Menu Zoek

Senioren minder vaak slachtoffer online criminaliteit

donderdag 11 mei 2023

Senioren minder vaak slachtoffer van online criminaliteit65-plussers zijn relatief weinig slachtoffer van internetcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groep 65-plussers scoort het laagst als het gaat om online oplichting en fraude, hacken of online bedreiging en intimidatie. Ze zijn daarmee relatief minder vaak slachtoffer van online criminaliteit dan andere leeftijdsgroepen. Het CBS schrijft dat in een rapport over online veiligheid en criminaliteit in 2022. Dat kwam op 11 mei uit.

Hacken apparaat en phishing nog probleem

Ruim een op de zes Nederlanders gaf aan in 2022 slachtoffer te zijn geweest van online criminaliteit. Onder jongeren van 15-25 jaar vallen relatief de meeste slachtoffers van internetcriminaliteit, ruim een op de vijf. 65plussers scoren op twee specifieke zaken net wat hoger dan alle andere groepen. Ze hebben het meest te maken met een hack van een apparaat en met phishing. Beide kunnen gebeuren door het klikken op een kwaadaardige link. Bijvoorbeeld in mails.

Phishingchecker

Twijfelt u of een mail echt is? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.