U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Senioren minder vaak slachtoffer online criminaliteit
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 11 november 2023.

Nieuws

Senioren minder vaak slachtoffer online criminaliteit

Senioren minder vaak slachtoffer van online criminaliteit

65-plussers zijn relatief weinig slachtoffer van internetcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Senioren minder vaak slachtoffer van online criminaliteit
SeniorWeb
SeniorWeb
Gepubliceerd op 11 mei 2023

De groep 65-plussers scoort het laagst als het gaat om online oplichting en fraude, hacken of online bedreiging en intimidatie. Ze zijn daarmee relatief minder vaak slachtoffer van online criminaliteit dan andere leeftijdsgroepen. Het CBS schrijft dat in een rapport over online veiligheid en criminaliteit in 2022. Dat kwam op 11 mei uit.

Hacken apparaat en phishing nog probleem

Ruim een op de zes Nederlanders gaf aan in 2022 slachtoffer te zijn geweest van online criminaliteit. Onder jongeren van 15-25 jaar vallen relatief de meeste slachtoffers van internetcriminaliteit, ruim een op de vijf. 65plussers scoren op twee specifieke zaken net wat hoger dan alle andere groepen. Ze hebben het meest te maken met een hack van een apparaat en met phishing. Beide kunnen gebeuren door het klikken op een kwaadaardige link. Bijvoorbeeld in mails.

Phishingchecker

Twijfelt u of een mail echt is? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Belangrijkste tips voor veilig internetten

De veiligheid van uw computer begint met veilig internetten. Doe altijd software updates en controleer bij twijfel bestanden en links op virussen.

Hangslotje zegt niets over betrouwbaarheid website

Staar u niet blind op het hangslotje in de adresbalk van de browser. Het zegt niets over de veiligheid of betrouwbaarheid van een website.

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven