Menu Zoek

Windows Media Player (Windows 7)

Met Windows Media Player 12 beheert en organiseert u eenvoudig uw muziek, maar ook filmpjes. Ook muziek van cd's afhalen en branden van muziek is een fluitje van een cent. Windows Media Player 12 is standaard aanwezig in Windows 7. De kans is heel klein, maar hebt u het programma niet, download het dan bijMicrosoft.

U opent Windows Media Player via het Startmenu. Klik op de knop Starten > Alle Programma's > Windows Media Player.

Het uiterlijk van Windows Media Player 12 is erg overzichtelijk. Geen gezoek in ingewikkelde menu's. Het programma is in meerdere vensters opgedeeld.

 • Bovenaan ziet u de drie knoppen 'Organiseren', 'Streamen' en 'Afspeellijst maken' die een taak voorstellen en steeds een bijbehorend menu openen als u op het pijltje klikt.
 • Links ziet u het Navigatiedeelvenster. Vanuit deze plek komt u bij uw muziek, video's en afbeeldingen en tv-opnamen. De bestanden komen overeen met diegene die u vindt via de map 'Bibliotheken'. Te openen via de Verkenner.
 • Als u in het linkervenster een map selecteert, ziet u in het midden uw bestanden verschijnen.
 • Rechts ziet u een venster waarin u de huidige afspeellijst kunt bekijken ('Afspelen'), een cd kunt branden ('Branden') en muziek kunt overzetten naar een mp3-speler ('Synchroniseren'). Dit laatste kan helaas niet op een iPod van Apple.
 • Onderaan staan de knoppen waarmee u het afspelen bedient.

021115_WMP

De mediabibliotheek is het kloppend hart van Windows Media Player. Hier beheert en ordent u uw muziekcollectie. Standaard plaatst het programma alle muziek uit de map 'Muziek', 'Video's' en 'Afbeeldingen' (te vinden in de map 'Bibliotheken') in de mediabibliotheek. Wanneer u bestanden toevoegt of verwijdert, wordt de mediabibliotheek van Windows Media Player automatisch bijgewerkt.

Bewaart u ook bestanden die u in de Media Player beschikbaar wilt hebben buiten de mappen in 'Bibliotheken'? Geef die locaties dan als volgt op in Windows Media Player:

 • Klik op Organiseren> Bibliotheken beheren
 • Kies het type waarvoor u een andere locatie wilt opgeven. Bijvoorbeeld Muziek.

021115_BibliotheekBeherenWMP

 • U krijgt nu een overzicht te zien van mappen waar de bestanden al worden opgehaald. Uw gewenste locatie staat er als het goed is nog niet tussen. Klik op Toevoegen.
 • Navigeer naar de map op uw harde schijf waar de bestanden staan en klik op Map opnemen.
 • Herhaal deze stap voor elke (hoofd)map die u wilt toevoegen.

Waarschijnlijk hebt u nog wel een collectie muziekschijfjes. Dan is het leuk deze cd-collectie ook digitaal beschikbaar te hebben op uw computer. Dan kunt u ook speellijsten maken en die vervolgens weer als een muziek-cd branden. Het overzetten van audio-cd's naar de computer noemt men rippen. In Windows Media Player gaat dit als volgt:

 • Zorg dat u een verbinding met internet hebt. Windows Media Player zoekt naar informatie over de cd, zoals artiest, titel van het album en een plaatje van de hoes op internet. Die informatie wordt toegevoegd zodat u de cd later eenvoudig terugvindt in de Media Player.
 • Stop uw cd in de cd-speler van uw computer. Een overzicht van de nummers verschijnt in het middenvenster en de titel van de cd verschijnt links in het navigatiedeelvenster.
 • Er is een extra knop verschenen in het menu: 'Cd rippen'. Klik op CD rippen. In het middenvenster ziet u onder 'ripstatus' per nummer hoeveel procent er al naar de computer is overgezet. Als het proces klaar is, staat de cd op uw computer en u vindt het terug bij 'Muziek'.

