SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Werken met de muis

Op de computer werken met de muis
Het ligt onder uw hand en het klikt… De computermuis heeft meer in huis dan u denkt. Kom te weten hoe u het beestje ten volle benut.

De computermuis die de meeste mensen in huis hebben, is ovaalvormig en heeft twee knopjes aan de voorzijde en een wieltje daartussen. De muis is via een usb-kabel verbonden aan de computer of werkt draadloos via bluetooth-techniek.

De muis kan grofweg twee dingen:

  1. De muisaanwijzer verplaatsen op het beeldscherm. De muisaanwijzer is het pijltje dat soms verandert in een handje of cursor.
  2. Opdrachten geven aan de computer door middel van de linker- en rechtermuisknop en het wieltje in het midden.

De linkermuisknop is de meest gebruikte knop op het apparaat. Klik op de linkermuisknop en:

  • zet de cursor op de aangewezen plek in een tekstdocument;
  • selecteer een menu-item in een programma;
  • open links op sites.

Dubbelklik (twee keer snel achter elkaar klikken) om een programma, map of document op de computer te openen.

Klik op de rechtermuisknop en open een menu met extra opties. Bijvoorbeeld voor het kopiëren van een geselecteerde tekst of het opslaan van een foto.

Het muiswieltje, het wieltje tussen de linker- en de rechtermuisknop, heet ook wel het scrolwieltje. Scrollen is het Engelse woord voor rollen. En dat is ook wat we met het wieltje doen. Rol met de middelvinger over het wieltje en de pagina op het scherm schuift naar boven of onderen. Dit kan een internetpagina zijn, maar ook een document.

Het muiswiel heeft nog een verborgen trucje: mensen kunnen er mee in- of uitzoomen op een webpagina. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het wieltje van de muis van u af om in te zoomen en naar u toe om uit te zoomen.

Magic mouse van Apple
De magic mouse van Apple heeft geen fysiek wieltje, maar vegen over de muis geeft hetzelfde resultaat.

Soms lijkt de muis een eigen leven te leiden. Reageert de muisaanwijzer erg snel of juiste langzaam op de beweging van de hand? Of lukt het dubbelklikken niet goed? Pas de instellingen van de muis dan aan. Daar hebben wij verschillende artikelen over:

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.