Menu Zoek

De weg vinden met Google Maps-app

App Google Maps gebruikenGebruik de app van Google Maps om een smartphone of tablet om te toveren tot een handig navigatiesysteem.

Google Maps brengt heel de wereld in kaart met plattegronden en (satelliet)foto's. Handig om adressen om op te zoeken of routes te plannen. Google Maps heeft naast een website, ook een gratis app voor smartphone en tablet. De app heeft dezelfde mogelijkheden als de website.

Op het openingsscherm van de app Google Maps staat een kaart. Als u uw locatiegegevens deelt met Google, ziet u de kaart van de directe omgeving. Een blauwe stip geeft uw locatie aan.

Google Maps heeft drie verschillende kaarttypes: standaard (landkaart), satelliet en terrein. Wissel tussen de verschillende weergaven door rechts op de kaart op het pictogram met verschillende lagen Pictogram kaartlagen te tikken. Tik vervolgens op het gewenste kaart-type. Om terug te gaan naar de kaart tikt u rechtsboven het deelvenster op het kruisje.

Het begint bij Google Maps met het opzoeken van een locatie. Daarvoor voert u een adres in. Maar het is ook mogelijk om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld alleen een plaatsnaam, winkel of bedrijf.

  • Tik bovenin op de zoekbalk.
  • Typ het adres, plaatsnaam of andere locatie.
  • Tik op het pictogram van een vergrootglas (Android) of op zoek (iOS/iPadOS).

Op de kaart geeft een rode pin de gezochte locatie aan. Onder de kaart staat informatie over de locatie. Wilt u nog meer weten? Tik dan op het witte vlak onder de kaart. Een overzicht met allerlei informatie opent. Denk aan adresgegevens, openingstijden, telefoonnummer, website, beoordelingen en foto's. Tik linksboven op het pijltje naar beneden om terug te gaan naar de kaart.

Mensen gebruiken Google Maps vaak als navigatiesysteem. Via de app plant u namelijk heel snel routes voor de auto, benenwagen, fiets of het openbaar vervoer.

  • Tik bovenin op de zoekbalk.
  • Typ het adres, plaatsnaam of andere locatie.
  • Tik op het pictogram van een vergrootglas (Android) of op zoek (iOS/iPadOS).
  • Tik onderin op Route.
  • Standaard neemt Google de huidige locatie als startpunt wanneer u uw locatie heeft aanstaan. Vertrekt u van een andere locatie? Tik dan op Mijn locatie, voer de juiste startplek in en tik op het pictogram van een vergrootglas (Android) of op ga (iOS/iPadOS).
  • Geef via de pictogrammen onder de bestemming aan op welke manier u gaat reizen.
    Route plannen per vervoerssoort in Google Maps
  • Tik op Start (Android) of Starten (iOS/iPadOS). Wanneer u zelf een startlocatie heeft ingevuld, kunt alleen een voorbeeld van de route bekijken. Om deze te bekijken tikt u op Voorbeeld.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.