Menu Zoek

Macro’s geblokkeerd in Microsoft 365

woensdag 3 augustus 2022

Macros geblokkeerdIn de nieuwste versie van Microsoft 365 (voorheen: Office 365) zijn alle macro’s automatisch geblokkeerd. Criminelen gebruiken deze programmaatjes soms om pc’s over te nemen. De oplossing van Microsoft is om ze standaard uit te schakelen.

Een macro is een programma binnen bijvoorbeeld Word of Excel waarmee gebruikers een serie handelingen met één muisklik uit kunnen voeren. Iedere gebruiker kan zelf een macro aanmaken, als een soort film van opeenvolgende handelingen. Reuzehandig voor mensen die veel werken met teksten of rekenbladen.

Misbruik van macro

Hackers sturen soms macro’s rond via e-mail. Als een gebruiker die activeert, krijgt de crimineel de kans om schade toe te brengen. Hij kan dan bijvoorbeeld op afstand rondneuzen op de computer. Of een virus verstoppen in de macro.

Blokkade omzeilen

Macro’s hebben ook goede kanten. Daarom schakelt Microsoft ze niet helemaal uit. Wie een betrouwbare macro wil gebruiken, kan dat nog steeds doen. De blokkade is namelijk ongedaan te maken via de melding over de maatregel. Die komt in beeld zodra een macro uitgevoerd wordt. Dus gebruikt u graag macro’s, bijvoorbeeld door uzelf of een bekende gemaakt, dan blijft dit mogelijk.

Update

De maatregel zit in een nieuwe versie van Microsoft 365 die gaandeweg verspreid wordt onder alle gebruikers van het pakket. Later zijn oudere versies van het pakket aan de beurt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.