Menu Zoek

Wat is er nieuw in iOS 17?

ios17 nieuw
Voor iPhones staat het nieuwe besturingssysteem klaar: iOS 17. Welke handige nieuwigheden zitten er in deze versie? Een selectie.

Bij de nieuwe versie hoort de nieuwe app Dagboek. Daarin kunnen gebruikers elke dag hun gedachten noteren, reflecteren en leuke herinneringen opschrijven. De app kan meldingen sturen om elke dag iets op te schrijven. En wie even wat hulp nodig heeft, kan suggesties krijgen. Want de iPhone weet veel: waar u was, met wie, welke foto's u maakte enzovoorts. Het dagboek heeft trouwens een slot: de app kan worden vergrendeld. Let op: de app is op dit moment nog niet beschikbaar. Hij komt in een latere update van iOS 17. Dit kan ook gelden voor de andere functies hieronder.

Stel met een zogenoemde ‘contactposter’ in wat mensen te zien krijgen als u opbelt. Gebruikers kiezen zelf het plaatje dat in beeld komt. Bijvoorbeeld een mooie foto, avatar of ander plaatje.

Bestanden Airdroppen (uitwisselen) is makkelijker gemaakt. Houd gewoon twee iPhones dicht bij elkaar. De ontvanger wordt dan automatisch herkend. AirDrop eerst selecteren en de ontvanger kiezen, hoeft niet meer. Het werkt trouwens ook bij de Apple Watch. Daarnaast is er nu ook NameDrop om contactgegevens mee uit te wisselen. Dat werkt op dezelfde manier.

En er is meer op het gebied van delen. Wie dat wil, kan in iOS 17 wachtwoorden en passkeys delen met één of meer vertrouwelingen. Iedereen in die groep kan wachtwoorden toevoegen of bijwerken als er iets veranderd is. Samen het overzicht houden dus.

In iOS 17 is ook aan de gezondheid gedacht. Wie ‘Schermafstand’ aanzet, krijgt een waarschuwing als hij te lang te dichtbij het scherm zit. Dat moet oogproblemen voorkomen. De functie waarschuwt als het gezicht te lang 30 centimeter of dichterbij is. De iPhone meet dat via de camera.

De app Berichten heeft een nieuw uiterlijk en is een stuk overzichtelijker. Op een bepaald bericht reageren kan door er overheen te vegen, net als in WhatsApp. Een nieuw pijltje geeft aan waar je was gebleven in een gesprek. En bij een groepsgesprek zie je direct het laatste ongelezen bericht. Ook nieuw: bij audioberichten staan in Berichten de gesproken woorden automatisch ook als tekst weergegeven.

Ook de Weer-app is verbeterd. Een nieuwe weerkaart vertelt alles over de wind. En de app bewaart weerinformatie uit het verleden. Dat maakt het makkelijk om het weer te vergelijken met gisteren en om gemiddelden te zien. Ook is er een nieuw onderdeel met informatie over de maan.

Sinds maandag 18 september 2023 is iOS 17 te downloaden voor de iPhone XS en nieuwer. Dat zijn de toestellen:

 • iPhone 14-serie
 • iPhone SE 2022
 • iPhone 13-serie
 • iPhone 12-serie
 • iPhone SE 2020
 • iPhone 11-serie
 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)

De iPhone X en iPhone 8 (Plus) krijgen dus géén update.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.