Wat kan je muiswieltje allemaal?

Artikel

Bij een tekstdocument of internetpagina komt het muiswieltje goed van pas. Scrollen, klikken en in- of uitzoomen. Met het wieltje kan het allemaal.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,9 / 5 (15 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 17 mrt 2023

Scrollen

De meeste muizen hebben een wieltje. Het zit tussen de linker- en rechtermuisknop. Het muiswieltje heet ook wel het scrolwieltje. Dat verwijst naar de meeste gebruikte functie van het wieltje; scrollen. Dat begrip komt van het Engelse woord scroll, boekrol. Met het wieltje beweegt u door een document alsof het een boekrol is. Rol met een vinger over het wieltje naar onderen of boven. De pagina op het scherm schuift naar boven of onderen. Dat werkt op een internetpagina, maar ook bij een tekstdocument.

Zoomen

Het muiswiel heeft nog een verborgen trucje: in- of uitzoomen op een webpagina. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het wieltje van de muis. Inzoomen kan door het wieltje van u af te draaien. Uitzoomen kan door het wieltje naar u toe te draaien.

Klikken

De meeste muiswieltjes kunnen niet alleen draaien. Ze kunnen ook klikken. Klik tijdens het internetten met het muiswieltje op een link. Dan opent de pagina achter de link standaard in een extra tabblad.

Inhoudsopgave
Sluiten
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven