Menu Zoek

Werken met de muis

Op de computer werken met de muis
Een computermuis kan een fijne afwisseling zijn op het priegelige touchpad van een laptop. Lees hier hoe een gemiddelde muis werkt.

Computers worden steeds compacter. Kijk maar naar de laptop. Hierin zit altijd een touchpad, ook wel trackpad genoemd: een oppervlak dat reageert als u het aanraakt. Of denk aan tablets en smartphones, die hebben een aanraakscherm.

Toch blijft het bij de meeste computers mogelijk om een losse muis aan te sluiten. Handig voor wie liever met wat grotere bewegingen op het apparaat werkt. Of voor wie lang achter de computer zit. Wie met een pc-kast en een monitor werkt, kan daarnaast bijna niet anders dan werken met een muis. Lees hieronder hoe u een gemiddelde muis gebruikt.

Met de muis werkt u op de computer. Een computermuis is meestal ovaalvormig met twee knopjes aan de voorzijde en een wieltje daartussen. De muis is via een usb-kabel verbonden aan de computer of werkt draadloos via bluetooth-techniek. Ook zijn er speciale ergonomische muizen voor mensen die last van hun hand of arm hebben. Alle soorten muizen hebben één ding gemeen: ze werken alleen op een vlakke ondergrond.

De muis en het touchpad doen grofweg dezelfde twee dingen:

  1. De muisaanwijzer verplaatsen over het beeldscherm. De muisaanwijzer is het pijltje dat soms verandert in een handje of cursor.
  2. Opdrachten geven aan de computer door te klikken op de linker- en rechtermuisknop of door te scrollen. Voor scrollen heeft de muis een wieltje in het midden. Op het touchpad kan het vaak door twee vingers op en neer te bewegen.

Bij een muis is er duidelijk verschil tussen de linker- en rechtermuisknop. De linkermuisknop wordt het meest gebruikt. Met de linkermuisknop kunt u:

  • de cursor op een aangewezen plek in een tekstdocument zetten;
  • een menu-item selecteren in een programma;
  • linkjes naar websites openen

Dubbelklik (twee keer snel achter elkaar klikken) om een programma, map of document op de computer te openen.

Klik op de rechtermuisknop en open een menu met extra opties. Bijvoorbeeld om een geselecteerde tekst te kopiëren, een afbeelding op te slaan of om een tekst te laten voorlezen.

Het muiswieltje, het wieltje tussen de linker- en de rechtermuisknop, heet ook wel het scrolwieltje. Scrollen is het Engelse woord voor rollen. En dat is ook wat we met het wieltje doen. Rol met de middelvinger over het wieltje en de pagina op het scherm schuift naar boven of onderen. Dit kan een internetpagina zijn, maar ook een document.

Het muiswiel heeft nog een verborgen trucje: mensen kunnen er mee in- of uitzoomen op een webpagina. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het wieltje van de muis. Inzoomen kan door het wieltje van uzelf af te draaien. Uitzoomen kan door het wieltje naar uzelf toe te draaien.

Magic mouse van Apple

De magic mouse van Apple heeft geen wieltje, maar vegen over de muis geeft hetzelfde resultaat.

Soms lijkt de muis een eigen leven te leiden. Reageert de muisaanwijzer erg snel of langzaam op de beweging van de hand? Of lukt het dubbelklikken niet goed? Pas de instellingen van de muis dan aan. Daar hebben wij verschillende artikelen over:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.