Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Wat is nieuw in de Windows 11-update?

Windows 11-update versie 22h2De eerste update van Windows 11 is uit. Het is een ‘grote’ update met veel kleine veranderingen. Wat kunt u verwachten?

Wie Windows updatet, krijgt altijd een veiligere en verbeterde versie van het besturingssysteem. Daarnaast kunnen gebruikers bij deze versie van Windows 11 (22H2 genaamd) ook een aantal vernieuwingen verwachten. De belangrijkste staan hier beschreven.

Verkenner met tabbladen

De duidelijkste verandering zijn misschien wel die in de Verkenner. Die werkt straks namelijk met tabbladen. Net zoals in bijvoorbeeld een internetprogramma. Handig om bijvoorbeeld bestanden van map naar map te slepen. En overzichtelijk, want u kunt alles doen in één venster.

Nieuwe app voor videobewerking

Clipchamp is een gratis app om video’s mee te bewerken. Het programma wordt met de update automatisch geïnstalleerd. Met de app kunnen gebruikers simpele aanpassingen doen aan video's. Wie betaalt voor het programma krijgt meer mogelijkheden voor videobewerking. Het is trouwens geen nieuwe app. Hij stond al lang in de Microsoft Store voor Windows 10 of 11.

Bestanden op Taakbalk vastzetten

Na het updaten kunnen gebruikers weer bestanden naar de Taakbalk slepen. Het bestand blijft daar dan als snelkoppeling staan. Dat was altijd mogelijk in Windows 10, maar bij Windows 11 kon het ineens niet meer. Na veel kritiek zit de mogelijkheid nu ook in Windows 11.

Nieuw gebaar voor aanraakschermen

Sommige computers hebben een aanraakscherm. Met de nieuwe Windows 11-update zijn er nieuwe gebaren voor zulke schermen:

  • Veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog om toegang te krijgen tot het menu Start.
  • Veeg vanaf rechts naar binnen om toegang te krijgen tot het Berichtencentrum.
  • Veeg met drie vingers omlaag om actieve apps te minimaliseren.

Startmenu aanpassen

Wie het Starmenu van Windows 11 wat overweldigend vindt, kan daar wat aan doen. Een nieuwe optie na deze update is: mappen maken. Orden favoriete apps in mappen.

Nieuw uiterlijk Taakbeheer

Een vastgelopen programma afsluiten, gaat via Taakbeheer. Die opent via de sneltoets Alt+Ctrl+Delete. Voor het eerst sinds Windows 8 ziet Taakbeheer er nu anders uit. Het heeft een nieuw ontwerp gekregen, maar werkt nog hetzelfde.

Gebruikers van Windows 11 krijgen automatisch bericht over de update. Dat gebeurt alleen niet bij iedereen tegelijk. Microsoft updatet nieuwe computers eerst en gaat dan door naar steeds oudere apparaten. Wacht dus rustig af tot de update verschijnt op uw computer. U hoeft niets te doen, de installatie verloopt automatisch.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.