Menu Zoek

Veel senioren appen liever dan dat ze bellen

dinsdag 3 september 2019

Senioren aan het appenVan jongeren was al bekend dat ze liever appen dan bellen. Maar dit geldt ook voor veel ouderen, blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van Motivaction dat veel jongeren geen zin hebben of het zelfs eng vinden om te bellen. Daarom appen ze liever. Maar ook veel ouderen hebben een voorkeur voor appen. 43 procent van de ouderen die WhatsApp gebruikt, stuurt liever een berichtje dan dat hij of zij belt.

Ouderen vinden het niet zozeer eng om te bellen; ze vinden appen gewoon handiger. Een berichtje (terug)sturen doe je immers wanneer het uitkomt. Verder vinden ze appen makkelijker en kost het minder tijd en geld dan bellen. Ook vinden ouderen het leuk dat ze direct foto’s en video’s kunnen meesturen. Sommigen vinden het prettig dat ze eerst even rustig kunnen nadenken of iets kunnen teruglezen. Voor slechthorenden is WhatsApp al helemaal een uitkomst, net als voor mensen met familie en vrienden in het buitenland.

Onmisbaar

Ouderen (72 procent) sturen vooral met WhatsApp berichten. Bijna de helft van de ouderen gebruikt de berichtenapp tussen de een en vijf keer per dag. Maar een vijfde van de ondervraagden opent de app vaker. Over de stelling ‘Ik kan niet meer zonder WhatsApp’ zijn de meningen verdeeld. Van de WhatsApp-gebruikers is 35 procent het er (helemaal) mee eens. 38 procent geeft echter aan wel zonder WhatsApp te kunnen.

Zorgen om privacy

Ruim acht op de tien senioren gebruiken één of meerdere sociale media zoals Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, LinkedIn of Pinterest. Drie kwart van de senioren maakt zich zorgen over zijn privacy. Bijna twee derde past daarom de privacy-instellingen aan. Een kwart van de ondervraagden weet alleen niet welke instellingen belangrijk zijn of hoe ze deze kunnen instellen om hun persoonlijke gegevens, foto’s en video’s te beschermen.

Uitleg

Er is dan ook veel behoefte aan uitleg over het veilig gebruiken van sociale media. In heel Nederland zijn hierover cursussen en workshops te volgen bij SeniorWeb. Uitgebreide informatie over WhatsApp is te vinden op seniorweb.nl/whatsapp. Hier is ook een filmpje te bekijken met Sjoerd van Oortmerssen (voormalig DWDD-Jakhals) die op straat senioren aan de tand voelt over hun WhatsApp-gebruik.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.