Werken met de muis

Artikel

Een computermuis kan een fijne afwisseling zijn op het priegelige touchpad van een laptop. Lees hier hoe een gemiddelde muis werkt.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,6 / 5 (37 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 29 mei 2024

Muis of touchpad

Computers worden steeds compacter. Kijk maar naar de laptop . laptop Engels woord voor draagbare computer. De betekenis van het Engelse 'lap' is 'schoot'. Een goede laptop kan hetzelfde als een desktopcomputer, maar neemt minder ruimte in beslag. Een laptop kan enkele uren op de batterij (eigenlijk accu) werken en is daardoor ook onderweg te gebruiken. En op plaatsen zonder stopcontact. Hierin zit altijd een touchpad, ook wel trackpad   trackpad Aanwijsapparaat om een computer of laptop mee te besturen, net zoals de muis. Een trackpad, ook wel touchpad genoemd, is een aanrakingsgevoelig oppervlak. Door de vinger over het oppervlak te bewegen, wordt de muisaanwijzer op het scherm verplaatst. genoemd: een oppervlak dat reageert als u het aanraakt. Of denk aan tablets en smartphones, die hebben een aanraakscherm . aanraakscherm Beeldscherm dat u aanraakt om het (aangesloten) apparaat te bedienen. U activeert de functies door met de vinger op het scherm onderdelen, zoals pictogrammen, aan te raken. Dit kan ook met een speciale pen in plaats van de vinger. De Engelse term is 'touchscreen'.  

Toch blijft het bij de meeste computers mogelijk om een losse muis aan te sluiten. Handig voor wie liever met wat grotere bewegingen op het apparaat werkt. Of voor wie lang achter de computer zit. Wie met een pc-kast en een monitor werkt, kan daarnaast bijna niet anders dan werken met een muis. Lees hieronder hoe u een gemiddelde muis gebruikt.

Wat is een computermuis?

Met de muis werkt u op de computer. Een computermuis is meestal ovaalvormig met twee knopjes aan de voorzijde en een wieltje daartussen. De muis is via een usb-kabel verbonden aan de computer of werkt draadloos via bluetooth bluetooth Verbindingsmethode om elektronische apparaten draadloos met elkaar te verbinden over een korte afstand (maximaal 10 of maximaal 100 meter, afhankelijk van de klasse). Bluetooth is beschikbaar op veel mobiele telefoons, smartphones, computers, tablets, luidsprekers en ook op digitale camera's -techniek. Ook zijn er speciale ergonomische muizen voor mensen die last van hun hand of arm hebben. Alle soorten muizen hebben één ding gemeen: ze werken alleen op een vlakke ondergrond. 

Wat kan de muis?

De muis en het touchpad doen grofweg dezelfde twee dingen:

  1. De muisaanwijzer verplaatsen over het beeldscherm. De muisaanwijzer is het pijltje dat soms verandert in een handje of cursor . cursor Het verticaal knipperende streepje op een scherm. De cursor geeft aan waar de invoer zal verschijnen zodra er tekst wordt getypt of een afbeelding wordt ingevoegd.
  2. Opdrachten geven aan de computer door te klikken op de linker- en rechtermuisknop of door te scrollen . scrollen Het bewegen van de schuifbalk onderin en/of rechts van het venster. Hierdoor worden andere delen van het document of de webpagina zichtbaar. U beweegt de schuifbalk met het scrollwiel van de muis, met de pijltjestoetsen op het toetsenbord of door de schuifbalk te verslepen. Scrollen op een tablet of smartphone doet u door uw vinger over het scherm te bewegen. Voor scrollen heeft de muis een wieltje in het midden. Op het touchpad kan het vaak door twee vingers op en neer te bewegen.

Linkermuisknop

Bij een muis is er duidelijk verschil tussen de linker- en rechtermuisknop. De linkermuisknop wordt het meest gebruikt. Met de linkermuisknop kunt u:

  • de cursor op een aangewezen plek in een tekstdocument zetten;
  • een menu-item selecteren in een programma;
  • linkjes naar websites openen

Dubbelklik (twee keer snel achter elkaar klikken) om een programma, map of document op de computer te openen.

Rechtermuisknop

Klik op de rechtermuisknop en open een menu met extra opties. Bijvoorbeeld om een geselecteerde tekst te kopiëren, een afbeelding op te slaan of om een tekst te laten voorlezen.

Scrollen met het muiswieltje

Het muiswieltje, het wieltje tussen de linker- en de rechtermuisknop, heet ook wel het scrolwieltje. Scrollen is het Engelse woord voor rollen. En dat is ook wat we met het wieltje doen. Rol met de middelvinger over het wieltje en de pagina op het scherm schuift naar boven of onderen. Dit kan een internetpagina zijn, maar ook een document.

Het muiswiel heeft nog een verborgen trucje: mensen kunnen er mee in- of uitzoomen op een webpagina. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het wieltje van de muis. Inzoomen kan door het wieltje van uzelf af te draaien. Uitzoomen kan door het wieltje naar uzelf toe te draaien.

Magic mouse van Apple

De magic mouse van Apple heeft geen wieltje, maar vegen over de muis geeft hetzelfde resultaat.

Muisinstellingen

Soms lijkt de muis een eigen leven te leiden. Reageert de muisaanwijzer erg snel of langzaam op de beweging van de hand? Of lukt het dubbelklikken niet goed? Pas de instellingen van de muis dan aan. Daar hebben wij verschillende artikelen over:

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven