Menu Zoek

Windows 10: een back-up maken en terugzetten

Windows 10 automatische back-up

Windows 10 kan volledig automatisch uw belangrijke bestanden beschermen in een reservekopie. Dat is fijn want vaak nemen we pas maatregelen als het al fout is gegaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een back-up. Wie kiest voor opslag op een externe harde schijf of een usb-stick, kan gebruikmaken van de automatische back-upfunctie in Windows 10. Gebruikt u een usb-stick? Controleer dan eerst hoeveel geheugenruimte nodig is voor de bestanden. 16 GB aan vakantiefoto's past niet op een usb-stick van 8 GB. Windows geeft geen waarschuwing als het niet past: het neemt simpelweg niet alle bestanden over. Niet een situatie waar je in terecht wilt komen.

De automatische back-upfunctie in Windows 10 maakt het de gebruiker gemakkelijk. U stelt het eenmalig in en voortaan worden uw bestanden automatisch geback-upt zodra de ingestelde schijf verbonden is. Stel de back-up als volgt in:

  • Klik op Starten > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging.
  • Klik links op Back-up.
  • Klik op Een station toevoegen.
  • Sluit de externe hardeschijf of usb-stick aan.
  • Klik onder 'Een station selecteren' op de externe harde schijf of usb-stick.
  • Klik op de knop Meer opties.
  • U ziet nu de standaardinstellingen van Windows. Er wordt elk uur een back-up gemaakt van uw bestanden. Deze periode kan worden aangepast onder 'Back-up maken van mijn bestanden'. 'Elke 10 minuten' is de kortst mogelijke periode; 'Dagelijks' de langste.
  • Onder 'Mijn back-ups behouden' staat standaard 'Voor altijd'. Windows houdt namelijk de bestandsgeschiedenis bij. Dus van elke versie van een bestand wordt een nieuwe kopie gemaakt. Wie over weinig opslagruimte beschikt doet er verstandig aan deze optie in te stellen op 'Totdat ruimte nodig is'. Ook dan worden van alle versies kopieën opgeslagen, maar als de usb-stick/externe harde schijf vol raakt worden kopieën overschreven. Dat is niet erg want doorgaans wilt u alleen de laatste versie van een bestand bewaren.

Standaard wordt een back-up gemaakt van alle bestanden die in uw gebruikersmap staan. U kunt ervoor kiezen sommige mappen niet mee te nemen. Of, als u bepaalde bestanden op een andere plek opslaat, u wijst mappen aan die ook moeten worden meegenomen. Doe in beide gevallen het volgende:

  • Klik op Starten > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging.
  • Klik op Back-up > Meer opties.
  • Onder 'Back-up maken van deze mappen' staat een lijst van alle mappen die worden meegenomen in de back-up.
  • Wilt u een map toevoegen, klik op Map toevoegen, wijs de map aan en klik op Deze map kiezen.
  • Wilt u een map verwijderen, klik op de betreffende map en klik daarna op Verwijderen.

Na deze eenmalige instellingen voert Windows automatisch de back-uptaken uit. De vraag is nu: laat u de externe harde schijf of usb-stick verbonden met de computer of niet? Wie zich zorgen maakt over virussen en/of gijzelsoftware kan besluiten tot loskoppelen. In zo'n geval maakt Windows alleen een back-up als u de schijf/usb-stick weer verbindt. Daar moet u dus zelf aan denken.

Wilt u de bestanden waarvan u een back-up hebt gemaakt, weer terugzetten? Doe dan het volgende:

  • Klik op Starten > Instellingen.
  • Klik op Bijwerken en Beveiliging > Back-up.
  • Klik op de knop Meer opties.
  • Scrol helemaal naar beneden en klik op Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up.
  • Selecteer de bestanden die u wilt herstellen.
  • Klik op de knop Terugzetten naar oorspronkelijke locatie. Dat is de groene ronde knop onderaan het scherm.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.