Menu Zoek

Neptelefoontjes over digitale dreiging

dinsdag 22 februari 2022
Neptelefoontjes over digitale dreiging

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor telefoontjes over het veiligstellen van geld vanwege digitale dreiging. Daarbij wordt het telefoonnummer van de Fraudehelpdesk misbruikt.

Oplichters zeggen dat ze namens de bank bellen. Gebelde personen moeten zogenaamd hun geld veiligstellen vanwege een digitale bedreiging. Ze kunnen het geld overmaken naar een bepaald rekeningnummer. Daarnaast vragen de criminelen naar de inloggegevens van de internetbankieromgeving.

Spoofing

Als deze oplichters bellen, verschijnt het telefoonnummer van de Fraudehelpdesk op het scherm. Hiervoor gebruiken ze de techniek spoofing. Daarbij komt een ander nummer op het telefoonscherm dan het nummer waarmee echt gebeld wordt. Het gespoofte mobiele nummer is 06 22 47 83 84.

Wat moet ik doen?

Belt iemand u namens de bank met een verzoek om iets te betalen of in te loggen bij de bank? Of ziet u het bovenstaande nummer in beeld? Hang dan op. Geef nooit inloggegevens aan iemand. Betrouwbare organisaties vragen daar nooit naar. Maak ook geen geld over zonder het verzoek eerst te controleren.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.