Menu Zoek

YouTube-video's kijken op smartphone of tablet

YouTube op smartphone of tablet

YouTube staat vol met leuke video's. Geniet met de YouTube-app ook op de smartphone of tablet van het aanbod.

Op de online dienst YouTube kunnen mensen overal ter wereld video's plaatsen en bekijken. Het bedrijf is in 2005 opgericht en is inmiddels eigendom van Google. Elke maand heeft YouTube een miljard bezoekers. Zij kijken er via de site en app miljarden uren aan video's.

Wie de app van YouTube nog niet heeft, kan 'm u downloaden via de App Store (iPhone/iPad) of Play Store (Android-apparaten). Hulp nodig bij het installeren van de app? Bekijk de tip 'App downloaden uit de App Store' of de tip 'App downloaden uit de Play Store (Android)'.

Bij het openen van de app vraagt YouTube mogelijk naar uw inloggegevens. Het hangt af van andere instellingen en de accounts die aan het apparaat zijn gekoppeld. Hebt u bijvoorbeeld al een Gmail-adres gekoppeld, dan verschijnt het Gmail-adres in beeld en hoeft u alleen nog maar op de knop met 'Doorgaan als [uw naam]' te tikken. Wilt u YouTube bekijken zonder in te loggen, tik dan op Doorgaan als gast.

De app kan u ook direct bij het opstarten doorsturen naar het startscherm van YouTube.

Op het overzichtsscherm krijgt u al suggesties voor video's. Verder staan onderaan vier tabbladen: 'Home', 'Ontdekken', 'Abonnementen' en 'Bibliotheek'. En rechtsboven staat de afbeelding van een poppetje Pictogram account in YouTube-app. Als u bent ingelogd, staat er een zelfgekozen afbeelding of de eerste letter van de accountnaam. Hier staat de informatie over een eventueel gekoppeld account. Naast deze knop staat een pictogram van een vergrootglas. Hiermee opent u de zoekfunctie.

Vanaf het startscherm kunt u video's zoeken. Tik daarvoor rechtsboven op de knop met het vergrootglas. Een zoekbalk verschijnt. Daarin kunt u namen, woorden, trefwoorden of titels typen.

 • Tik bovenin op het vergrootglas Pictogram vergrootglas om te zoeken in YouTube-app.
 • De zoekbalk opent. Tik in het zoekvak een trefwoord, bijvoorbeeld het woord 'SeniorWeb'.
 • Tik op de blauwe knop (iPhone/iPad) of het vergrootglas (Android-apparaten) op het toetsenbord.

De resultaten openen. Bovenaan staat het logo van SeniorWeb (als u op SeniorWeb zocht), dat verwijst naar het videokanaal waar onze video's staan. Onder het logo staan afzonderlijke video's.

Een interessante video gevonden? Tik erop en de video begint meteen. Onder de video staat een korte beschrijving. Afhankelijk of u het apparaat staand of liggend gebruikt, staat onder of naast de video een lijst met suggesties. Bij een smartphone staan er in de liggende positie geen suggesties.

Tijdens het afspelen wilt u misschien wel weten hoelang de video nog duurt, of wilt u hem pauzeren. Tik dan op de video; er komen dan meer opties in beeld. Pauzeer de video bijvoorbeeld met een tik op de pauzeknop, die in het midden van het beeld verschijnt. De knop met de driehoek laat de video weer verder afspelen. Onder de video staat een tijdlijn, daar ziet u hoelang de video nog duurt.

Afbeelding van scherm

Rondom de video staan ook nog pictogrammen. Rechtsonder staat een knop met punthaken. Tik daarop om de video beeldvullend te maken. De knop verandert van vorm. Tik nogmaals op de knop met de haken om het beeld weer kleiner te maken.

Rechtsboven in de video staat een pictogram met drie puntjes Pictogram menu YouTube. Tik daarop om extra mogelijkheden te zien (is de knop niet zichtbaar, tik dan even op de video; de knoppen verschijnen dan). Standaard staan er vijf opties (de volgorde van de opties kan verschillen). Bij smartphones is er een extra optie voor het gebruik van een VR-bril.

 1. Kwaliteit: de kwaliteit van de videostream wordt automatisch aangepast aan de snelheid van uw internetverbinding. Tik op de knop Kwaliteit om de kwaliteit handmatig aan te passen. Dit is alleen beschikbaar als u wifi gebruikt, niet als u een mobiele verbinding via bijvoorbeeld 4G hebt.
 2. Ondertiteling: als er ondertiteling beschikbaar is, kunt u die via deze knop activeren. Ondertiteling is niet voor alle video's beschikbaar. Alle SeniorWeb-video's zijn wel van ondertiteling voorzien.
 3. Melden: gebruik deze optie alleen als u de inhoud van de video ongepast vindt. Denk aan gruwelijke filmpjes of pornografie.
 4. Hulp en feedback: zoek hier naar een oplossing als u ergens niet uitkomt.
 5. Afspeelsnelheid: stel de snelheid in waarmee een video wordt afgespeeld.

Tik buiten het venster en het menuvenster sluit weer.

De knop van het pijltje naar rechts Pictogram video delen op YouTube is bedoeld om de video te delen met andere mensen. Dat kan onder andere via e-mail en WhatsApp. Wel handig in de lijst met opties is de mogelijkheid 'link kopiëren'. U kunt de link dan op alle gewenste plekken plakken.

Bent u klaar met de video? Tik dan linksboven in het afspeelscherm op het pictogram van de open driehoek met de punt naar beneden Terugknop. Geen knop te zien? Tik dan even op de video, dan verschijnen alle knoppen weer.

Tikt u trouwens tijdens het afspelen van de video op de driehoek, dan gaat u ook gewoon terug naar het overzicht. Maar de video die u keek, blijft onderin zichtbaar in een klein venster. Tik erop om weer terug te gaan naar de video. Of tik op een andere video in het overzicht om een andere video te starten.

Wilt u meer mogelijkheden gebruiken, zoals een afspeellijst, video's later bekijken of een abonnement op videokanalen van bijvoorbeeld SeniorWeb? Log dan in met uw Gmail-account of maak een speciaal account aan. Zo'n account is te gebruiken op de normale website en in de app. Als u bent ingelogd en bijvoorbeeld een video toevoegt aan een afspeellijst via de app, dan wordt de video ook op de website in uw lijst opgenomen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.