Menu Zoek

Wees verstandig op sociale media

220715_Openingsbeeld_SocialeMedia

Alles wat u op sociale media plaatst, is daar te lezen door andere mensen. Ga daarom verstandig om met netwerken als Facebook en Twitter.

Omgangsvormen zijn de smeerolie van onze samenleving. Als kind leren we van onze ouders hoe we ons moeten gedragen in het openbaar en tegenover andere mensen. Deze regels zijn voor het grootste deel ongeschreven, maar de meeste mensen houden zich eraan. Hetzelfde geldt op internet en op sociale media zoals Facebook en Twitter. Maar sommige mensen denken dat internet en de sociale media anonieme plaatsen zijn waar je vrijelijk kunt zeggen en doen wat je wilt. Dat is natuurlijk niet zo. Het uitgangspunt is: gedraag u zoals u dat in het echte leven ook doet. Wees beleefd en vriendelijk, maak geen beledigende opmerkingen over mensen en denk goed na over de gevolgen die het plaatsen van informatie op internet kan hebben. Lees meer over netiquette in Enter 66, in het artikel 'Wees geen digitale hork'.

Alles wat u plaatst op sociale media, is daar te lezen door andere mensen. Al zijn het maar die handvol bekenden die u als Facebook-vriend hebt toegevoegd. Zij kunnen zien wat u hebt geplaatst, en wat er daarna mee gebeurt weet u niet. Zolang iets op u alleen betrekking heeft, is het uw eigen zaak. Maar als het om anderen gaat, moet u opletten. Een grap over iemand, een foto van een ander online zetten zonder om toestemming te vragen… mensen stellen dat niet op prijs. Het is zeker opletten geblazen met foto's waar kinderen op staan. Mensen zetten die argeloos op Facebook. In theorie kan een schattige foto van een kleinkind eindigen op een kinderpornosite in een ander land. Plaats dus geen foto's van andere mensen zonder dat zij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven en kijk ook uit wat voor foto's u deelt.

Een voorbeeld: u plaatst een onaardige opmerking over uw nicht op Twitter, met een foto erbij waar ze niet zo leuk op staat. De nicht wordt boos en belt huilend op. U besluit de tweet en de foto te verwijderen. Daarmee lijkt het klaar te zijn. Wat u echter niet weet, is dat iemand anders een schermafbeelding van het bericht en de foto maakte. Deze is geplaatst op een forum en zwerft nu over internet. U hebt er geen controle meer over. Iets op internet zetten is in een seconde gebeurd, iets eraf halen lukt vaak niet. Bedenk dus bij alles wat u plaatst wat ermee zou kunnen gebeuren. Bij twijfel, niet doen.

Wees voorzichtig met informatie over uzelf op sociale media. Zoals informatie over wanneer u wel of niet thuis bent, of iets over anderen. 'Even plantjes water geven bij de kinderen die in Frankrijk zitten' klinkt misschien onschuldig, maar ook inbrekers zitten op sociale media. Zet uw adres, telefoonnummer, mailadres en bankrekeningnummer niet op openbare sites en ook niet op Facebook of Twitter.

Op Facebook bepaalt u zelf wie uw berichten kan lezen. Stel dit zo in dat alleen Facebook-vrienden ze kunnen lezen. En laat alleen mensen die u kent toe als Facebook-vriend. Dan kunt u op Facebook rustig een foto delen vanaf uw vakantieadres.

In het artikel 'Facebook: privacy en veiligheid' leest u onder 'Bepaal wie uw informatie mag zien' hoe u de instellingen aanpast.

Op internet gedraagt u zich dus net als in het echte leven. Let goed op wat u plaatst, betrekt er geen andere mensen in en let op uw privacy en die van iemand anders. Want wat u op Facebook deelt, is zichtbaar voor anderen. Hoe het precies zit met privacy en veiligheid op Facebook, staat in ons artikel ' Facebook: privacy en veiligheid'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.