Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Veiligheidscheck in versie 100 van Chrome

vrijdag 8 april 2022

070422chromeDe populaire browser van Google is aanbeland bij versie 100. Daarin speciaal aandacht voor veilig surfen en voor privacy-instellingen.

Google sleutelt voortdurend aan Chrome. Sinds de introductie van de browser in 2008 zijn er 100 versies verschenen. Versie 100 bevat een veiligheidscheck en wijst gebruikers op safe browsing (veilig surfen). Verder rolt Google binnenkort in Chrome een privacygids uit.

Veiligheidscheck

Start de veiligheidscheck als volgt:

 • Klik in Chrome rechtsboven op Meer (de drie verticale puntjes).
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Privacy en beveiliging.
 • Klik onder 'Veiligheidscheck' op de blauwe knop Nu checken.

Chrome controleert een vijftal opties. Zijn deze in orde dan verschijnt links naast elke optie een blauw vinkje. Gebruikers die geen wachtwoorden bewaren in de browser zien naast de optie 'wachtwoorden' geen blauw vinkje maar wel de tekst 'geen opgeslagen wachtwoorden'.

Safe Browsing

Chrome beschermt gebruikers standaard tegen online dreigingen, zoals malware. Verhoog de beveiligingsinstellingen op de volgende manier:

 • Klik in Chrome rechtsboven op Meer (de drie verticale puntjes).
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Privacy en beveiliging.
 • Klik in het midden, onder 'Privacy en beveiliging' op Beveiliging.
 • Klik op Geoptimaliseerde beveiliging.

Privacygids

De optie privacygids is op dit moment nog niet voor iedereen zichtbaar. Google verspreidt deze optie gefaseerd. Ook de privacygids is te vinden onder 'Privacy en beveiliging'. Het is geen verzameling instellingen maar een uitleg en toelichting op de diverse privacy-mogelijkheden. Zodat gebruikers meer inzicht krijgen in de betekenis ervan.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.