SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Wees verstandig op sociale media

220715_Openingsbeeld_SocialeMedia

Alles wat u op sociale media plaatst, is daar te lezen door andere mensen. Ga daarom verstandig om met netwerken als Facebook en Twitter.

Omgangsvormen zijn de smeerolie van onze samenleving. Als kind leren we van onze ouders hoe we ons moeten gedragen in het openbaar en tegenover andere mensen. Deze regels zijn voor het grootste deel ongeschreven, maar de meeste mensen houden zich eraan. Hetzelfde geldt op internet en op sociale media zoals Facebook en Twitter. Maar sommige mensen denken dat internet en de sociale media anonieme plaatsen zijn waar je vrijelijk kunt zeggen en doen wat je wilt. Dat is natuurlijk niet zo. Het uitgangspunt is: gedraag u zoals u dat in het echte leven ook doet. Wees beleefd en vriendelijk, maak geen beledigende opmerkingen over mensen en denk goed na over de gevolgen die het plaatsen van informatie op internet kan hebben. Lees meer over netiquette in Enter 66, in het artikel 'Wees geen digitale hork'.

Alles wat u online plaatst, is daar te lezen door andere mensen. Al is het maar uw Facebookpagina met vier vrienden. Die vrienden kunnen zien wat u hebt geplaatst, en wat er daarna mee gebeurt weet u niet. Zolang iets op u alleen betrekking heeft, is het uw eigen zaak. Maar als het om anderen gaat, moet u opletten. Een grap over iemand, een foto van een ander online zetten zonder om toestemming te vragen… mensen stellen dat niet op prijs. Het is zeker opletten geblazen met foto's waar kinderen op staan. Mensen zetten die argeloos op Facebook. In theorie kan een schattige foto van uw kleinkind eindigen op een kinderpornosite in een ander land. Plaats dus geen foto's van andere mensen zonder dat zij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven en kijk ook uit wat voor foto's u deelt.

Een voorbeeld: u plaatst een onaardige opmerking over uw nicht op Twitter, met een foto erbij waar ze niet zo leuk op staat. Uw nicht wordt boos en belt u huilend op. U besluit de tweet en de foto te verwijderen. U denkt dat het daarmee klaar is. Wat u echter niet weet, is dat iemand anders een schermafbeelding van het bericht en de foto heeft gemaakt. Deze is geplaatst op een forum en zwerft nu over internet. U hebt er geen controle meer over. Iets op internet zetten is in een seconde gebeurd, iets eraf halen lukt vaak niet. Bedenk dus bij alles wat u plaatst wat ermee zou kunnen gebeuren. Bij twijfel, niet doen.

Weet u hoe inbrekers komen aan adresjes om hun slag te slaan? Ze kijken op sociale media naar mensen die melden op vakantie te zijn of te gaan. De adressen zijn vaak gemakkelijk te achterhalen. Advies: plaats niks op internet dat betrekking heeft op wanneer u wel of niet thuis bent, of iets over anderen. 'Even plantjes water geven bij de kinderen die in Frankrijk zitten' klinkt misschien onschuldig, maar het brengt criminelen op ideeën. Datzelfde geldt voor informatie over uw adres, telefoonnummer, mailadres en bankrekeningnummer: zet het niet op openbare sites en ook niet op Facebook of Twitter.

Op internet gedraagt u zich dus net als in het echte leven. U let goed op wat u plaatst, betrekt er geen andere mensen in en let op uw privacy en die van iemand anders. Want wat u op Facebook deelt, is zichtbaar voor anderen. Hoe het precies zit met privacy en veiligheid op Facebook, leest u in ons artikel 'Facebook: veiligheid en privacy'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.