U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Amusement Artikel

Widgets in Windows 11

Artikel

Windows 11 heeft een venster met handige widgets. Hoe werkt deze functie en wat hebben gebruikers eraan?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,8 / 5 (8 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 16 aug 2023

Widgetsbord openen

Widgets zijn eigenlijk mini-apps. Bekijk hiermee bijvoorbeeld persoonlijke foto’s of de weersverwachting. Of vraag een overzicht van agenda-afspraken op. Widgets kunnen allerlei gegevens bevatten. De weergegeven informatie wijzigt automatisch.

Windows 11-gebruikers roepen eenvoudig het zogeheten widgetsbord op. Klik hiervoor linksonder in de taakbalk op het weerbericht. Waarschijnlijk bent u al met een Microsoft-account ingelogd. Zo niet, doe dit dan alsnog. Zonder Microsoft-account zijn er geen widgets beschikbaar. Nog geen account? Maak dan een Microsoft-account aan. 

Widgets ordenen

Standaard bevat Windows 11 al enkele widgets. Pas hiervan eenvoudig de indeling aan. Ga met de muis naar de bovenkant van een widget. Verandert de cursor in een handje? Klik hierop en sleep de widget met ingedrukte muisknop naar de gewenste plek.

Windows-gebruikers bepalen zelf het formaat van elke widget. Klik hiervoor rechtsboven van de widget op het pictogram met de drie puntjes. Kies vervolgens tussen Klein, Medium en groot.

Formaat widgets aanpassen in Windows 11

Lukt het niet om de widgets te verslepen of om de grootte aan te passen? Controleer dan of de widgets zijn vastgemaakt. Ga met de cursor over een widget heen en klik op het pictogram met de drie puntjes. Controleer of hier 'Widget losmaken' staat. Is dit niet het geval, klik dan op Widget vastmaken.

Inhoud widget aanpassen

Bij sommige widgets passen gebruikers eenvoudig de inhoud aan. Stel bijvoorbeeld in dat de Sport-app alleen uitslagen van uw favoriete sportclub laat zien. Of voeg een andere stad aan de Weer-widget toe. Het aanpassen van een widget werkt zo:

  • Klik rechtsboven van de widget op het pictogram met de drie puntjes.
  • Klik op Widget aanpassen.
  • Typ in het voorbeeld van de Sport-app de naam van een professioneel sportteam, bijvoorbeeld ‘FC Barcelona’ of ‘FC Twente’.
  • Klik in de resultaten op de juiste sportclub.
  • Klik afhankelijk van de widget zo nodig op Klaar of Opslaan

Bevalt een bepaalde widget niet goed? U kunt de widget dan verwijderen. Klik hiervoor op de drie puntjes > Widget verwijderen.  

Widgets toevoegen

Windows 11 toont niet alle beschikbare widgets. Voeg naar eigen inzicht nog meer mini-apps toe. Dat werkt zo:

  • Klik bovenin het widgetsbord op de knop Widgets toevoegen (pictogram van een plus-teken). 
  • Wilt u bijvoorbeeld de widget ‘Verkeer’ of ‘Volglijst’ (aandelen) toevoegen? Klik achter de bewuste widget op het plusteken.
  • Sluit het scherm Widgetinstellingen door buiten het venster te klikken. 

Nieuws

Naast mini-apps bevat het widgetsbord ook diverse nieuwsberichten. Scrol omlaag om allerlei nieuwtjes over onder meer politiek, sport en showbusiness te bekijken. Klik op een titel en het volledige bericht opent in de browser. Hebben nieuwsitems van pakweg RTL Boulevard niet uw interesse? Klik dan rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies RTL Boulevard blokkeren > Verbergen

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven