Menu Zoek

CBR: gezondheidsverklaring online insturen is sneller

donderdag 7 maart 2019

Gezondheidsverklaring CBRWie na zijn 75e zijn rijbewijs wil verlengen moet een gezondheidsverklaring overleggen. Start daar op tijd mee want het hele proces kan maanden in beslag nemen. Win tijd door de verklaring online in te sturen.

Senioren die hun rijbewijs willen laten verlengen op of na hun 75e, hebben een gezondheidsverklaring nodig. Op basis daarvan beoordeelt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) of iemand gezond genoeg is om te rijden. Daar kan de nodige tijd overheen gaan. Soms duurt het wel meer dan vier maanden. Het CBR adviseert daarom op tijd de gezondheidsverklaring in te dienen: vijf tot zes maanden voordat het rijbewijs verloopt.

Online gaat sneller

De gezondheidsverklaring kan sinds 1 maart online worden ingestuurd. Natuurlijk kunnen mensen de verklaring ook nog gewoon op papier invullen en per post opsturen. Maar de verwerking van de online verklaring is vele malen sneller. Het scheelt weken, volgens het CBR zelf.

Benodigdheden voor de online gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring kan online worden ingediend via Mijn CBR. Dit kan alleen met DigiD. Bovendien verlangt het CBR dat sms-verificatie is ingeschakeld, of dat iemand inlogt met behulp van de DigiD-app.

Gezondheidsverklaring insturen

Het CBR licht op een speciale pagina alle stappen toe. Het komt hier op neer: log in op Mijn CBR en kies Gezondheidsverklaring invullen. Vul uw persoonlijke gegevens in, beantwoord alle vragen en bevestig alles door ondertekening met DigiD. Het insturen van de gezondheidsverklaring kost 37,80 euro (prijs maart 2019). U moet dit via iDEAL betalen.

Het CBR stuurt een ontvangstbevestiging via e-mail en Mijn CBR. In het kort zijn dit de vervolgstappen:

  • U ontvangt binnen 3 weken via Mijn CBR formulier(en) voor uw huisarts en eventuele verwijzingen naar specialisten.
  • Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met de arts, en waar nodig met de specialist(en).
  • De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.
  • Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via ZorgDomein te doen.

Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u binnen acht weken bericht. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist. Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt u hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.