Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Google activeert bij miljoenen mensen tweestapsverificatie

woensdag 6 oktober 2021
Google zet tweestapsverificatie aan bij miljoenen accounts

Zo’n 150 miljoen Google-gebruikers moeten vanaf eind 2021 inloggen met tweestapsverificatie. Google zet de beveiligingsmethode automatisch bij hen aan.

Google wil dat mensen met een Google-account beter beschermd zijn tegen hackers. Gebruikers kunnen hun account daarom al jaren beveiligen met tweestapsverificatie. Ze moeten deze functie nu nog zelf aanzetten. Maar tegen het einde van het jaar wil Google bij 150 miljoen accounts tweestapsverificatie automatisch aanzetten.

Welke accounts?

Waarschijnlijk gaat het om accounts waarbij de herstelmogelijkheden, zoals een telefoonnummer, al volledig zijn ingevuld. Google beschikt dan namelijk over de juiste gegevens voor tweestapsverificatie.

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging. Daarmee is online toegang tot gevoelige zaken, zoals internetbankieren, beter beschermd. Online legitimeren verliep lange tijd alleen via de combinatie van een zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Niet heel veilig, want deze gegevens kunnen gestolen worden of onderschept. Het is veiliger als iemand op meerdere manieren zijn identiteit moet bevestigen. Er wordt niet alleen ingelogd met een wachtwoord, maar ook met een tweede middel. Bijvoorbeeld een code die wordt verstuurd naar de mobiele telefoon.

Toekomst

Google is zich ervan bewust dat tweestapsverificatie niet geschikt is voor iedereen. Daarom werkt het bedrijf ook aan andere technologieën waarmee mensen zich kunnen identificeren. Zo hoopt het bedrijf op lange termijn de afhankelijkheid van wachtwoorden te verminderen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.