Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Back-up maken van iPad/iPhone

Back-up ook de iPhone

Uw iPad of iPhone bevat belangrijke gegevens. Zorg dat u deze gegevens niet kwijt bent als er iets met het apparaat gebeurt. Maak een back-up.

Bij de introductie van de iPhone en iPad moesten gebruikers altijd het programma iTunes inzetten om een back-up te maken. Tot het moment dat iCloud zijn intrede deed. Vanaf dat moment waren er twee opties. Maar ondertussen is Apple afscheid aan het nemen van iTunes. Op de nieuwste versie van het besturingssysteem van de Mac (macOS 10.15 Catalina) heeft iTunes plaatsgemaakt voor andere programma's. Bestanden uitwisselen gaat voortaan via de Finder. In het artikel 'Bestanden uitwisselen tussen iPhone/iPad en Mac' bespreken wij hoe dat in zijn werk gaat. Maar een back-up van uw iPhone of iPad maakt u misschien wel het makkelijkst via iCloud. Beschikt u over een Windows-computer of een Mac-computer met het besturingssysteem macOS 10.14 Mojave of lager dan kunt u nog wel gebruikmaken van iTunes. Lees daarover meer in de artikelen 'iTunes: iPad of iPhone synchroniseren' en 'iPad of iPhone via iTunes synchroniseren (Mac)'.

Maak met de online opslagdienst iCloud een back-up van uw gegevens zonder tussenkomst van een computer. Als de functie iCloud aanstaat, wordt de informatie van de iPad of iPhone (met iOS 8 of hoger) automatisch online opgeslagen. U hoeft er dus niet zelf aan te denken. Apple biedt 5 GB gratis opslagruimte. Als u veel foto's, video's en andere informatie op het apparaat hebt staan, zit de beschikbare opslagruimte snel vol. U kunt de opslagruimte van iCloud uitbreiden. Voor 50 GB iCloud-opslag betaalt u 99 cent, voor 200 GB 2,99 euro en 2 TB kost 9,99 euro per maand.

Als u iCloud nog niet gebruikt, moet u de functie eerst activeren. Gebruik voor het aanmelden bij iCloud uw Apple ID. Dat is het e-mailadres dat u ook gebruikt om in te loggen bij andere Apple-diensten, zoals de App Store.

Stel zo via een iPad/iPhone met iOS 12 of hoger een iCloud-account in:

 • Tik op de app Instellingen.
 • Tik op Log in op je iPad of Log in op je iPhone.
 • Tik achter 'Apple ID' op E-mail en typ uw Apple ID.
 • Tik op Volgende.
 • Typ uw wachtwoord en tik op Volgende.
 • Indien een extra verificatie is ingesteld neemt u de verificatiecode over van een ander Apple-apparaat.
 • Als er een toegangscode staat ingesteld voor de iPad/iPhone voert u deze nu in.

Zodra iCloud aanstaat, kunt u de instellingen aanpassen en een reservekopie maken.

 • Tik op Instellingen.
 • Tik bovenaan het venster op uw gebruikersnaam.
 • Tik op iCloud.
 • Hier staan alle instellingen rondom iCloud. In het venster ziet u een overzicht van allerlei apps. Als het schuifje achter de app-naam groen is, worden de gegevens uit deze app opgeslagen. Pas de instelling aan door op het schuifje te tikken.
  iCloud
 • Tik op iCloud-reservekopie.
 • Schakel de reservekopie in door op het schuifje achter 'iCloud-reservekopie' te tikken, zodat deze groen wordt. Indien het schuifje al groen is, hoeft u niets te doen.
 • Tik op OK.

Voortaan maakt iCloud dagelijks via wifi automatisch een reservekopie. Wilt u dat er al direct een kopie wordt gemaakt? Tik dan op Maak nu reservekopie. Er wordt direct gestart met het maken van een kopie. Dit neemt enige tijd in beslag.

Een onderdeel van iCloud is de dienst iCloud Drive. Hiermee maakt u geen back-up, maar kunt u documenten online opslaan. Die documenten kunt u dan met ieder apparaat met internet, bekijken. Zet iCloud Drive zo aan:

 • Tik op Instellingen, uw gebruikersnaam en dan op iCloud.
 • Tik op het schuifje over 'iCloud drive' als het nog niet groen is.

Vanaf iOS 11 staat de app Bestanden op de iPad/iPhone. Alle documenten die in iCloud staat opgeslagen, vindt u in deze app terug.

Voor foto's heeft Apple ook nog aparte service binnen iCloud.

 • Tik op Instellingen > uw gebruikersnaam > iCloud > Foto's.
 • Zet hier desgewenst drie opties aan door te tikken op de schuifjes achter 'iCloud-foto's', 'Upload naar mijn fotostream' en 'Gedeelde albums'.

Voor het veiligstellen van uw foto's zijn de eerste twee opties van belang. Met 'Mijn fotostream' worden nieuwe foto's automatisch gekopieerd naar een map die zichtbaar is op al uw Apple-apparaten. De foto's blijven echter maar dertig dagen in de map staan. Met 'iCloud-foto's' hebt u niet alleen toegang tot de nieuwste foto's, maar hebt u overal en altijd toegang tot uw gehele fotocollectie. Bedenk hierbij wel dat foto's veel ruimte in beslag nemen. Waarschijnlijk hebt u snel tekort aan de gratis opslagruimte van 5 GB wanneer u iCloud-foto's aan zet.

Lees in het artikel 'Back-up terugzetten op de iPad' hoe u een gemaakte back-up weer terugzet op de iPad/iPhone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.