Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 januari 2017

Windows Live Mail: installeren en e-mail versturen

windows-live-mail-installeren-en-e-mail-versturen ID29915Windows Live Mail is een gratis mailprogramma van Microsoft. Het is de opvolger van de programma's Outlook Express en Windows Mail. Het programma is onder andere te gebruiken op apparaten met Windows 7, 8.1 en 10.
Windows Live Mail is vooral interessant voor mensen met Windows 7. Dat besturingssysteem heeft namelijk geen eigen mailprogramma. U kunt Windows Live Mail gebruiken met een providermailadres of bijvoorbeeld uw Gmail-adres. Het programma raden wij niet meer aan voor gebruik met een e-mailadres van Microsoft. Zo'n e-mailadres eindigt op @outlook.com, @hotmail.com, @hotmail.nl, @live.com, @live.nl, @msn.com of @msn.nl.

U kunt Windows Live Mail downloaden via het artikel 'Windows Live Mail'. Daar vindt u alle instructies voor het downloaden van Windows Live Mail.

Het programma Live Mail staat in Windows 7 onder Starten > Alle programma's > Windows Live Mail. Gebruikt u Windows 8.1 dan vindt u het programma als tegel op het Startscherm of via de snelkoppeling op het Bureaublad. In Windows 10 klikt u op Starten > Alle apps > Windows Live Mail.

Opent u het programma voor de eerste keer dan ziet u een scherm waarin u e-mailaccounts kunt toevoegen.

Ziet u dit scherm niet, klik dan op het tabblad Accounts en vervolgens op de knop E-mail. Deze knop heeft als pictogram een apenstaartje met een groen plusteken 071215_Email.

We leggen hierna uit hoe u een Gmail-adres koppelt en hoe u een providermailadres koppelt.

Wilt u de mail van uw Gmail-adres beheren in Windows Live Mail, koppel het Gmail-adres dan als volgt:

 • Vul uw Gmail-adres en het bijbehorende wachtwoord in op de daarvoor bestemde velden.
 • Typ een schermnaam, die wordt getoond aan ontvangers van e-mailberichten.
 • Voor het gebruik van een Gmail-account is het nodig IMAP in te schakelen. U krijgt hiervan een melding in het Engels.Hoe u IMAP inschakelt, leest u wanneer u klikt op Gmail Help. In het kort komt het op het volgende neer.
 • U meldt zich via de browser aan bij uw Gmail-account en klikt daar op Instellingen.
 • Klik op het tabblad Doorsturen en POP/IMAP.
 • Klik op het rondje voor IMAP inschakelen.
 • Klik op de knop Wijzigingen opslaan.
 • Keer dan terug naar Windows Live Mail.
 • Zet in Windows Live Mail een vinkje voor Serverinstellingen handmatig configureren.
 • Klik op Volgende.
 • Klik in het vakje onder 'Servertype' en klik vervolgens op IMAP.
 • Typ in het veld onder 'Informatie over de server voor binnenkomende e-mail' de tekst imap.gmail.com.
 • Typ daarnaast in het tekstvak onder 'Poort' het getal 993.
 • Zet een vinkje voor Vereist een beveiligde verbinding (SSL).
 • Typ in het tekstvak onder 'Informatie over de server voor uitgaande e-mail' de tekst smtp.gmail.com.
 • Typ daarnaast onder 'Poort' de cijfers 465 of 587.
 • Zet een vinkje voor Vereist een beveiligde verbinding (SSL).
 • Klik in Windows Live Mail op Volgende.
Na het toevoegen van één e-mailaccount kunt u kiezen of u de handeling wilt voltooien of dat u nog een e-mailaccount wilt toevoegen. U kunt dan met meerdere e-mailadressen werken binnen het mailprogramma. Wilt u nog een e-mailaccount toevoegen? Klik dan op Nog een e-mailaccount toevoegen . Wilt u dit niet, klik dan op Voltooien .
 • Vul het e-mailadres en het bijbehorend wachtwoord in dat hoort bij uw providermail.
 • Klik op Volgende.
 • Klik op Voltooien.

Na het toevoegen van één e-mailaccount kunt u kiezen of u deze handeling wilt voltooien of dat u nog een e-mailaccount wilt toevoegen. U kunt dan met meerdere e-mailadressen werken binnen het mailprogramma. Wilt u nog een e-mailaccount toevoegen? Klik dan op Nog een e-mailaccount toevoegen.

Het programma opent met links de mailmappen en rechts de inhoud van de mappen of de berichten.

Helemaal bovenaan ziet u 'Snelle weergave'. Daaronder ziet u in één oogopslag alle ongelezen mailtjes van alle toegevoegde mailadressen. Dat kan handig zijn als u meerdere adressen gebruikt.

In Windows Live Mail hebt u voor elk toegevoegd adres een apart Postvak IN. Zo houdt u de mails van meerdere adressen gescheiden. Als u de snelle weergave niet ziet, klik dan op het tabblad Beeld en klik bij 'Indeling' op Snelle weergave.

Om een mailtje te versturen, klikt u in het tabblad 'Start' op de knop E-mailbericht . Een leeg bericht verschijnt. Daarin kunt u het adres van de ontvanger typen, een onderwerp toevoegen en de rest van het mailtje opstellen. Klik daarna op Verzenden om de mail te versturen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.