Menu Zoek

Slimme apparaten in bijna elk huishouden

vrijdag 3 december 2021

Gebruik slimme apparatenNederland wordt steeds slimmer. Niet zozeer dankzij de opleidingen van de LOI maar doordat slimme apparaten hun weg vinden naar huishoudens. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft driekwart van de Nederlanders minimaal één zo'n apparaat in gebruik.

Vaak gebruikte slimme apparaten

Verreweg het populairst is de slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter. 59 procent van de Nederlanders heeft er een. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat netbeheerders in 2015 zijn gestart met het plaatsen van slimme energiemeters met als einddoel bijna alle huishoudens in 2022 ervan voorzien te hebben.

Populaire toepassingen zijn de slimme thermostaat, gebruikt door 27 procent van de Nederlanders, de virtuele assistent via app of speaker (20 procent) en verlichting, slimme stekkers of andere systemen voor slim wonen (14 procent). Denk bij 'virtuele assistent' aan bijvoorbeeld de Google Assistent die actief is op verschillende Android-toestellen en de slimme speakers van Google. Deze assistent maakt bediening via spraak mogelijk.

Weerstand

Niet iedereen omarmt de opmars van de slimme apparaten. Meer dan driekwart van de ondervraagden die aangaf geen enkel slim apparaat in huis te hebben, heeft daar ook helemaal geen behoefte aan. Daarnaast zijn hoge kosten (29 procent) of zorgen over de privacy en beveiliging (25 procent) redenen om geen slim apparaat te willen.

Cijfers over 2020

De cijfers van het CBS beslaan de periode april tot juli 2020, maar zijn pas deze week gepubliceerd. Het is aannemelijk dat anderhalf jaar later het gebruik van slimme apparaten verder is toegenomen.

Internet der dingen

Slimme apparaten, zoals energiemeters, lampen, speakers of deurbellen, zijn verbonden met internet. Daardoor zijn ze op afstand te bedienen of uit te lezen. Tegenwoordig zijn ze overal verkrijgbaar, van Ikea tot de Action.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.