U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Sociale media Artikel

Wees verstandig op sociale media

Artikel

Alles wat u op sociale media plaatst, is daar te lezen door andere mensen. Ga daarom verstandig om met netwerken als Facebook en Twitter.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,6 / 5 (30 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 28 mei 2024

Gedraag u netjes

Omgangsvormen zijn belangrijk om samen te leven. Als kind leren we thuis en op school hoe we doen tegen andere mensen. Deze regels zijn voor het grootste deel ongeschreven, maar de meeste mensen houden zich eraan. Hetzelfde geldt op internet en op sociale media zoals Facebook en Twitter.

Maar sommige mensen denken dat sociale media een plek zijn waar je anoniem kan plaatsen wat je wilt. Dat is natuurlijk niet zo. De ongeschreven regel is: praat zoals u dat in het echte leven ook zou doen. Wees beleefd en vriendelijk en maak geen beledigende opmerkingen over mensen. Denk goed na over de gevolgen die het plaatsen van informatie op internet kan hebben.

Plaats niet zomaar iets

Alles wat u plaatst op sociale media, is daar te lezen door andere mensen. Al zijn het maar die handvol bekenden die u als Facebook-vriend hebt toegevoegd. Zij kunnen zien wat u hebt geplaatst, en wat er daarna mee gebeurt weet u niet. Zolang het bericht alleen over u gaat, is het uw eigen zaak. Maar als het om anderen gaat, moet u opletten.

Mensen stellen het niet op prijs als u zonder te vragen een foto van hen online zet. Het is zeker opletten geblazen met foto's waar kinderen op staan. Mensen zetten die argeloos op Facebook. In theorie kan een schattige foto van een kleinkind op een kinderpornosite in een ander land belanden. Kijk dus uit wat voor foto's u deelt. Plaats dus geen foto's van andere mensen zonder dat zij daar duidelijk toestemming voor hebben gegeven.

Wees niet te open

Wees voorzichtig met informatie over uzelf op sociale media. Zoals informatie over wanneer u wel of niet thuis bent, of iets over anderen. 'Even plantjes water geven bij de kinderen die in Frankrijk zitten' klinkt misschien onschuldig. Maar ook inbrekers zitten op sociale media. Zet uw adres, telefoonnummer, mailadres en bankrekeningnummer niet op openbare sites en ook niet op Facebook of Twitter.

Op Facebook bepaalt u zelf wie uw berichten kan lezen. Stel dit zo in dat alleen Facebook-vrienden ze kunnen lezen. En laat alleen mensen die u kent toe als Facebook-vriend. Dan kunt u op Facebook rustig een foto delen vanaf uw vakantieadres.

Regel uw privacy

Op internet praat u dus net als in het echte leven. Let goed op wat u plaatst. Betrek er geen andere mensen in en let op uw privacy en die van iemand anders. Want wat u op Facebook deelt, kunnen anderen zien.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven