Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 januari 2017

Windows Live Mail: e-mail sorteren met berichtregels

Windows Live Mail, het gratis e-mailprogramma van Microsoft, is een veelgebruikt mailprogramma bij Windows. In dit artikel leert u mappen aanmaken om vervolgens e-mails te kunnen sorteren met berichtregels.
Bent u nog niet bekend met Windows Live Mail? Dan is het raadzaam om eerst het artikel 'Windows Live Mail: installeren en e-mail versturen' te lezen.

Windows Live Mail is bij uitstek geschikt om meerdere e-mailaccounts mee te beheren. U hebt namelijk voor elk account een eigen Postvak IN, waar de mails binnenkomen. Daarnaast kunt u extra mappen aanmaken om uw mails in te sorteren. Deze mappen zijn niet aan afzonderlijke e-mail-accounts gekoppeld, maar aan het programma Windows Live Mail. Stel dat u een map wilt maken om alle mails van uw familie in te bewaren, dan doet u dit als volgt:

  • Klik op het tabblad Mappen.
  • Klik op Nieuwe map.
    181115_WLM
  • Nu verschijnt er een venster waarin u de nieuwe mapnaam kunt typen. Typ achter 'Mapnaam' de naam die u aan de map wilt geven.
  • Klik op Opslagmappen onder 'Selecteer de map waarin een nieuwe map wordt aangemaakt'.
    181115_OpslagMappen
  • Klik op OK.

De nieuwe map komt dan onder 'Opslagmappen' te staan. Ziet u 'Opslagmappen' niet, dan kunt u dit zichtbaar maken door te klikken op Beeld > Opslagmappen. Mailtjes sleept u eenvoudig in de map. Zo ruimt u de mailtjes overzichtelijk op.

Nu kunt u uw mails nog sneller ordenen, bijvoorbeeld met berichtregels. Een berichtregel zorgt ervoor dat binnenkomende mails automatisch worden verplaatst of gekopieerd naar andere mappen. Zo kunt u mails van uw familie automatisch naar een aparte map verplaatsen.

  • Klik op Mappen om dit lint te openen.
  • Klik dan op Berichtregels.
  • In het nieuwe venster klikt u op Nieuw.

Let op: Deze methode werkt alleen voor POP-mailadressen. Dat is bijvoorbeeld het adres dat u van uw provider hebt gekregen. Voor Live-adressen werken berichtregels bijvoorbeeld niet.

U ziet allerlei opties. In het bovenste vak kunt u aangeven aan welke voorwaarden de e-mails moeten voldoen, bijvoorbeeld afkomstig zijn van een bepaald persoon. Daaronder kunt u aanklikken wat er moet gebeuren met de mails, bijvoorbeeld verplaatsen naar een bepaalde map.

Beide opties komen in het onderste vak te staan, in het blauw. Het is de bedoeling dat u beide blauwe ‘links’ aanklikt om nader te bepalen om welke mails het gaat en wat ermee moet gebeuren.

  • Klik op het blauwe bepaalde personen en vul het betreffende mailadres in.
  • Klik op Toevoegen.
  • Klik op OK.
  • Klik vervolgens op het blauwe een bepaalde map.
  • Selecteer een map. Wij selecteren de map 'familie' die wij net hebben aangemaakt.
  • Klik op OK.

U kunt na het klikken op een bepaalde map trouwens ook een nieuwe map aanmaken door te klikken op Nieuwe map.

Uw berichtregel is bijna klaar. Geef de regel onderaan een naam en klik dan op Regel opslaan .
U ziet een overzicht met alle berichtregels. Hier kunt u nieuwe berichtregels aanmaken, ze kopiëren of verwijderen. Een berichtregel geldt vanaf het aanmaken, dus als u er eentje aanmaakt, dan worden alle nieuwe mails gesorteerd. In dit venster kunt u ook kiezen voor Nu toepassen . Die functie is bedoeld om reeds ontvangen mailtjes te sorteren. Klik op OK om het venster te sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.