Menu Zoek

Zo knip, plak en kopieer je met het klembord

Werken met het klembordHet klembord van Windows is slim. Het onthoudt namelijk wat de computergebruiker allemaal kopieert en knipt. Zo kan het klembord het item later ergens plakken.

Tekst, afbeeldingen, delen van webpagina's, mappen, bestanden: je kunt het zo gek niet verzinnen of ze kunnen worden gekopieerd of geknipt in Windows. Om ze daarna op een andere plek te gebruiken. Te plakken dus. Om dit alles mogelijk te maken bestaat het klembord. Daar wordt een geknipt of gekopieerd item namelijk tijdelijk bewaard.

Het klembord bevat het laatst gekopieerde/geknipte item. Maar het kan sinds de laatste update van Windows 10 (versienummer 1909) en de introductie van Windows 11 eigenlijk veel meer. Wie de klembordgeschiedenis inschakelt, krijgt toegang tot alle gekopieerde/ geknipte items. Ze blijven beschikbaar totdat de gebruiker de computer uitzet of nadat hij de geschiedenis wist. Heel handig. Want zo bent u nooit meer een geknipt of gekopieerd item kwijt omdat u het vergat meteen ergens te plakken.

Er zijn wel een paar beperkingen bij de klembordgeschiedenis:

  • Bestanden en mappen komen niet terecht in de klembordgeschiedenis.
  • Per item geldt een limiet van 4 MB.
  • De klembordgeschiedenis heeft een maximale capaciteit van 25 items.

Het klembord opent met een sneltoets.

  • Gebruik de sneltoets Windows-toets+V.
  • Is de klembordgeschiedenis nog niet ingeschakeld, dan verschijnt er eerst een leeg venster. Klik op Inschakelen.
  • In Windows 10 verschijnt de boodschap 'Het klembord is leeg'. In Windows 11 ziet u de tekst 'Nog geen items hier' staan.

De klembordgeschiedenis is ingeschakeld, dus u kunt aan de slag.

Knippen of kopiëren van teksten en dergelijke werkt over het algemeen zo:

  • Selecteer wat u wilt knippen of kopiëren.
  • Klik met de rechtermuisknop op de selectie.
  • Klik in Windows 10 op Knippen of Kopiëren. Klik in Windows 11 op het pictogram Knippen (schaartje) of Kopiëren. U kunt in Windows 11 ook klikken op Meer opties weergeven > Kopiëren of Meer acties > Kopiëren.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren. Bijvoorbeeld via de menu's in programma's of met de sneltoetsen Ctrl+X (knippen) en Ctrl+C (kopiëren). Het item kunt u vervolgens ergens anders plakken. Dat kan in Windows 10 onder andere via een klik met de rechtermuisknop > Plakken. In Windows 11 klikt u eerst met de rechtermuisknop en daarna op het pictogram Plakken. In Windows 10 en 11 kunt u ook de sneltoets Ctrl+V gebruiken. Wilt u iets plakken dat u op een eerder moment kopieerde of knipte, gebruik dan de klembordgeschiedenis.

Hebt u een item nodig dat u eerder al een keer kopieerde op knipte? Doe dan het volgende:

  • Gebruik de sneltoets Windows-toets+V.
  • Alle items die u deze computersessie kopieerde of knipte staan bij elkaar. Dat geldt pas vanaf het moment dat het Klembord is ingeschakeld. Klik op een item.

Het klembord plakt het item direct in het actieve programma. Bijvoorbeeld in Word of een e-mail.

Wilt u wissen wat u deze computersessie allemaal knipte of kopieerde? Of wilt u juist iets voor langere tijd bewaren? Dat werkt zo:

  • Gebruik de sneltoets Windows-toets+V.
  • Alle items die u deze computersessie kopieerde of knipte staan bij elkaar. Klik bij een item op de drie puntjes.
  • Er verschijnen drie opties. Klik op een van de opties.
    1. Verwijderen (Windows 10) of Wissen (pictogram van prullenbak in Windows 11): het item verdwijnt uit de klembordgeschiedenis.
    2. Vastmaken (pictogram van punaise in Windows 11): het item blijft aanwezig in de klembordgeschiedenis. Ook als u de computer opnieuw opstart of als de gebruiker alle geschiedenis verwijdert.
    3. Alles wissen: alle aanwezige items worden verwijderd. Behalve de vastgemaakte.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.