het weer te vergelijken met gisteren en om gemiddelden te zien. Ook is er een nieuw onderdeel met informatie over de maan. 

Krijgt mijn iPhone iOS 17?

Sinds maandag 18 september 2023 is iOS 17 te downloaden voor de iPhone XS en nieuwer. Dat zijn de toestellen: 

  • iPhone 14-serie 
  • iPhone SE 2022
  • iPhone 13-serie 
  • iPhone 12-serie 
  • iPhone SE 2020 
  • iPhone 11-serie 
  • iPhone XR 
  • iPhone XS (Max) 

De iPhone X en iPhone 8 (Plus) krijgen dus géén update. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven