Menu Zoek

Starten met Word

In deze cursus leert u de basisbeginselen van het programma Word van Microsoft. Met deze kennis zet u aan het eind van de cursus een mooi document in elkaar. Van het aanmaken van een nieuw document gaat u via het opmaken van tekst en afbeeldingen naar een compleet document met inhoudsopgave.

Inhoud
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De basis: het programma starten en een document aanmaken. Het document opslaan, openen en afdrukken.
  • Tekst: typen en opmaken, tekst invoegen vanaf internet, opsommingen maken, tekst laten inspringen, een tabel invoegen en de spellingcontrole gebruiken.
  • Afbeeldingen: invoegen en vervolgens uitlijnen met tekst, de grootte aanpassen, bijsnijden en opmaken.
  • Verder met documenten: koppen maken (via stijlen), starten op een nieuwe pagina en paginanummers invoegen. Tot slot het document voorzien van een voorblad, inhoudsopgave, kop- en voettekst en watermerk.

Benodigdheden
Voor deze cursus hebt u de Nederlandse versie van het programma Word nodig. De nieuwste versie is Word 2021. Met die versie is deze cursus ook gemaakt. Hebt u een oudere versie van Word, bijvoorbeeld Word 2016 of Word 2013, dan is de cursus ook goed te volgen, alleen kunnen sommige stappen afwijken.

Word is onderdeel van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma's, zoals het rekenprogramma Excel en PowerPoint voor diavoorstellingen. U koopt eenmalig het pakket (of alleen Word) of u sluit een abonnement op Microsoft 365 af waarbij u maandelijks of jaarlijks betaalt voor het pakket. Op welke manier u Word aanschaft maakt niet uit, het programma werkt bijna helemaal hetzelfde. Hebt u nog geen Word? In het artikel ‘Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021’ leest u alles over de verschillen en kunt u bepalen wat voor u het meest geschikt is.

Voordat u begint
In deze cursus gaan we ervan uit dat u Word op uw computer hebt staan. Word is in combinatie met een Microsoft-account te gebruiken. De ingelogde gebruiker heeft daarmee direct toegang tot de online opslagdienst OneDrive. Hier gaan wij in deze cursus niet op in.

Twee vensters naast elkaar
Tijdens het doen van de cursus is het handig om twee vensters naast elkaar in beeld te brengen. Lees hoe u dit doet in de tip ‘Sneller werken met twee vensters in beeld’.

Vragen stellen
Komt u er tijdens het volgen van de cursus niet meer helemaal uit? Bij elk onderdeel in de cursus kunt u een vraag stellen aan een ondersteuner van SeniorWeb. Klik daarvoor op de link Stel een vraag. Deze staat onder elk onderdeel.

Cursussen in SeniorWeb Leslocaties
Met de SeniorWeb Online Cursussen leert u geheel zelfstandig en in uw eigen tempo op momenten dat het u uitkomt. Dit is niet voor iedereen de meest geschikte manier om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Misschien leert u liever samen met anderen en onder begeleiding van een docent? Dan is een cursus in één van de ruim vierhonderd SeniorWeb Leslocaties iets voor u. Op onze website bekijkt u eenvoudig of er een leslocatie bij u in de buurt is.

Printversie in de SeniorWeb Webwinkel
Alle onderdelen van deze online cursus zijn af te drukken. Maar om het gemakkelijk te maken bieden we SeniorWeb-leden een volledig uitgeprinte cursus aan via onze webwinkel: Cursus - Starten met Word

Meer informatie op de website
Op onze website vindt u het onderwerp Word & Excel. Hier staan tal van artikelen en tips over Word.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.