Menu Zoek

Wees verstandig op sociale media

Wees verstandig op sociale media

Alles wat u op sociale media plaatst, is daar te lezen door andere mensen. Ga daarom verstandig om met netwerken als Facebook en Twitter.

Omgangsvormen zijn belangrijk om samen te leven. Als kind leren we thuis en op school hoe we doen tegen andere mensen. Deze regels zijn voor het grootste deel ongeschreven, maar de meeste mensen houden zich eraan. Hetzelfde geldt op internet en op sociale media zoals Facebook en Twitter.

Maar sommige mensen denken dat sociale media een plek zijn waar je anoniem kan plaatsen wat je wilt. Dat is natuurlijk niet zo. De ongeschreven regel is: praat zoals u dat in het echte leven ook zou doen. Wees beleefd en vriendelijk en maak geen beledigende opmerkingen over mensen. Denk goed na over de gevolgen die het plaatsen van informatie op internet kan hebben. Lees meer over netiquette in Enter 66, in het artikel 'Wees geen digitale hork'.

Alles wat u plaatst op sociale media, is daar te lezen door andere mensen. Al zijn het maar die handvol bekenden die u als Facebook-vriend hebt toegevoegd. Zij kunnen zien wat u hebt geplaatst, en wat er daarna mee gebeurt weet u niet. Zolang het bericht alleen over u gaat, is het uw eigen zaak. Maar als het om anderen gaat, moet u opletten.

Mensen stellen het niet op prijs als u zonder te vragen een foto van hen online zet. Het is zeker opletten geblazen met foto's waar kinderen op staan. Mensen zetten die argeloos op Facebook. In theorie kan een schattige foto van een kleinkind op een kinderpornosite in een ander land belanden. Kijk dus uit wat voor foto's u deelt. Plaats dus geen foto's van andere mensen zonder dat zij daar duidelijk toestemming voor hebben gegeven.

Wees voorzichtig met informatie over uzelf op sociale media. Zoals informatie over wanneer u wel of niet thuis bent, of iets over anderen. 'Even plantjes water geven bij de kinderen die in Frankrijk zitten' klinkt misschien onschuldig. Maar ook inbrekers zitten op sociale media. Zet uw adres, telefoonnummer, mailadres en bankrekeningnummer niet op openbare sites en ook niet op Facebook of Twitter.

Op Facebook bepaalt u zelf wie uw berichten kan lezen. Stel dit zo in dat alleen Facebook-vrienden ze kunnen lezen. En laat alleen mensen die u kent toe als Facebook-vriend. Dan kunt u op Facebook rustig een foto delen vanaf uw vakantieadres.

Op internet praat u dus net als in het echte leven. Let goed op wat u plaatst. Betrek er geen andere mensen in en let op uw privacy en die van iemand anders. Want wat u op Facebook deelt, kunnen anderen zien. Hoe het precies zit met privacy en veiligheid op Facebook, staat in ons artikel 'Facebook: privacy en veiligheid'. Lees onder 'Bepaal wie uw informatie mag zien', hoe u de instellingen aanpast.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.