Menu Zoek

Een back-up van elk apparaat

Back-up van elk apparaat

Als het gaat om het veiligstellen van onmisbare bestanden, is er één ding belangrijk: een reservekopie. Maar elk apparaat stelt andere eisen.

Elke Mac is standaard voorzien van het programma Time Machine. Daarmee wordt een kopie gemaakt van heel de Mac. Gaat er iets mis, herstel dan deze kopie of een deel ervan. Bovendien kan Time Machine verloren bestanden herstellen. Er is wel een externe harde schijf nodig om de back-up op te bewaren. Een reservekopie op de eigen computer is immers geen back-up. Gaat de computer kapot, is ook de back-up verdwenen. Hoe Time Machine werkt bespreekt het artikel 'Back-up maken met Time Machine'.

Google bedacht Android. En het bedrijf is back-uppen niet vergeten. Met de Android Backup Service kunnen gebruikers automatisch een aantal belangrijke instellingen bewaren. Foto's, video's en WhatsApp-gesprekken worden niet meegenomen. Vergeet ze daarom niet apart op te slaan. Het artikel 'Back-up maken op Android-apparaten' bespreekt alle belangrijke stappen. Lees in het artikel 'Back-up van WhatsApp-gesprek maken' hoe het back-uppen van WhatsApp werkt.

Apple ontwikkelde binnen iCloud een eigen back-upservice voor de iPad/iPhone. Volg de instructies in het artikel 'Back-up maken van iPad/iPhone'. iPhone-gebruikers moeten daarnaast, indien gewenst, zelf een back-up maken van WhatsApp-gesprekken. Lees daarvoor het artikel 'Back-up van Whatsapp-gesprekken maken'.

Microsoft maakt het Windows-gebruikers gemakkelijk met de automatische back-upfunctie in Windows. Sluit een externe harde schijf aan, stel de back-up in en het systeem doet het werk. Lees er alles over in het artikel 'Windows 10: een back-up maken' of 'Windows 11: een back-up maken'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.