Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Toegang tot Belastingdienst extra beveiligd na 1 oktober

donderdag 3 maart 2022

DigiD extra controleInloggen bij de Belastingdienst met alleen DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord kan na 1 oktober niet meer. Controle met app of sms zijn daarna verplicht.

Veel Nederlanders vullen hun belastingaangifte digitaal in. Online of via de aangifte-app. Inloggen gebeurt in beide gevallen via DigiD. Vanaf 1 oktober wordt die inlog extra beveiligd. Inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord kan dan niet langer. Er is dan alleen nog toegang via de DigD-app of een sms-controle. 1 oktober is nog ver weg, maar op straks zorgeloos inloggen kunt u zich nu al voorbereiden.

DigiD-app

Zowel voor Android-telefoons als iPhones is er een DigiD-app. Na installatie moet de app eenmalig worden geactiveerd. Daarover leest u alles in het artikel 'Inloggen met de DigiD-app'.

Sms-controle

Elke mobiele telefoon is geschikt voor de extra sms-controle. Deze beveiliging is vooral handig voor wie de DigiD-app niet wil of kan gebruiken. Meer over die controle in het artikel 'Sms-controle inschakelen voor inloggen DigiD'.

Nu al is bekend dat uiteindelijk ook de sms-controle wordt afgeschaft, maar het gaat nog wel een paar jaar duren voor het zover is. In de tussentijd denkt de overheid na over alternatieven. Online overheidsdiensten moeten voor iedereen toegankelijk blijven.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.