Klik links in het navigatiedeelvenster op Artiest, Album of Genre. (Ziet u dit niet, klik dan op het pijltje voor ‘Muziek’) In het midden ziet u een alfabetisch overzicht. Dit overzicht kunt u aanpassen aan uw eigen wensen.

Links naast de zoekbalk (bovenin) vindt u de knop ‘Opties weergeven’ met een pijltje er rechts naast. Als u op dat pijltje klikt, hebt u drie mogelijkheden om de weergave te veranderen: ‘Pictogram’, ‘Naast elkaar’ en ‘Details’. Deze weergaveopties kent u misschien wel uit de Verkenner. Windows Media Player onthoudt de gekozen instelling per onderdeel. Dus u kunt de weergave bij Artiest’ anders instellen dan bij ‘Album’.

U kunt gemakkelijk zoeken binnen Windows Media Player.

 • Klik in het navigatiedeelvenster (links) op het onderdeel waarin u wilt zoeken. Bijvoorbeeld Muziek of Video's.
 • Bovenin vindt u de zoekbalk waarin u uw zoekterm kunt typen. Typ uw zoekterm. Zodra u begint te typen worden de zoekresultaten in het middenvenster getoond.

Op die manier vindt u snel de muziek die u zoekt!

021115_Zoekbalk

Om muziek af te spelen dubbelklikt u op een album of een nummer. Wilt u meerdere nummers achter elkaar afspelen, sleep deze dan naar rechts in het venster ‘Afspelen’. Onderin ziet u in het blauwe balkje de voortgang van een liedje. U hebt van links naar rechts de volgende knoppen waarmee u de muziek kunt ‘bedienen’:

 • Willekeurige volgorde inschakelen (klik hierop om de muziek in een willekeurige volgorde te laten afspelen).
 • Herhalen inschakelen (klik hierop om na afloop van een liedje of afspeellijst de muziek weer opnieuw te laten beginnen).
 • Stoppen (klik hierop om de muziek te stoppen).
 • Vorige (klik eenmaal om naar een vorig liedje te gaan, houdt de linkermuisknop ingedrukt om in het huidige liedje een stukje terug te spoelen).
 • Play/Pauze (klik om een liedje te starten of te pauzeren).
 • Volgende (klik eenmaal om naar een volgend liedje te gaan, houdt de linkermuisknop ingedrukt om in het huidige liedje een stukje vooruit te spoelen).
 • Dempen (klik hierop om het geluid helemaal uit te zetten, klik nogmaals om het geluid weer aan te zetten).
 • Volume (met de muis kunt u het volume harder of zachter ‘schuiven’).

WMP_22212_afspelen

Deze knoppen werken ook voor video’s. Open een video door er dubbel op te klikken. De video wordt in een kleiner venster afgespeeld. U klikt op het icoon voor ‘Stoppen’ en klikt op Bibliotheek openen om terug te keren naar het hoofdvenster van Windows Media Player.

U kunt afspeellijsten maken waarin u een eigen muziek- en/of videosetje samenstelt.

 • Klik linksboven op Afspeellijst maken.
 • Links in het navigatiedeelvenster verschijnt een nieuwe afspeellijst. Klik daarin en typ een naam voor de afspeellijst. Druk op Enter.

De afspeellijst bevat nu nog geen liedjes of video’s. Deze zet u er als volgt in: navigeer naar muziek of video’s zoals u dat gewend bent en sleep vanuit het middenvenster een item (bijvoorbeeld een liedje) naar de afspeellijst in het navigatiedeelvenster. Slepen doet u door op een item te klikken en de linkermuisknop ingedrukt te houden terwijl u met de muis naar de afspeellijst gaat.

Op deze manier kunt u verschillende afspeellijsten maken. Aan elke lijst kunt u later items toevoegen. U kunt een item ook verwijderen door dit te selecteren (klik erop) en op Delete te drukken.

Met Windows Media Player kunt u uw muziek ook op een cd branden, daarna is deze af te spelen in een cd-speler. Hoe u cd's brandt met Windows Media Player leest u in het artikel 'Muziek-cd's branden met Windows Media Player'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.