Menu Zoek

Meest gemaakte fotoblunder senioren: vingers of hand voor de camera

Persbericht

Negen op de tien ouderen met een smartphone maken foto's

Utrecht, 3 september 2018 - Negen op de tien ouderen met een smartphone maken foto's met hun toestel, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren. Bijna de helft van hen ontdekt na het fotograferen nog wel eens hun vingers of hand in beeld.

Wat zijn de meest gemaakte smartphone-fotoblunders?
Met een vinger of hand de foto bedekken is de meest gemaakte fotoblunder onder senioren. Maar liefst 43% van hen heeft dit wel eens meegemaakt. Ook per ongeluk heel veel foto's maken door het knopje te lang ingedrukt te houden, is iets wat velen overkomt (31%). Vergeten te flitsen of de camera scherp te laten stellen, waardoor foto's mislukken, zijn foutjes die een kwart van de ouderen begaan. En één op de vijf senioren heeft wel eens per ongeluk een belangrijke foto verwijderd.

Waarvan maken senioren foto's?
Twee derde van de senioren maakt nooit selfies met hun smartphone. Het is dan ook geen verrassing dat selfiesticks niet erg populair zijn onder ouderen, slechts 4% gebruikt deze. Van familie en vrienden worden daarentegen wel heel vaak foto's gemaakt (66%). Ook een dagje uit of feestje (38%), belangrijke gebeurtenissen (34%) en de natuur (29%) zijn populaire onderwerpen waarvan men met de smartphone vaak foto's maakt. Huisdieren en hobby's zijn voor maar 15% van de senioren een geliefd foto-onderwerp.

Hoe delen senioren hun foto's?
Fotograferen met de smartphone is handig, want je hebt deze altijd bij je en het delen van foto's met anderen is heel eenvoudig. WhatsApp is dé manier voor senioren om hun leukste plaatjes te delen te delen met familie en bekenden (82%). Circa de helft deelt ze ook via e-mail. Sociale media zoals Facebook of Instagram worden hiervoor veel minder gebruikt (16%), evenals apps zoals Dropbox, Google Foto's en WeTransfer (9%). Een heel klein deel heeft al het gemak ontdekt van foto's swipen van het ene naar het andere toestel (bv. via FotoSwipe).

SeniorWeb helpt met stap-voor-stapuitleg
Hoewel de meeste senioren prima kunnen fotograferen met hun smartphone, zijn er ook mensen die niet goed weten hoe dit werkt, wat er allemaal mogelijk is of die geen idee hebben hoe ze hun smartphone-foto's kunnen afdrukken. SeniorWeb, de landelijke vereniging die zich inzet om senioren online wegwijs te maken, heeft jarenlange ervaring in het helpen van mensen die moeite hebben met internet en digitale apparaten. Kijk op seniorweb.nl/fotografie hoe wij dit doen omtrent het thema fotografie.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht, het complete onderzoek of extra achtergrond-informatie kunt u contact opnemen met Jolanda van As, marktonderzoeker SeniorWeb, via: jvanas@seniorweb.nl of 030-2769945.


Over het onderzoek
De genoemde cijfers zijn gebaseerd op een kwantitatief online onderzoek, gehouden onder leden van SeniorWeb in juli/augustus 2018. In totaal hebben 927 personen van vijftig jaar en ouder de vragenlijst ingevuld. Niet alle vijftigplussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.


Over SeniorWeb
SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 2.900 vrijwilligers, een drukbezochte website (bijna 12 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 415 leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.