Menu Zoek

Mobiele apparaten krijgen allemaal dezelfde laadkabel

woensdag 8 juni 2022

Mobiele apparaten krijgen allemaal dezelfde oplader Een USB-C-aansluiting is vanaf de herfst van 2024 voor alle nieuwe mobiele telefoons, tablets en digitale camera’s verplicht.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten sloten dinsdag 7 juni een akkoord over de aansluiting. Hierdoor kunnen kleine en middelgrote apparaten in Europa allemaal met dezelfde kabel worden opgeladen. De Europese Commissie zet zich hier al jaren voor in. De wet moet ervoor zorgen dat er minder plastic nodig is. Daarnaast bespaart het de gebruiker kosten.

Andere aansluiting iPhone en iPad

De nieuwe wet heeft vooral invloed op producten van Apple. Het bedrijf maakt gebruik van een eigen soort aansluiting voor iPhones en iPads. Ook de producten van Apple moeten vanaf de herfst van 2024 de USB-C-aansluiting hebben. Veel fabrikanten van Android-apparaten gebruiken deze aansluiting al.

Laptops

In eerste instantie richt de nieuwe wet zich dus op telefoons, tablets en camera’s. Wel is al aangegeven dat 40 maanden na het ingaan van de wet ook laptops moeten voldoen aan nieuwe eisen rond opladen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.