Menu Zoek

Klanten vaak niet gewaarschuwd over datalek

woensdag 10 april 2024

DatalekkenKlanten van Nederlandse organisaties krijgen vaak geen waarschuwing als hun gegevens uitlekken. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bedrijven onderschatten gevaar

Gemiddeld deelt 54 procent van de organisaties niet dat er een lek was, terwijl dat wel moet. Vaak omdat ze denken dat de gelekte informatie niet zoveel kwaad kan. Bijvoorbeeld omdat het alleen om NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) gaat. Terwijl oplichters die informatie wel voor phishing gebruiken. Maar ook als er paspoorten of creditcardgegevens lekten, werden klanten niet altijd gewaarschuwd.

Cyberaanvallen

In 2023 meldden organisaties 25.694 keer een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bij 1.300 van de gemelde lekken waren cyberaanvallen de oorzaak. Bij een cyberaanval proberen criminelen een computersysteem binnen te dringen en gegevens te stelen. Maar de meeste meldingen (9.899) gingen over verkeerd verstuurde brieven. Dat wordt soms ook als een datalek gezien. De meeste lekken waren in 2023 bij organisaties in de gezondheidssector en de sector openbaar bestuur, zoals gemeenten.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.