SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Back-up maken van iPad/iPhone

Back-up ook de iPhone

Uw iPad of iPhone bevat belangrijke gegevens. Zorg dat u deze gegevens niet kwijt bent als er iets met het apparaat gebeurt. Maak een back-up.

Een back-up maken van de gegevens op een iPad of iPhone kan op meerdere manieren, namelijk via iTunes en via iCloud. Als u alle gegevens van de iPad/iPhone naar de computer wilt overzetten, gebruikt u het programma iTunes. Maar u kunt ook reservekopieën maken via iCloud. De online opslagdienst bewaart de gegevens dan op internet. De back-up via iTunes is vollediger dan via iCloud. Waar iCloud alleen een kopie maakt van de belangrijkste gegevens, maakt iTunes een back-up van bijna alles op de telefoon of tablet. In dit artikel bespreken we beide methodes voor een iPad/iPhone met iOS 10 en hoger. U kunt een van de methodes kiezen of ze beide gebruiken.

Gebruik voor een volledige back-up van de iPad/iPhone het programma iTunes. In het programma maakt u een reservekopie van alle instellingen en bestanden, die u op een later moment terug kunt zetten op de iPad/iPhone. Wel moet u er zelf aan denken om regelmatig een  back-up te maken. Maak als volgt een back-up van de gegevens op de iPad/iPhone:

 • Koppel de iPad/iPhone met de USB-kabel aan de computer.
 • Open iTunes. 
 • Is het de eerste keer dat u iTunes opent, klik dan op Ga door of Doorgaan. Op uw iPad of iPhone verschijnt een venster met de tekst 'Vertrouw je deze computer?'. Tik op Vertrouw.
 • Klik in iTunes op het pictogram van een iPhone of iPad. 
 • Klik vervolgens op Overzicht
 • U krijgt een overzicht van de iPad/iPhone-gegevens. Klik onder 'Reservekopieën' op Deze computer.
 • Klik op Reservekopie maken of Maak reservekopie

De computer maakt nu een kopie van alle bestanden en instellingen op de iPad/iPhone.

Maak met de online opslagdienst iCloud een back-up van uw gegevens zonder tussenkomst van een computer. Als de functie iCloud aanstaat, wordt de informatie van de iPad of iPhone (met iOS 8 of hoger) automatisch online opgeslagen. U hoeft er dus niet zelf aan te denken. Apple biedt 5 GB gratis opslagruimte. Als u veel foto's, video's en andere informatie op het apparaat hebt staan, zit de beschikbare opslagruimte snel vol. U kunt de opslagruimte van iCloud uitbreiden. Voor 50 GB iCloud-opslag betaalt u 99 cent, voor 200 GB 2,99 euro en 2 TB kost 9,99 euro per maand.

Zoals eerder gezegd, maakt iCloud alleen van de belangrijkste gegevens, zoals foto's, documenten, accounts en instellingen, een back-up.

Als u iCloud nog niet gebruikt, moet u de functie eerst activeren. Gebruik voor het aanmelden bij iCloud uw Apple ID. Dat is het e-mailadres dat u ook gebruikt om in te loggen bij andere Apple-diensten, zoals de App Store.

Stel zo via de iPad/iPhone een iCloud-account in: 

 • Tik op de app Instellingen.
 • Tik op Log in op je iPad of Log in op je iPhone.
 • Tik achter 'Apple ID' op E-mail en typ uw Apple ID.
 • Tik achter 'Wachtwoord' op Vereist en typ uw wachtwoord.
 • Tik op Log in.
 • Als er een toegangscode staat ingesteld voor de iPad/iPhone voert u deze nu in.

Zodra iCloud aanstaat, kunt u de instellingen aanpassen en een reservekopie maken. 

 • Tik op Instellingen.
 • Tik bovenaan het venster op uw gebruikersnaam.
 • Tik op iCloud.
 • Hier staan alle instellingen rondom iCloud. In het venster ziet u een overzicht van allerlei apps. Als het schuifje achter de app-naam groen is, worden de gegevens uit deze app opgeslagen. Pas de instelling aan door op het schuifje te tikken.
  iCloud
 • Tik op iCloud-reservekopie.
 • Schakel de reservekopie in door op het schuifje achter 'iCloud-reservekopie' te tikken, zodat deze groen wordt. Indien het schuifje al groen is, hoeft u niets te doen.
 • Tik op OK.

Voortaan maakt iCloud dagelijks via wifi automatisch een reservekopie. Wilt u dat er al direct een kopie wordt gemaakt? Tik dan op Maak nu reservekopie. Er wordt direct gestart met het maken van een kopie. Dit neemt enige tijd in beslag.

Een onderdeel van iCloud is de dienst iCloud Drive. Hiermee maakt u geen back-up, maar kunt u documenten online opslaan. Die documenten kunt u dan met ieder apparaat met internet, bekijken. Zet iCloud Drive zo aan:

 • Tik op Instellingen, uw gebruikersnaam en dan op iCloud.
 • Tik op het schuifje over 'iCloud drive' als het nog niet groen is.

Vanaf iOS 11 staat de app Bestanden op de iPad/iPhone. Alle documenten die in iCloud staat opgeslagen, vindt u in deze app terug.

Voor foto's heeft Apple ook nog aparte service binnen iCloud. 

 • Tik op Instellingen > uw gebruikersnaam > iCloud > Foto's.
 • Zet hier desgewenst drie opties aan door te tikken op de schuifjes achter 'iCloud-fotobibliotheek', 'Upload naar mijn fotostream' (iOS 11)/'Mijn fotostream' (iOS 10) en 'iCloud-fotodelen'.

Voor het veiligstellen van uw foto's zijn de eerste twee opties van belang. Met 'Mijn fotostream' worden nieuwe foto's automatisch gekopieerd naar een map die zichtbaar is op al uw Apple-apparaten. De foto's blijven echter maar dertig dagen in de map staan. Met 'iCloud-fotobibliotheek' hebt u niet alleen toegang tot de nieuwste foto's, maar hebt u overal en altijd toegang tot uw gehele fotocollectie. Bedenk hierbij wel dat foto's veel ruimte in beslag nemen. Waarschijnlijk hebt u snel tekort aan de gratis opslagruimte van 5 GB wanneer u de iCloud-fotobibliotheek aan zet.

Lees in het artikel 'Back-up terugzetten op de iPad'  hoe u een gemaakte back-up weer terugzet op de iPad/iPhone.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.