Menu Zoek

Wat kan je muiswieltje allemaal?

Wat kan je allemaal met het muiswieltje?Bij een tekstdocument of internetpagina komt het muiswieltje goed van pas. Scrollen, klikken en in- of uitzoomen. Met het wieltje kan het allemaal.

De meeste muizen hebben een wieltje. Het zit tussen de linker- en rechtermuisknop. Het muiswieltje heet ook wel het scrolwieltje. Dat verwijst naar de meeste gebruikte functie van het wieltje; scrollen. Dat begrip komt van het Engelse woord scroll, boekrol. Met het wieltje beweegt u door een document alsof het een boekrol is. Rol met een vinger over het wieltje naar onderen of boven. De pagina op het scherm schuift naar boven of onderen. Dat werkt op een internetpagina, maar ook bij een tekstdocument.

Het muiswiel heeft nog een verborgen trucje: in- of uitzoomen op een webpagina. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het wieltje van de muis. Inzoomen kan door het wieltje van u af te draaien. Uitzoomen kan door het wieltje naar u toe te draaien.

De meeste muiswieltjes kunnen niet alleen draaien. Ze kunnen ook klikken. Klik tijdens het internetten met het muiswieltje op een link. Dan opent de pagina achter de link standaard in een extra tabblad.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.