Menu Zoek

Consumentenbond eist schadevergoeding van Google

woensdag 31 mei 2023

Consumentenbond eist schadevergoeding van GoogleDe Consumentenbond gaat samen met Stichting Bescherming Privacybelangen (SBP) de strijd aan met Google vanwege privacyschending.

De partijen stellen dat Google misbruik maakt van z'n macht. Dagelijks verzamelt Google allerlei gegevens van gebruikers. Ook als ze in de privacy-instellingen hebben aangegeven dit niet te willen.

Privacyschending

Google verzamelt locatiegegevens, zoekopdrachten en bekijkt appgebruik. Dit doet het bedrijf de hele dag door, zonder dat consumenten het doorhebben. Zo maakt Google persoonlijke profielen voor advertentiedoeleinden. Hiermee verdient het bedrijf jaarlijks miljarden, schrijft de Consumentenbond op z'n website.

Massaclaim

De Consumentenbond en SBP eisen schadevergoeding voor alle Nederlanders die na 1 maart 2012 een dienst van Google hebben gebruikt. De Consumentenbond stapt naar de rechter als Google hier niet op ingaat en doorgaat met het illegaal verzamelen van gegevens.

Google zegt in een reactie de privacy van gebruikers heel serieus te nemen. Het bedrijf zou in september SBP om meer details gevraagd hebben, maar die heeft de stichting niet gegeven.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.